Yapay zekâ, sesleri taklit ederek dolandırıcıların suç ortağı olabiliyor

Dolandırıcıların son hamlesi insanlardan para istemek için sevdiklerinin sesini yapay zekâyla canlandırmak oldu.

Telefonla konuşmaya başladığımız zaman bize cevap veren insanın genellikle kim olduğunu biliyor oluyoruz. Günümüzde gelişen yapay zekâyla ise yeni bir soru ortaya çıkıyor. Karşımızdaki sesin bir insana mı yoksa bir yapay zekâya mı ait olduğunu biliyor muyuz? Daha önceside yapay zekânın deepfake teknolojisiyle gerçekleşen bir dolandırıcılıktan bahsetmiştik. Dolandırıcılar bu sefer sesleri kopyalayarak insanları kandırmayı başardılar. 

Yapay zekâyı kullanarak sevdiklerinizin sesini taklik etmek, günümüzde dolandırıcılar arasında giderek yaygınlaşan bir yöntem. Gerçekleşen telefon göüşmesinde çoğunlukla sevdikleriniz rehin tutulduğunu söyleyerek sizden fidye talep ediyor. Bununla birlikte senaryoların içerisinde kaza veya tutuklanma gibi sahte acil durumlar da bulunuyor. 

Dolandırıcılar yapay zekâyı nasıl kullanıyor?

The New Yorker'da bu dolandırıcılar ayrıntılarıyla incelendi. Kimliklerini korumak için Steve ve Robin isimlerini kullanan Brooklynli bir çift, gecenin bir yarısı kocalarının ebeveynlerinden gelen rahatsız edici bir telefon görüşmesiyle uyandıklarını anlattı. Telefonu açtıklarındaysa bir anda Steve'in annesinden "yapamam" diye feryatlar duyuldu. Durum böyleyken çift olan biteni anlamadan ailelerinin başına korkunç bir olay geldiğini düşündü. Ardından telefonda tanımadıkları bir sesle karşılaştılar. Adam Steve'e "Polisi aramayacaksın. Kimseye söylemeyeceksin. Annenin kafasına silah dayadım ve eğer söylediklerimi tam olarak yapmazsan beynini dağıtacağım." dedi. Silahlı olduğunu iddia eden adam fidye parası için 500 dolar gibi beklenmedik bir miktar istedi. Hızlıca parayı gönderen çift ardınan ailelerinin güvenliğinden emin olmak için onları aradı. Endişeli çift ise ailesinin yataklarında uyuduğunu öğrendi.

Dolandırıcıların Steve ve Robin'in davasında hangi yazılımı kullandıkları belli değil. Kesin olansa The New Yorker'ın açıkladığı gibi dolandırıcıların kişilerin seslerini klonlayabilecek hazır bir düzeneğe sahip oldukları.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir