ABD mahkemesi, yapay zeka telif haklarıyla ilgili kararı verdi

Yapay zeka teknolojisi hızla gelişirken, giderek daha çok tartışılan "telif hakkı" meselesi karara bağlandı. Yaşanan son gelişmelere göre, ABD mahkemesi, "Yapay zeka ile üretilen sanat eserlerinin telif hakkı olamaz" dedi.

Üretken yapay zeka teknolojisinin kullanılmaya başlanmasından bu yana tartışma konusu olan "telif hakkı" meselesi sonunda açıklığa kavuştu. Washington, D.C'de bulunan ABD  mahkemesi, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin telif haklarına sahip olamayacağını belirtti. Bu kararın ardından, yapay zeka ile üretilen eserlerin "sanat" sayılıp sayılmayacağı ve bu teknolojinin ürettiği  eserlerin özgün olup olmadığını konusunda tartışmalar yeniden alevlendi.

Yapay zeka, buluş sahibi olarak kabul edilemez

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, Dabus davasında yapay zekanın buluş sahibi olarak kabul edilmesinin mümkün olup olmadığına ilişkin nihai kararıyla başlamıştı. İlk derece mahkemesinin kararıyla paralel olarak, yapay zekanın buluş sahibi olamayacağı şeklindeki nihai kararını veren Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, fikri mülkiyet hukuku alanında uzun süredir varlığını sürdüren güncel bir tartışmaya yön vermişti.

ai-telif-2

Ayrıca, Telif Hakları Ofisi'nin daha önce de bir sanatçının Midjourney adlı metinde görseller üreten yapay zeka aracı ile ürettiği görüntülere ilişkin telif hakkı talebini reddedildiğini belirtmekte fayda var.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir