Amazon, Facebook, Youtube... CEO'lardan Verimli Çalışma Sırları

Time dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre ortalama bir CEO günde 10-11 saat hafta sonu ise ekstradan bir 6 saat daha çalışıyor. Daha fazla çalışmak daha fazla işi yoluna koymak olarak görülebilir, peki CEO’lar uzun saatler boyunca verimli çalışmak için neler yapıyor dersiniz?

Gelin onları başarıya götüren bu küçük sırlara biraz daha yakından bakalım:

İş Sürecinde 4 prensip: Jeff Bezos, Amazon

Belki de tüm dünyanın gözünün üstünde olduğu bir şirket olan Amazon’un CEO’su ve Washington Post’un sahibi Jeff Bezos haliyle gün içinde birçok kritik karar vermek zorunda kalıyor. Bu nedenle iş süreçlerini hızlandırmak amacıyla 4 aşamalı bir sistem geliştirmiş.

  • İlk olarak karar alma süreçlerinde hiçbir zaman genelleme yapmıyor, her kararın geri çevrilebileceğine, bir açık kapı bırakılabileceğine inanıyor.
  • İkincil olarak bir karar verirken konunun en az %70’ini bilmeyi istiyor. “Eğer işin %90’ını öğrenmeye çalışırsak birçok vakada yavaş kalırız” diyor.
  • “Liderlik etmek iş değil sorumluluktur” bilinciyle hareket eden Bezos, Amazon’un da temel prensibi olan “fikre karşı çık ve uygula”  prensibinden hareketle, liderlerin ne kadar yorucu olsa da eğer karşı çıkması gerekiyorsa fikre karşı çıkabileceğini, sosyal bir uyum yakalamak için fikre onay vermemesi gerektiğini, ancak karar verildiğinde de tamamen fikre uyması gerektiğini öğütlüyor.
  • Son olarak; karışıklık çıkarması muhtemel konuları önceden bu ve konuları hemen gündeme almanın önemli olduğunu vurguluyor, çünkü bir konu hakkında takımların farklı amaç ve görüşleri olabilir ve fikir karmaşasında yorulmamak, daha beter bir karmaşaya sebebiyet vermemek için konuyu hemen çözmek gerekir anlayışı ile hareket ediyor.

Ritminizi Bulun: Jack Dorsey, Twitter

Twitter ve Foursquare CEO’su Jack Dorsey günde 16 saat çalışıyor. Pratik ve disiplinin bu süreçte can alıcı noktalar olduğunu belirten Dorsey, iş yoğunluğu ile başa çıkabilmek için her gün için bir iş teması oluşturuyor.

Pazartesi günleri her iki şirket içinde yönetim işlerine odaklanan Dorsey, Salı günlerini ürünlere, Çarşamba’yı pazarlama, iletişim ve büyümeye Perşembe’yi yazılımcılar ve partnerlerine Cuma gününü işe işe alım, strateji ve kültüre ayırıyor. Cumartesi gününü kendine ayıran Dorsay Pazar gününü ise yeni haftaya hazırlanmakla geçiriyor.

İşe Herkesten Önce Gel: Sallie Krawcheck, Ellevest

Bir dijital finans şirketi olan Ellevest’in CEO’su Sallie Krawcheck bir iş için en değerli ticari varlığın zaman olduğunu belirtiyor. Diğer partnerleri ile beraber geçirdiği vakit ile düşünüp, yazıp model oluşturmaya ayırdığı vakit arasında denge sağladığı zamanların ise en verimli olduğu zamanları olduğunu belirtiyor.

Sürekli gelen maillerin dikkatini dağıttığını belirten Krawcheck artık herkes uyduğu zamanlar çalışmayı tercih ediyor. Böylelikle aklının daha berrak kalabildiğini de ekliyor.

Zamanını Koru: Keller Williams Realty, Garry Keller

Tüm gününü önemli işler yapmak için ayırmak yerine işin ilk 4 saatini her yıl belirlediği o “en önemli şeyi” yapmaya ayırıyor.  Zamanın anahtar olduğunu belirten Keller ” başarı zamanla gelir, her seferinde parça parça..” diyor.

İş ve Özel Hayatı Ayırmak: Susan Wojcicki, Youtube

Wojcicki belki de bu konuda hepimizin yapması gerektiğini en iyi bildiği şeyi paylaşıyor. Onun önceliği ise haftanın birçok gecesi evde olup 5 çocuğuna yemek hazırlamak. Makul vakitlerde ofisten ayrılmak işini daha organize ve hızlı bir şekilde yapmasına sağlıyor ve evdeyken de iş nedeniyle dikkati dağılmıyor.

“Akşam 6 ile 9 arası e-maillerine bakmamayı kural haline getirmeye çalışıyoruz. Çünkü eğer telefondaysanız ondan ayrılmak zorlaşıyor.” Diyen Youtube’un CEO’su Wojcicki kendini tüm elektronik cihazlar ve işten soyutladığında sadece ailesiyle kaliteli vakit geçirmekle kalmıyor, aynı zamanda daha da fazla yaratıcı olduğunu belirtiyor.

Gelen Kutusunda 0 Mail: Elliot Weissbluth, High Tower

High Tower finansal hizmetleri şirketinin CEO’su Elliot Weissbluth oldukça fazla zaman harcamasına neden olan e-maillerden kurtulmak için tüm bültenlerden aboneliğini iptal ediyor, önemli olduğu konusunda şüpheye düştüğü mailleri önemliyse nasıl olsa biri sizin yerinize takip eder mantığı ile siliyor. CEO değilseniz yapmamanızı öneririm J

Kolay İşleri Önce Yapın: Mark Zuckerberg, Facebook

Zor işleri önce yapmak gününüzü rahatlatır felsefesinin tam aksinin düşünen Zuckerberg eğer önce kolay işleri yaparsanız daha büyük bir ilerleme kaydedersiniz fikrine sadık hareket ediyor.

Çünkü kolay işleri önce bitirmek kartopu etkisi yaratarak size ivme kazandıracak, daha zorlarını yapmak için kendinizi enerjik hissetmeye başlayacaksınız.

Telefonunuzu Sessize Alın: Ivan Mazour, Ometria

Pazarlama platformu Ometria’nın CEO’su Mazour için verimliliği yakalamanın ilk sırrı zamanını doğru bir şekilde kullanmayı bilmekten geçiyor.

“Aramalar, mesajlar, bildirimler ise kontrolü sizden alıyor” diyen Mazour kaçan aramalar, gelen mesajlara sizin onları yanıtlamak için ayırdığınız vakitte bakmak kontrolü elinizde tutar anlayışı ile hareket ediyor.

Peki sizin en büyük verimlilik sırrınız ne?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir