Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin'e; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…
"Çeşitlilik ve dâhiliyet anlayışıyla, teknoloji sektöründeki kadın çalışan oranını artırabiliriz"
İş dünyasında insanları kadın-erkek diye sınıflandırmanın doğru olmadığını düşünüyorum; çünkü her birey kendi kişiliği, değerleri, gücü, hayatı ele alışı ile tek ve kendine has. Hepimizin eşit olduğuna; kendimize inandığımız zaman, farklı perspektifte engel olarak görülebilecek konuların kendiliğinden ortadan kalktığına inanıyorum. Ben daima kadın ve erkekleri aynı masanın etrafında oturan kişiler olarak gördüm. Toplum olarak, önyargıları bir kenara bırakmamız ve çeşitliliğin sunduğu avantajlardan yararlanmamız gerekiyor. Çeşitlilik ve dâhiliyet anlayışıyla, teknoloji sektöründeki kadın çalışan oranını artırabiliriz. Bu konuda, bireylerden kurumlara, hepimize önemli görevler düşüyor. Burada önemli olan şu; teknolojiyi tüketen bir toplumdan, teknolojiyi üreten bir topluma nasıl geçeriz; bunu düşünmeliyiz. Bu konuya yoğunlaşmak, kadın erkek hepimize fark ve değer katacaktır.
"Toplumsal cinsiyet eşitliği, şirket politika ve stratejilerimizin temelini oluşturuyor"
Vodafone olarak, kadınların güçlenmesi konusunda güçlü bir vizyona sahibiz. Tüm dünyada kadınlar için en iyi işveren olmayı hedefliyoruz. Bir ülkenin sürdürülebilir kalkınmasının dijitalleşmeyle olduğu kadar toplumun yüzde 50’sini oluşturan kadınların ekonomik ve sosyal hayatta tam katılım göstermesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği, şirket politika ve stratejilerimizin temelini oluşturuyor. Örneğin, işe alımlarda aynı pozisyon için aday olan, eşit yetkinlik ve nitelikteki aday havuzunda kadın-erkek eşitliği gözetiyoruz. Üst ve orta yönetimden ayrılan ya da rolü değişen yöneticilerin yerine kadın adayların yerleştirilmesini hedefliyoruz. Bugün Vodafone Türkiye’de kadın çalışan oranı yüzde 44. Orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranımız ise yüzde 41. Hedefimiz, 2025 yılına kadar şirket genelindeki kadın çalışan oranımızı yüzde 50’ye çıkarmak.