2024 yılı, deneyim ve insan odaklı bir bakış açısı getirecek

Golin İstanbul Ajans Başkanı Kaan Berkan ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.

Golin İstanbul Ajans Başkanı Kaan Berkan, "Güvene dayalı olarak markaların değerlerinin de önem kazanacağı bir yıl olacak, tüketicinin markayı bir bütün olarak algıladığı bir döneme giriyoruz, kısa ama etkili mesajlarla katma değer yaratmak gerçekten mesajın altını dolduran bir iletişim planıyla ilerleyen markalar hedef kitlenin dikkatini çekerek tüketicileriyle gerçek ilişkiler kurabilerek, farklı bakış açılarını bir araya getirerek ortak bir dil yaratmayı ve vazgeçilmez olmayı başarabilecek. " diyor. Berkan ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.

Markalarımızla yan yana yürümeye devam etmeyi hedefliyoruz

Türkiye 2023 yılında hem ekonomik koşullar hem de deprem felaketi nedeniyle zor zamanlardan geçti. Bu zor şartlara rağmen ajans olarak büyümeye devam edebildiğimiz için hem müşteri portföyümüzü hem de ekibimizi genişletebildiğimiz için 2023 yılının bizim açımızdan iyi geçtiğini söyleyebilirim. Bizim için bu yıl farklı markalarla yine yaratıcı ve güzel işler yaptığımız bir sene oldu.

Uzun yıllardır diğer Golin ofisleriyle global olarak çalıştığımız müşterimiz Magnum’un Cannes etkinliğine katılan 12 ülke içerisinde, Türkiye olarak davet ettiğimiz lokal Ambassador ve influencer’larla yüzde 25 payla en çok konuşulurluğu ve yansımayı elde eden ülke olduk. Bir diğer uzun soluklu müşterimiz Netflix ile 2023 yılı içinde yayına giren Şahmaran, Biz Kimden Kaçıyorduk Anne, Boğa Boğa, Terzi, Kulüp, Yaratılan gibi yapımların tüm iletişim faaliyetlerini yürütürken, pek çok global yapımın yurt dışı etkinliklerine Türk basın ve influencer'ların katılımını sağladık. Bu sene adidas ile UEFA Şampiyonlar Ligi Final’ine özel adidas Champions Island projesini gerçekleştirdik. Haliç’te yaratılan bu özel adada sporun gücünü ortaya çıkarmak amacıyla tüketiciyi merkeze alan zengin içerik ve aktivasyonların yer aldığı 360 derecelik bir iletişim kampanyası tasarladık. 

2023 yılında Maserati, Eyüp Sabri Tuncer, Nestle Health Science Türkiye, adidas, TAV İşletme Sistemleri, Omega gibi birçok markaya hizmet vermeye başladık. Golin İstanbul olarak portföyümüze kattığımız yepyeni markalarla keyifle geçen güzel bir yılı geride bırakıyoruz. Danışmanlık verdiğimiz tüm markalarımızı yaratıcı fikirlerle besleyerek geliştirmek, etkilerini artırmak ve itibarlarını daha da yukarıya taşımak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. 

2024 yılında iletişim sektörü açısından daha yaratıcı içerik ve aktivasyon kurgularına şahit olacağımızı düşünüyorum. İletişim sektörü hızlı büyüyen bir sektör ve markalara kattığı katma değer de son yıllarda daha fazla anlaşıldı. Tüketicilerin yaş grupları değişirken markaların daha genç ve daha bilinçli bir nesle hitap etmeleri olmazsa olmaz bu nedenle, markaların daha cesur, teknolojik ve duyarlı olacakları bir döneme giriyoruz. Daha geniş bir hedef kitleye ulaşmak, etkileşim kurmak ve anlamak gerekecek, onların güvenlerini kazanacak gerçekten sosyal fayda yaratan, sürdürülebilir ve gerçek ilişkiler kurmak şart oldu. Markaların bir tüketici yolculuğu planlaması ve hedef kitleleriyle gerçek bağ kurmalarını sağlayan deneyimler yaratması gerekiyor. Bu yolculukta markalarımızla yan yana yürümeye devam etmeyi hedefliyoruz.

İçeriğin yine ön planda olacağı bir yıl olacak, fark yaratabilmek için üzerinde düşünülmüş gerçekten fayda sağlayacak, tüketicinin kendini ait hissedeceği kaliteli, etkili ve gerçek kurgular geliştirilmeli. Yaratılan içeriğin 360 derece örülen bir planla çoklu kanal stratejisiyle hedef kitleye ulaşabilmesi de çok önemli. İtibarı korumak için artan felaketler ve beklenmedik ani olaylar nedeniyle proaktif olmak yani önceden hazırlanmak da çok önemli diye düşünüyorum. Geçtiğimiz sene yaşadığımız deprem felaketi bize bunu öğretti.

Golin‘in global araçlarını yıllardır kullanıyoruz, know how olarak bize büyük bir açılım yaratıyor. Son yıllarda AI yani yapay zeka hayatımıza girmeye başladı, gelecekte yapay zekanın bizim mesleğimizde de büyük bir dönüşüm yaratacağını öngörüyoruz. 2024 yılında da etkisini mutlaka hissedeceğiz, nasıl derseniz, yapay zeka farklı sanat, içerik, fikir, keşifler aracılığıyla yaratıcılığın boyutunu, hızını, erişilebilirliğini ve etkisini artıracak, düşünebileceğimizin ötesinde ihtimaller sunarak. Golin AI ile globalde markaların hızlı, çevik, kişiselleştirilmiş hizmet almasını sağlamak üzere yaratıcı süreçlere dahil edeceği bir döneme girdi. Yakında biz de Türkiye ofisi olarak yapay zekayı markalarımıza katkı sağlayacak şekilde kullanmak üzere eğitim almaya başlayacağız. Yapay zeka ve yaratıcılığın kesişiminde yenilikler, farklı bakış açıları, fikir odaklı açılımlar, konseptler, içerikler üreterek sektöre farklı bir soluk getireceğimizi düşünüyorum. 

Biz her yıl seneyi kapatırken bütün seneyi analiz ederiz, gelecek döneme dair öngörülerimizi belirleriz ve buna uygun hangi adımları atacağımızı önceden belirleriz. 2024 yılı için yapay zeka, sürdürülebilirlik ve yaratıcı içerik özelinde çalışmalarımızı derinleştirmeyi hedefledik. Markalarımızla ilham olmak, değişmek, dönüşmek, birlikte büyümek ve gelişmek istiyoruz. Golin’in global olarak temel felsefesi ‘değişim’ yaratmak. Bu değişimi yaratmak için yaratıcılık olmazsa olmazımız. Müşterilerimizin ve aynı zamanda tüketicilerin doğacak ihtiyaçlarını öngörerek hizmet veriyoruz. Farklı ve nitelikli yeni mecralarla yaratıcı iş birlikleri yaratarak, markaları aynı amaçla birleştirdiğimiz kampanyalar üretiyoruz, bir anlamda networking sağlıyoruz. 2024 yılında da fark yaratacağımıza, müşterilerimizle beraber yolculuğumuza ses getiren kampanyalarla devam edeceğimize inanıyorum. 

2024 yılında deneyim ve insan odaklı bir bakış açısı olacak diye düşünüyorum. Markaların sunacağı kişiselleşmiş ve gerçek deneyimlerin fark yaratacağı bir yıl olacak. Bir amaca bağlı ve onu markanın DNA’sına işleyen markalar güven ve etki yaratacak dolayısıyla ön plana çıkacak. Sosyal medya gelişmeye devam edecek, doğru isimlerin, gerçek, tutarlı ve yaratıcı içerik yaratacağı bir kurgu planlanmalı. Linkedin liderlik iletişiminde markaların ve liderlerin bakış açılarını, uzmanlıklarını geniş bir hedef kitleyle buluşturabilir benzer şekilde doğru influencer’lar aracılığıyla Instagram ve Tiktok hedef kitleyle doğru içerikle buluştuğunda artan bir etki yaratır diye düşünüyorum.

Güvene dayalı olarak markaların değerlerinin de önem kazanacağı bir yıl olacak, tüketicinin markayı bir bütün olarak algıladığı bir döneme giriyoruz, kısa ama etkili mesajlarla katma değer yaratmak gerçekten mesajın altını dolduran bir iletişim planıyla ilerleyen markalar hedef kitlenin dikkatini çekerek tüketicileriyle gerçek ilişkiler kurabilerek, farklı bakış açılarını bir araya getirerek ortak bir dil yaratmayı ve vazgeçilmez olmayı başarabilecek. Jenerasyonları anlamak, satın alma kararını veren yeni neslin ihtiyaçlarını takip etmek ve çözüm üretmek önem kazanacak. Gen Z’yi anlamak, onların güvenini kazanmak ve dikkatlerini çekmek markaların fark yaratmasını sağlayacak. Eskiden bir tek plan işe yarardı ama artık bence birkaç aksiyon planı, farklı bakış açıları, verilerin yakın takip edilmesi ve oluşabilecek değişikliklere hızlı uyum sağlanması önemli hale geldi. Değişime hızla ayak uyduran yöneticiler ve aynı hızda içerik ve strateji üretebilecek iletişimciler gerekiyor. Değişim yaratacak, hedef ve müşteri beklentileriyle uyumlu farklı stratejiler üretebilecek, verileri doğru değerlendirebilen bir ekibin desteğiyle kişiselleştirilebilen yüksek erişimli bir deneyim sunmak önemli. Benzer amaçta ve hedef kitle odağı olan markaların bir araya geleceği güçlü bir hikayesi olan iş birlikleri yine çoklu kanallarla 360 örüldüğünde fark yaratır diye düşünüyorum. Dijital mecralar iyi takip edilmeli ve içerikler kişiselleştirilmeli ve çeşitlendirilmeli. Yaratılan etki ölçümlenmeli ve amaçlar sosyal fayda yaratacak sosyal sorumluluk projelerine de evrilebilmeli uzun vadede… 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir