Pazarlama dünyası; teknolojik yenilikler, tüketici alışkanlıklarındaki değişimler ve pazarlama stratejilerindeki evrimle birlikte sürekli olarak dönüşüyor. Birçok rapora göre, yapay zekâ pazarlamacıların 2024'te markaların odaklandığı temel hususlardan biri olacak. Peki Türkiye’nin lider yöneticilerine göre yeni pazarlama trendleri neler olacak? Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Banun Erkıran Çıtak’a, yeni döneme ilişkin öngörü ve planlarını sorduk.
Reklamcılıkta yapay zekâ dönemi
Tüketicinin davranışsal anlamda değişmeye devam ettiği bir ortamda, iş modelleri ve doğru orantılı biçimde pazarlama iletişimi enstrümanları da evriliyor, gelişiyor. Reklamcılık işin mutfağında yer almakla beraber hızlı adaptasyon yeteneği ile orkestrasyonda başı çekmeye devam ediyor.
Teknolojik yenilikler, tüketici davranışlarındaki değişiklikler, küreselleşme, mevzuat değişiklikleri, ekonomik döngüler ve kaçınılmaz rekabetçi baskılar iş yapış modellerini de elbette dönüştürüyor. Ve tabii bunun için gereken kaynak ihtiyacını da değişiyor. Değişen pazar ortamlarında başarı için de bu konularda yakın takip ve uyum gerekiyor. Sektörün lider modelleri değiştikçe büyüme de onu takip ediyor.
Sağlam stratejiler şart. Sanırım sektörün en zayıflamaya başlamış kası. Bu alanda her türlü yatırımı yaparak yükselen bir sektör lazım bize. Reklamcılık Vakfı gelir ve reklam harcaması oranının gelişmiş pazarlara göre ne kadar geride olduğunu konuşuyoruz sektörde. “Frekans basalım” kafamız değişmedikçe de bu sarmaldanı olarak amaçlarımızdan biri de sektörümüzü bu değişikliklere ayak uyduracak bilgi ve yetenek seviyesine çekmek. Bize ne mutlu ki, bu anlamda sektör profesyonellerine yaptığımız çağrılarımız hızla karşılık buluyor. Sektörün uzmanlarının bu sahiplenişi hepimiz için muazzam değerli. Açık gördüğümüz her konuda inisiyatif alarak kapsamlı eğitim setlerini sektörle paylaşmaya devam ediyoruz.
2022 sonlarında başladığımız ADcampus projemiz de bu inisiyatiflerden biri. ADcampus akademik hayatla ajansa giriş arasında yeni nesil reklamcılığın gençlere aktarılacağı bir program olarak planlandı. Yeni nesil reklamcı adaylarının profesyonellerden aldıkları 100+ saatlik online eğitim ile sektöre alışma sürecini hızlandırmak ve mesleğe ilk adımlarını emin bir şekilde atmalarını sağlamak amacıyla, üniversite öğrencileri, yeni mezunlar ve ajans hayatına yeni katılmış stajyer veya ajansların junior ekiplerine yönelik bu projeyi hayata geçirdik.
Program kapsamında Kreatif Ajans ve Medya Ajansı olmak üzere iki ana dikeyde online eğitim verdik. Eğitimlerin yanı sıra katılımcılara ilham vermesi amacıyla çeşitli sektörel temalarda ADcampus Sohbetleri, Mentörlük Programı, Koçluk Programı ve HR Programı düzenledik. Ajans işleyişini, departmanları anlattık. Sorumluluklar nerede başlar nerede biter, nerelerde ajanslardaki insanlar birbirleriyle çalışır anlatırken bir yandan da brieften yayına kampanya süreçlerini paylaştık. Ve tabii programa katılan 100+ genci yine eğitime katkıda bulunana 100+ egitmenimizle tanıştırabilme amacına da ulaştık. Programdan başarıyla mezun olan öğrencilerimizin 1/3’ünü de ajanslarımızdaki stajyerlik yolculuklarına uğurlamak üzere organize olduk. Bunun yanı sıra RV’nin Çaylak Kampı gibi en ikonik eğitimleri devam etti. Yanı sıra en ihtiyaç duyulan konularda Müşteri İlişkileri, Performans Pazarlama gibi önemli başlıklarda da yeni eğitimleri devreye aldık. 2023 Reklamcılık Vakfı adına dolu dolu geçti diyebilirim.
Şimdi önümüzde bugünlerin en konuşulan konularından biri olan ve reklamcılığı bir sonraki seviyeye taşıyacak, daha fazla strateji, daha fazla akılcıl iş için bize fırsatlar açacak, uzundur oralarda olan, ama artık rüştünü ispatlayarak hayatlarımıza girmiş olan yapay zekâ ile reklamcılığın buluşmasını sektöre aktaracağımız bir eğitim süreci ve ADcampus’un ikinci sene hazırlıkları mevcut. Umarız 2024’ü de Reklamcılık Vakfı adına oldukça verimli bir sene olarak hatırlayacağız.