Yunana İtelenen Değerler

Ülke olarak zengin bir kültür ve değerler zincirine sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her fırsatta bu durumdan övündüğümüz de bir gerçek. Peki bu birikimlerle aynı orantıda markalar çıkartabiliyor muyuz? Ya da bu değerler sonucu oluşan rekabetçi üstünlüğümüzü ne derece koruyup gelir elde edebiliyoruz?

Bu sorular ‘Bizden nasıl bir dünya markası çıkar?’ sorusunun altyapısını hazırlayan sorular aslında. Bu ana soruya yanıt verebilmek için ise birçok değişkenle uğraşmak gerekiyor. Hali hazırda bu konu Pazarlamasyon’da  derinlemesine işlendiği için asıl amacıma dönmek istiyorum.

Türkiye ile özdeşleşen birçok ürünümüz var. Döner, yoğurt, lokum ve halı bunlardan sadece birkaçı. Bu özdeşleşime rağmen döner,yoğurt veya lokum kelimelerini duyduğunuzda aklınıza herhangi bir marka geliyor mu?  Eğer gelmiyorsa aşağıdaki maddeler bunun nedenini açıklayacaktır.

Dünyaca ünlü Yunan yoğurt markasının CEO’su Türk

Wiki’de ‘2005’te Hamdi Ulukaya tarafından ABD’de kurulan Yunan yoğurt markası’ olarak tanımlanıyor Chobani Yoğurtları. Öğrencilik yıllarını ABD’de geçiren Ulukaya, yarattığı Yunan yoğurdu markası ile 2012 yılının en iyi girişimcisi seçildi. Halk olarak bize de bu başarıyı seyredip övünmek düşüyor.

httpv://www.youtube.com/watch?v=MdRqdqLX6NU

Üzücü olan nokta ise yılların Turkish Yoghurt’un elden uçup Greek Yoghurt olarak lanse edilmesi.

Dönerimiz nerede?

McDoenerEn çok övündüğümüz yiyeceğimizdir döner. Belki de dünyaya kazandırdığımız en büyük ticari kaynağımızdır. Sadece Almanya’da 60.000 kişinin bu işten para kazandığını düşünürsek döner pazarının büyüklüğünü daha yakından görebiliriz. Ancak ne yazık ki Türk dönerini  franchise’a dönüştürebilen bir markamız yok.

Avrupa’daki dönerci sayısının yaklaşık 1.5 katı Gyros (Dönerin Yunan versiyonu) satan işletme var. Yunanistan’ın kendi keşifleri olarak tanıttığı ve dönerle arasında neredeyse yok denilecek kadar fark bulunan Gyros özellikle ABD’de oldukça popüler.  Gyros’un da tam anlamıyla franchise’laştığı söylenemez ama bu durumun ilerde piyasayı Türk motifleriyle egale etmeye çalışacak markalarımızın işini zorlaştırdığı da ortada.

 Greek Delight - Cyprus Delight – Lokumi?

imagesEvet yanlış duymadınız. Özellikle Rum’ların bu konu üzerinde yoğun çalışmaları mevcut. Hatta 2004 yılında Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Giroskipu Belediyesi 2.7 tonluk lokum üreterek Guinnes rekorlar kitabına girmişti.

Aynı zamanda Avrupa Birliği, 2007 yılında tüm dünyada Türk lokumu olarak bilinen tatlıyı “Lokumi” (Rumca) adıyla tescil etmişti.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir