Yapay zekânın iş yerlerindeki kullanımı artıyor

Yapay zekâ, iş yerlerinde sadece veri analiziyle sınırlı kalmıyor aynı zamanda etkileşimli asistanlardan üretken yapay zekâya kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.

Yapay zekâ, kurumsal bir ortamda, verileri analiz etme, kalıpları tahmin etme veya rutin süreçleri otomatikleştirme gibi belirli görevleri yerine getirme konusunda oldukça uzman. Bununla birlikte yapay zekâ bir görüntü veya tasarım oluşturmak, programlamasını kullanarak daha önce var olmayan şeyleri 'hayal etmek' ve üretmek gibi yeni içerik yaratabiliyor. Hâl böyle olunca yapay zekâyı yüksek vasıflı bir çalışan kategorisine sokmak yanlış olmaz. 

Yapay zekâyı şu an ofislerde en sık kullanılan departmanlardan biri insan kaynakları. Özgeçmişleri ve başvuruları taramak için makine öğrenimi algoritmalarından yararlanan insan kaynakları yeni işe alımlarda hızlı bir karar verebiliyor. Bununla birlikte iş arayanları beceri, deneyim ve eğitim gibi kriterlere göre açık iş ilanlarıyla eşleştirmeyi sağlayan pekçok yapay zekâ kaynaklı uygulama da mevcut. Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerini kapsayan yapay zeka araçları üzerine araştırmalar yaptı. Yaklaşık 3 bin 500 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya katılan profesyonellerin neredeyse yarısı (yüzde 48) yapay zekâ araçlarını özellikle iş bulmak, üretkenliklerini artırmak veya rutin görevleri otomatikleştirmek amacıyla kullandıklarını belirtti. Kullanım alanı hızla genişleyen yapay zekânın iş yerlerindeki kullanım çeşitliliği de aynı oranla artıyor. 

Yapay zekâ neslinin tarım ve sanayi devrimlerinden bu yana iş yerlerinde yaşanan en önemli değişiklik olduğu düşünülüyor. Bu tespit aşırı gibi görünse de günümüzde yapay zekânın ilk aşamaları kullanılırken bile çalışma şekline ilişkin birçok açıdan umut verici devrimler yaratıyor. Yakın zamanlı yayınlanan bir McKinsey raporuna göre çalışma saatlerinin 2030 yılına kadar yüzde 29,5'e kadar potansiyel olarak yapay zekâyla otomatikleştirilmesi bekleniyor. Rapor, bu değişikliğin manuel veya rutin görevlerle sınırlı olmadığını; yaratıcılık, uzmanlık ve insanlarla etkileşim gerektiren alanları da kapsadığını öne sürüyor.

Şu anda yapay zekânın iş yerlerinde kullanım örnekleri Michael Page'in yayınladığı rapora göre şu şekilde:

  • Sohbet robotları ve Siri, Google Asistan gibi akıllı asistanları içeren etkileşimli yapay zekâ, profesyonellerin yüzde 41'i tarafından geniş çapta benimseniyor ve sıklıkla kullanılıyor.
  • Veri analizi, bulut güvenliği ve ihlal önleme araçlarını içeren işlevsel yapay zekâ araçlarının popüler örnekleri arasında IBM Watson, Salesforce Einstein ve Azure Machine Learning yer alıyor.
  • Veri madenciliği yoluyla öneriler ve öngörüler sağlayan Tableau gibi analitik yapay zekâ araçları, profesyonellerin yüzde 30'u tarafından en azından ara sıra kullanılıyor.
  • Üretken yapay zekâ, yazılı ve görsel içerik oluşturma konusunda uzman. Ankete katılan profesyonellerin yüzde 37'si ChatGPT ve Bard gibi araçları kullanıyor.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir