Yapay zekâ girişimleri hayal kırıklığı yaratıyor

Yapay zekâ girişimlerinin getirisi beklenilenden az olunca yatırımcılar bu alandan çekilmeye başladı.

Yapay zekâ hızla yükselişinin ardından getirisi hızla düşerken teknolojiye yatırım yapan start-up'lar ve onların finansörleri bu düşüşten etkilenmeye başladı. New York Times'ın bildirdiği üzere yapay zekâ girişimleri, bir yandan büyüklerle rekabet etmeye çalışırken, bir yandan da devasa maliyetlerinin acı gerçekliğini yaşarken büyük sorunlar yaşıyor.

OpenAI tarafından birnevi sürgün edilen yazılımcılar tarafından kurulan Stable Diffusion'dan Anthropoic'e kadar, start-up'lar harcamalarını kısıyor. Bu kısıtlı harcamalar gerekli olan son derece pahalı bilgi işlem gücünü de içeriyor. Veri depolama ve analiz şirketi Databricks'in CEO'su Ali Ghodsi, NYT'ye "Duvardaki yazıyı zaten görebilirsiniz. Yaptığınız işin ne kadar harika olduğu önemli değil; iş açısından uygulanabilirliği var mı?" dedi.

New York Times'ın raporunda belirttiği gibi belki de en büyük sorun, son birkaç yılda yapay zekâ reklamına büyük harcama yapan yatırımcıların artık henüz gerçekleşmemiş getiriler arayışında olmalarıdır. Yatırım takipçisi PitchBook'un gazeteye söylediğine göre  üç yılda yaklaşık 26.000 yapay zekâ girişimine 330 milyar dolar akıtıldı; bu, 2018 ile 2020 arasındaki döneme göre üçte ikilik bir artış demek oluyor.

 NYT'ye isimsiz olarak konuşan iki kişiye göre , eski OpenAI çalışanları tarafından kurulan girişim yılda 2 milyar dolar harcıyor ve yalnızca 150 ila 200 milyon dolar arasında satış elde ediyor. Amazon ve Google'ın da aralarında bulunduğu şirketlerden 7 milyar dolardan fazla gelir elde edildikten sonra bu rakamlar oldukça vahim görünüyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir