2017 Trend Tahminleri Raporu Açıklandı

7-11 Kasım tarihlerinde gerçekleşen Brandweek'te oturumlardan biri "İnovasyonun adımları hiç bir zaman bu kadar hızlı olmamıştı" mottosu ile J. Walter Thompson Worldwide, Trend Tahminleri Direktörü Shepherd Laughlin'in konuşmasıyla gerçekleşti.

J.Walter Thampson Worldwide içerisinde görevi, tüketicinin kültür yapısını mercek altına alarak gelecek dönemlerdeki trendlerin neler olduğunu ve nasıl dönüşeceğine dair vurucu tahminler yaparak reklam ve pazarlama alanında kullanılabilir bilgilere dönüştürmek olan Laughlin, yayınladıkları The Future 100 isimli raporuyla 2017 trend tahminlerini belli kategoriler altında ele aldıklarından bahsetti.

Sağlık, Turizm, Perakende, Teknoloji, Yeme&İçme, Yaşam-Aktüelite, Kültür  alanlarında tahminlerin bulunduğu raporla ilgili detaylara linkten ulaşabilmek mümkün.

Bu rapora göre öne çıkan bir kaç  başlık şöyle sıralanabilir;

1- Kültür kategorisinde Kadına ilişkin tabuların yıkılması; özellikle sosyal medyada kadınların bedenlerine ilişkin kişisel bakım markalarının dayatmalarına tüketicinin baş kaldırdığı gerçeği ile karşı karşıyayız.  Kadınların bu başkaldırışına üretimlerin de ayak uydurduğu gözlemlenmekte. Kadınlar hakkında cinsellikle ilgili  toplum tarafından ayıp sayılan konuların açıkça konuşulduğundan ve kişisel bakım markalarının da bu konulara ilişkin üretiminden bahsediliyor. 2- VR teknolojisinde kullanılan görseller ve bu görsellerin oyun teknolojine yansımaya başlaması pazarı değiştiren konulardan biri olarak karşımızda. 2015 yılı itibariyle ortaya çıkan VR teknolojilerinin tüketicinin hayatına hızla giriş yapacağını söyleniyor. 3- Teknoloji alanında silikon vadisinin bir adım ötesine gidilerek Wi-Fi hizmetinin kişilere ücretsiz olarak verilmesi konusunaresim1 değiniliyor ve NewYork'ta telefon kulübelerinin yerini wi-fi kulübelerinin aldığından bahsediliyor. 4- Moda ve teknolojinin birleşmesine şahit olacağız. Giyilebilir teknolojilerin yanı sıra, moda alanında kişilerin duygularını yansıtabilen kıyafet tasarımlarına dikkat çekiyor. Kişinin kan akışının hızlanması ile birlikte rengi değişen kıyafetlerin modacılar tarafından tasarlandığını ve bu tasarımları daha sık göreceğimiz anlatılmakta.  

5- Turizm sektöründe öne çıkan bir başka yenilik de; paket seyahat programlarının kişiselleştirilmesi. Artık bir ücret ödenerek herkes için tasarlanan deniz yolcuğu paketleri yerine kişilerin bu paketleri kendi talepleri doğrultusunda kişiselleştirebilecekleri ürünlerin olacağı gözükmekte. Gittikleri yerlerin kültürlerini daha fazla özümseyecekleri, o kültürle birlikte yaşayarak deneyimler elde edebilecekleri tur programlarının gelecek dönemde trend olacağından bahsediliyor.

6- Sağlık alanında sesle tedavi yöntemlerine, yeni meditasyon tiplerine yönelim görülüyor. Percussion aletleri, ses çıkaran çanaklar, meditasyonda kullanılan rahatlatıcı etkiye sahip ses çıkaran aletler gibi araçların da popüleritesinin artacağı öngörülmekte.

7- Health ve Hedonism web_4can_4fruit-1kavramlarının birleşerek Healthonism gibi yeni bir kavramın ortaya çıkması ile sağlıklı ama lezzetli ürünlerin oldukça trend olacağından bahsediliyor. Sağlıklı atıştırmalıklar, katkı maddesiz, şekersiz, kalorisi yok ama lezzetli içecekler vb.

  8- Millenials'ın markaların toplumsal faydaya yönelmeleri beklentisi dikkat çeken konular arasında. Topluma "daha az zarar" değil "daha fazla fayda" yaratan markaların yeni kuşaklar tarafından tercih edildiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Bazı markalar bu konularla ilgili çoktan kollarını sıvamış durumdalar. Lego 150 milyon dolarlık sürdürülebilir materyallerle ilgili bir yatırım yapması örnek olarak verilebilir. Toplumsal faydaya odaklanmak markalar için vazgeçilmez bir unsur olacağından bahsedilmekte. 9- Yine healthonism kavramından hareketle öncelerde atık olarak karşımıza çıkan yiyeceklerin tüketilebilir ve faydalı gıdalar olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Peynir altı suyunun, meyve kabuklarının ya da çekirdeklerinin yiyeceklere dönüştürülmesi örneği gibi.

10- Modüler yaşam alanlarındaki artış daha da ön plana çıkacak. Nüfusun artması ile birlikte modüler, küçük ama konforlu, daha az eşyanın olduğu yaşanabilir alanlar ön plana çıkarken bu yaşamlara uygun araçlar ve eşyaların tasarlanması ve bu ürünlerin ön plana çıktığı gözlemlenmekte.

11- Yapay Zekayı ön plana çıkaracak, çocuklarla birlikte büyüyen onlarla birlikte yaşayan oyuncakların hayatlarımıza girdiğine şahitlik edeceğiz. Çocukla sadece dialog kurmakla kalmayan onunla birlikte gelişerek birbirlerine yenilikler öğreten oyuncak teknolojilerine bir örnek olarak  cognitoys'u örnek verebiliriz.

https://www.youtube.com/watch?v=ZwcdNJP3yjs   SONUÇ: Bu raporda gösteriyor ki; artık tüketicimiz bilinçli.. Sadece tüketime odaklanan hiç bir ürün için para ödemeyi kabul etmiyor. Anahtar kelimemiz ise FAYDA! Fayda odaklı olmayan markalara önümüzdeki yıllarda veda ediyoruz.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir