Sosyal medya algoritmaları nasıl çalışıyor? | Hasan Başusta - Bir Başka Perspektif

'Bir Başka Perspektif'in yeni bölümünde, Dijital Pazarlama Stratejisti ve Eğitmeni Hasan Başusta ile sosyal medya algoritmaları hakkında birbirinden önemli konuları konuştuk.

'Bir Başka Perspektif'in yeni bölümünde, Dijital Pazarlama Stratejisti ve Eğitmeni Hasan Başusta ile sosyal medya algoritmaları hakkında birbirinden önemli konuları masaya yatırdık. Audi, Turkcell, Starbucks, Pfizer, İş Bankası gibi birçok büyük şirketin sosyal medya stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanmasında rol alan Hasan Başusta'ya, sosyal medya algoritmalarının nasıl çalıştığını ve algoritmaların nasıl etkilere yol açabileceğini sorduk. Videonun tamamını Pazarlamasyon YouTube kanalından izleyebilirsiniz. 

"Algoritmaların yol açacağı değişim, dünyamızı hem distopik bir yöne sürükleyebilir hem de ütopik bir potansiyele taşıyabilir." diyen Hasan Başusta ile gerçekleştirdiğimiz röportajdan bazı satır başları;

  • Sosyal medya algoritmalarının sakıncalı taraflarından biri, insanlar için bir filtre balonu etkisi yaratabiliyor olması. Bu filtre balonları, sizin karşınıza sizinle aynı fikirde olan insanların çıkmasına neden oluyor. Bu, sizinle aynı fikirde olan insanların daha fazla olduğu yönünde bir büyüteç etkisi yaratıyor. 
  • Sosyal medya algoritmaları aslında tek bir ses ya da yekpare bir görüş yaratmıyor. Bu algoritmalar ile biz, kendimizi bizim gibi düşünen insanların daha fazla olduğu bir varsayımda buluyoruz. Bu durumun bir yanılsama olduğunu gerçek hayatta görebiliyoruz. Seçim sonuçları bunun güzel bir örneği. 
  • Sosyal medya algoritmaları bir nevi yankı odası yaratıyor. Sosyal medyada bizim önümüze çıkan fikirler, kendi fikrimizin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Bu, dar görüşlü insanların dünya çapında artmasına sebebiyet veriyor. Bu noktada sosyal medyayı, herkesin birbirine yakın görüşe sahip olduğu bir köy kahvesi olarak düşünebiliriz. 
  • Sosyal medyada ne hakkında konuşuyorsanız, o konuda giderek daha fazla ve detaylı içeriklerle karşılaşıyorsunuz. Dolayısıyla, bu büyük filtre balonlarını yine insanın kendisi belirliyor. Balonlar ise zaman içinde sizin ilgilerinizin değişimine göre evriliyor. Bu nedenle, bir eğlence aracı olmasının yanı sıra sosyal medyanın ciddi bir öğretici tarafı da bulunuyor.
  • Günümüzde sosyal medya algoritmaları, veri odaklı pazarlama için oldukça kritik bir noktada. "Data is the new oil" yani "Veri yeni petroldür" sözü, verinin ekonomik açıdan değerli bir varlık haline geldiğini net bir şekilde açıklıyor. Bundan on sene önce dünyanın en değerli şirketleri daha çok petrol ve bankacılık alanında faaliyet gösteriyordu. Bugün bu listenin tamamen değiştiğini görüyoruz. Listenin ilk sıraları, teknoloji, sosyal medya ve internet alanında faaliyet gösteren şirketlere ayrılmış halde.
  • İnternet üzerinde vasat içerik olduğu kadar kaliteli içerikler de mevcut. Harvard ve Stanford'un hocalarından ders alabileceğiniz pek çok içerik ücretsiz olarak internet kullanıcılarına sunuluyor. İnternet, eğitimi öylesine demokratize etmiş durumda ki, öğrenmeye eğilimli biriyseniz, kendi kendinize öğrenebiliyorsanız, günümüzde internet üzerinde bunun için çokça fırsat var. Siz doğru içeriği tükettiğiniz sürece, algoritmalar da size yardımcı oluyor.  

Sosyal medya algoritmaları nasıl çalışıyor?  | Hasan Başusta - Bir Başka Perspektif

Programın önceki bölümünde, 'Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik' podcast'ini hazırlayıp sunan İnanç Ayar'ı ağırlayıp her girişimciyi ilgilendirecek birbirinden önemli konuları masaya yatırmıştık. İnanç Ayar ile gerçekleştirdiğimiz sohbetin tamamını Pazarlamasyon YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir