“Yarının Girişim Yolları” Yenilenebilir Enerji Üretimi Sağlayacak!

Bugüne kadar asfaltlarda türlü deneyler yapıldığına sahit olmuşuzdur ülkece. Bizde en yaygınlarından birisi sıcaklıktan yararlanarak ‘asfalta yumurta kırmak’ olsa gerek. Şöyle ki Amerika Birleşik Devletleri’nin Missouri eyaleti asfaltların geleceği hakkında bu eylemlerin çok ötesinde bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor: Route 66 yolunda yenilenebilir enerji üretmek!

Yakın bir zamanda, Route 66’da insanlar yenilenebilir enerjinin üretildiği yolda yürüyebilecekler. “Yarının Girişim Yolları” olarak adlandırılan bu proje aslında Missouri’deki olan Ulaştırma Dairesi’nin partnerliği ile Idaho şehrinde denenecek olan Solar Roadways’in yaptığı bir girişim fikri. Yolda uygulanacak olan plan ise aslında oldukça basit, yoldan elektrik enerjisi üretilmesi için yola güneş panelleri döşenecek, fakat şuan için yolun ne kadarlık bir bölümünün kaplanacağı hakkında fazlaca bir bilgi bulunmuyor. Girişimin Lideri Tom Blair ise girişimlerinin başarıya ulaşacağını umduklarını ve kar yağmadan öte bir başarı elde edeceklerine inandıklarını söyledi. Blair aynı zamanda bu eyaletin bu planın hayata geçirilmesi için küçük miktarları bir araya getirip bir sermaye yarattıklarını belirtti. 1466699122_solar-roadways-2 2009 yılında Solar Roadways’in arkasındaki takım Federal Karayolu İdaresinden bir protatip yapabilmek adına 100 bin dolar aldı. Şirket aynı zamanda ABD Ulaştırma Departmanı’ndan da araştırmaları için 750 bin dolar daha almıştı. Tüm bu rakamlardan daha da fazla yatırım almayı başaran Solar Roadways, Indiegogo’da yaptığı “crowdfunding” ( küçük sermayelerin bir araya gelerek sermaye yaratması) kampanyası ile de tam tamına 2 milyon dolar elde etmişti. Tabi ki bu rakam kitleden alınan bir sermayeye oranla diğerlerine göre çok ciddi bir miktar. Solar Roadways’in kullanacağı paneller sertleştirilmiş emniyetli camdan yapılma ve aynı zamanda güneş enerjisini toplamak gibi çok çeşitli özellikler barındırıyor. Hayata geçirilmesi planlanan paneller LED ışıklandırma sistemi ile yol kenarları ve işaret tabelalarınnı görülmesini de sağlayacak. Panellerin modüler olmasından dolayı, panellerin zarar görmüş kısımlarının yenilenmesi düşünüldüğünden daha ucuz ve aynı zamanda geleneksel asfalt yapısının döşenmesinden daha az zahmetli olacak. Güneş panelleri ile yolların kaplanması bazı kişilerce eleştiriliyor olsa da, dünyanın farklı yerlerinde benzer projelerde iyimser sonuçlar elde edildiği de inkar edilemeyecek bir gerçek olarak önümüze çıkıyor. Bununla beraber enerji tüketimi konusunda oldukça dikkatli ve tasarruflu olmamız gereken şu günlerde doğaya zarar vermeyen yenilebilir enerji üretme fikri ve bu fikre bir kitlenin 2 milyon dolar gibi ciddi bir sermaye yatırması da bilinçlenmenin arttığını görmemiz konusunda umut verici görünüyor. Ne dersiniz, benzer bir sistem ülkemizde de çok iyi işler değil mi?  
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir