2023'te gündemde metaverse, kripto ve bulut kelimeleri var

Hill&Knowlton Strategies Medya İlişkileri Direktörü, İletişim Danışmanı Mete Gürkan, "Oyunlar, dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Yeni çıkan oyunlar bir heyecan dalgası yaratıyor. Peki ama bu çılgınca gelişen sektörde şimdi sırada ne var, yeni yılda oyun dünyasında bizi ne gibi yeni trendler bekliyor. Bunlarla ilgili yapılan tahmin ve analizlerde üç anahtar kelime öne çıkıyor: Metaverse, Bulut ve Kripto. "

2013 yılında, neredeyse tam 10 sene önce, katıldığım bilişim ile ilgili bir zirvede ve panelde konu oyun endüstrisi idi. Oyunların genelde bilgisayarlar, konsollar üstünde oynandığı, dijital oyun kavramının yeni yeni başladığı bir dönemde, konuşmalar ise endüstrinin geleceği ve dijitalleşme üstüneydi. Öngörüler dijitalin oyun sektöründe geleceğin ana şekillendiricisi olacağı, dijital oyunların sektörde temel oyuncu olacağı idi. Ve tahminler 2020’li yılları işaret ediyordu. O dönemdeki öngörüler haklı çıktı diyebiliriz. Tabii o dönem belki dünyada teknolojinin baş döndürücü hızını tahmin edebiliyorduk ama yaşanacak gelişmeleri bilmemiz mümkün değildi. Dünyanın üç sene boyunca çok büyük bir pandemi dalgasının esiri olacağını mesela, bu pandeminin dijitalleşmenin hızına bir şekilde hız katacağını da bilemezdik.

2022, pandeminin etkilerinin son iki yıla göre azaldığı, dışarıdaki sosyal hayatlarımıza tekrar dönmeye başladığımız, sokakları, konser alanlarını, stadyumları tekrar doldurduğumuz bir yıl oldu. Ama bir alışkanlığın ise artık kalıcı olduğunu gördük. Ev içi eğlence anlayışı. Dışarıdaki hayat kadar, ekonomik şartların da etkisiyle de tabii, ev içi eğlence hayatlarımızın bir gerçeği oldu. Diğer yandan zaten yükselişteki mobilite, artık neredeyse her şeyimiz konumunda.  

2022’de oyun içi harcamalar ve yeni para birimleri önemi arttı
2022 Küresel Oyun Pazarı Raporu’nda, ev içi eğlencenin yaygınlaşmasıyla hızlı bir büyüme kaydeden oyun sektöründe aktif olan kullanıcı sayısının 2022 sonu itibarıyla 3,2 milyara ulaşacağı ve 2025’e kadar büyümeye devam edeceği  tahmin ediliyordu. 2022’de yine önemli ve ivme yakalayan bir gelişme, oyun teknolojisinin ve ödeme sistemlerinin gelişmesiyle ve entegrasyonun artması, yeni gelir modelleri oluşmasıydı. 2022’de beklendiği gibi özellikle oyun ve blokzincir teknolojileri arasında yakınsama arttı. Oyun içi harcamalar, endüstride iyiden iyiye öne çıkan bir trend oldu. 

Mobil cihazların günden güne gelişen performansları ve internet erişiminin yaygınlaşması, oyun sektörünü destekleyen unsurlar arasında başı çekti. Müzik sektöründe olduğu gibi oyun endüstrisinde de görülen platformlaşma ve oyun içi para birimlerinin artan popülaritesi, pazarın potansiyelini daha da güçlendirdi. Pazarın oyuncuları açısından da oyun içi gelirlerin ve aboneliklerin toplamı, genel gelirlerde gittikçe daha büyük bir yer kaplıyor. Tabii bu eğilim, oyun içi envanterlerin ve oyun para birimlerinin güvenle, hızlı ve kolay satın alınabileceği marketplace’lerin de önemini artırdı.

 

AR, VR, blockchain, mobil cihaz teknolojilerinin de oyun oynama şeklimizi değiştirerek daha sürükleyici deneyimler yaşamamıza olanak tanıdığını görüyoruz. Yüksek hızlı internete sorunsuz erişim de bu tür teknolojilerin ve yeniliklerin kolaylıkla deneyimlenmesine olanak tanıyor. VR tabii esasında zaten son 10 yıldır oyuncuların ve sektörün gündemiydi. Fakat bu teknolojiler, oyun oynama veya kullanım kolaylığı açısından beklentileri bir türlü de karşılayamıyordu. Son dönemdeki gelişmelerle artık oyunlar çok daha gerçekçi ve doğal diyebiliriz. 2022’de AR ve VR’nin popülaritesi oyun sektöründe arttı. Yeni senede özellikle Metaverse’te yenilikçi ve ilgi çekici projeler görebiliriz. 

Satın alma davranışları değişiyor, yaş gruplarının çeşitliliği artıyor 
Pazardaki gelişmeler, 2022’de tüketicileri de etkilemeye, tüketicilerin davranışlarını şekillendirmeye devam etti. Oyun ekosistemi 2022’de de büyümesini sürdürdü. Oyun ekosistemi, dünyanın her yerinden, her köşesinde insanların oluşturduğu büyük ve etkili topluluk haline gelmiş durumda. Oyunlar, insanlara sınırları aşıp birebir temas etme olanağı sunuyor. Bu yıl, oyunların sadece 20 veya 24 yaş altı yaş gruplarının değil, her yaş grubunun ilgi duyduğu sosyal bir eğlenceye, sosyal bir aktiviteye dönüştüğünü gözlemledik. Ve erkek yoğun, erkek egemen bir alan olarak bilinen oyun sektöründe kadınların ilgisinin de arttığı, diğer bir çarpıcı nokta sektöre dair.

Türkiye, oyun sektörüne yapılan yatırımlarda Avrupa'nın zirvesine çıktı
Bizim açımızdan güzel bir gelişme, 2022 Türk oyun girişimlerinin yılı oldu demek mümkün. 2022’nin ilk 6 ayında 333 milyon dolar yatırım alarak oyun sektöründe Avrupa birincisi olduğu açıklanmıştı. Yani Türkiye, oyun sektörüne yapılan yatırımlarda Avrupa'nın zirvesine çıktı. startups.watch'ın "Turkish Start-up Ecosystem 2022 H1 Report" adlı raporuna göre, 2022’nin ilk yarıyılında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı ve böylece Türk oyun sektörü, Avrupa'da en çok yatırım alan ülke oldu. Türkiye’nin ardından 158 milyon dolarla İngiltere ikinci, Norveç de 60 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Türk oyun sektörü, 2021'de 266 milyon dolar yatırım almıştı. 

Peki 2023 ne getirecek? Metaverse rüzgarı kasırgaya mı dönüşecek? 

Oyunlar, dünyayı kasıp kavuruyor. Yeni çıkan oyunlar bir heyecan dalgası halinde bekleniyor. Peki ama bu çılgınca gelişen sektörde şimdi sırada ne var, yeni yılda oyun dünyasında bizi ne gibi yeni trendler bekliyor. Bunlarla ilgili yapılan tahmin ve analizlerde, son dönemin popüler konusu Metaverse’ü de görüyoruz. 

Yapılan tahminlerde metaverse, sürükleyici markalı içeriğin yuvası olacak deniyor. Oyun sektöründe, yeni yılda iş modellerinde metaverse'e doğru bir kayma görmeye başlayacağımız öngörülüyor. Bu sene de bir çok marka, iyi performans alınan markalı içerik ve aktivasyonlarla çoktan metaverse'e doğru dümenlerini çevirmişti. Bu durumun, diğer şirketlerin de aynı şeyi yapmaları ve başarmaları için güven verdiği düşünülüyor.

Sektörde ücretli içeriğin, reklam için ücretsiz içeriğe göre daha avantajlı olacağı düşünülüyor. Bu yönde son dönemde bazı adımlar atılıyordu, 2023’te bunların artacağı düşünülüyor. Kötü bir reklam deneyimi oyuncular, mobil oyunu yaratan oyun geliştiriciler ve bu şekilde reklam vermeyi seçen markalar için her zaman kötüdür. Yeni yılda da bu konu tartışılmaya devam edilecek gibi görünüyor. 

Bulut oyunlarına bir adım daha yaklaşıyoruz 

Sektöre dair öngörülerden biri de Cloud gaming’e, bulut teknolojilerine yönelik. Video oyunlarına yönelik çok kanallı yaklaşımın öne çıkacağı düşünülüyor. Tahminler, oyun teknolojisinin giderek daha fazla çarpraz oyun fırsatı ve yeteneği oluşturması yönünde. Microsoft CEO'su Satya Nadella, son olarak şirketin 2023 mali yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıklarken Xbox Cloud Gaming kullanıcı sayısına da değindi. Xbox Cloud Gaming kullanarak oyun oynayanların sayısı özellikle Epic Games ve Fortnite’ın platforma gelmesiyle birlikte ciddi oranda artmış durumda. Nadella’nın belirttiğine göre Xbox Cloud Gaming halihazırda 20 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor. Reklamverenlerin önümüzdeki birkaç yıl içinde bu platformlar arası oluşan yeni fenomenden belki de yararlanma zamanı geliyor. 

Sektörde dillendirilen şeylerden biri şu: “Gelecekte bir gün, oyuncuların hangi cihazlarda oyun oynadığı önemli olmayacak - bulut aracılığıyla inanılmaz oyun içeriğine erişmeye devam edecekler.” Yeni yılda büyük ölçüde bulut oyun teknolojisindeki gelişmeler devam edecek. Şimdilik, Hâlâ alınacak yollar var diyebiliriz. 

Bulut oyunları, endüstri platform ve cihazdan bağımsız hale geldikçe oyunu istediğiniz herhangi bir cihazda oynayabileceğiniz sözünü bize veriyor. Sektör sürekli olarak geliştiğinden ve teknolojinin sınırlarını her geçen gün daha da ileriye taşıdığından, platformlar, coğrafi konumlar ve cihazlar genelinde arkadaşlarınızla bulut üzerinden çevrimiçi oyunlar oynayabileceğiniz "gerçek çapraz oyuna" sahip olmamız an meselesi. Platformlar arası bir yaklaşım ve yakınsama sektörü şekillendirebilir. 

Kripto paralar oyun dünyasında daha da çok kullanılacak 

Kripto paralar günümüzün en moda kavramlarından biri ve her geçen gün büyümeye devam eden bir alan. Bu sanal paralar tabii ki oyun sektörüne de giriş yaptı ve artık oyunlardaki sanal ürünleri satın almak için bu paralar kullanılabiliyor. Gerçek para kullanımının azalmaya başlandığı oyun endüstrisinde önümüzdeki yıllarda satış işlemlerinin çoğunun kripto paralar üzerinden yapılması bekleniyor. 2023 bu işin iyice ivme kazandığı yıl olabilir.

İnsanlar VR'dan daha çok şey talep edecek

İnsanlar, nesnelerin, sahnelerin ve diğer her şeyin gerçek gibi göründüğü, bilgisayar tarafından oluşturulan sanal ortamlarda oyun oynamanın zevkine vardı bir kere. Ama yetmeyecek, artık daha fazlasını isteyecekler. 2023’te de artan taleple sektöre daha fazla VR tabanlı oyunun çıkacağı ve teknolojik cihazlarında bu evrene göre şekilleneceği öngörülüyor. Diğer yandan e-spor özellikle son 5 yılda büyük gelişim gösterdi. Bu gelişim belki de bir dönem olduğu gibi çığ gibi değil. Ama yine de espora ilgi sürüyor ve sürecek. Oyuncuların etkileşimi artacak.

Güvenliğin önemi artacak 
2022’nin oyun sektöründe trendler arasında gerçek parayla oynanan oyunlar ve kripto paralar var demiştik. Oyuncular, oyun oynamayı ve aynı zamanda para kazanmayı seviyorlar. Para, iç olmadığı kadar işin içinde artık. Tabii, bu gelişme çok sayıda dolandırıcılığa ve siber suça da zemin hazırlayabiliyor. Oyun endüstrisinde yeni yıldaki gündem maddelerinden biri güvenlik olacak, hatta şunu diyebiliriz; oyun sektörü ne kadar büyürse ve gelişirse, güvenlik konusunun önemi de daha çok artacak.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir