Türkiye'nin İlk Unicorn’u Olan Peak Games’in Başarı Dolu Hikâyesi

Türkiye'nin yerli mobil oyun şirketi Peak Games, bu sene Haziran ayında, 1.8 milyar dolar karşılığında, Türkiye'nin ilk unicornu olarak dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri olan ABD merkezli Zynga’ya satıldı. Peki Peak Games, unicorn olma başarısını nasıl gösterdi? Gelin hep birlikte sadece 10 yıllık geçmişi olan bu firmanın başarı dolu hikayesine bir göz atalım.

Hikaye, Sidar Şahin isimli bir girişimcinin üniversite okurken internete ve girişimciliğe olan merakıyla başlıyor aslında. Sidar ilk girişimini 2003 yılında Funpac adında bir mobil oyun stüdyosu kurarak yapıyor. Bu girişimiyle, oyunlarını 30 ülkede, 20’den fazla operatör ve portal üzerinden kullanıcılara ulaştırmayı başarıyor.

Sidar Şahin, 2006 yılında ikinci girişimi olarak video paylaşım sitesi izlesene.com kuruyor. Site 2006 yılında Türkiye internet endüstrisinin en yüksek değer yakalayan girişimi olarak önemli bir başarı yakalıyor.

Sonrasında Sidar 2008 yılına kadar başında olduğu Gamegarden isminde, sonradan milyon dolarlık olan yeni bir şirket kuruyor. Gamegarden'ı sonra Doğan Grup'a satıyor ve kısa bir süre sonra trendyol.com’un da kurucu ortaklarından biri oluyor. Sitenin büyüyüp gelişmesinde önemli rol oynuyor.

https://pazarlamasyon.com/ikeanin-ve-ingvar-kampradin-azim-dolu-hikayesi/

En sonunda 2010 yılında en sevdiği oyun sektörüne geri dönerek o zamanki adıyla Peak Games'i kuruyor. Sidar hatta bir röportajında oyun alanında kurduğu önceki girişimlerinin, Peak Games'i kurmasındaki en önemli sebeplerden biri olduğunu söylüyor. İsimlerinin neden Peak olduğu sorulduğunda ise her zaman zirveye oynadıklarını söylüyor.

Peak Games, o yıllarda Facebook'ta oynanma rekorları kıran Okey, Okey 101 Plus gibi oyunlarla büyüyerek yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarıyor ve ilk yedi ayda 19,5 milyon dolarlık yatırım alıyor. Melek yatırımcılar da 1 milyon yatırıyor ve şirkete destek oluyor. 2012’de kuruluşundan tam iki sene sonra Peak; Ankara, İspanya, Almanya, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi dünyanın pek çok farklı yerinde ofis açıyor.

https://pazarlamasyon.com/koy-okulundan-silikon-vadisine-uzanan-girisimcilik-oykusu-udemy/

2016’ya gelindiğinde ise Peak Games, çok ses getiren bir şey yaparak oyun sektörü devlerinden biri olan Hasbro'ya dava açıyor. Davanın sebebi ise 2015’in başında Peak tarafından piyasaya sürülen ve Amerika pazarında çok popüler olan Toy Blast’ı, Hasbro’nun “My Little Pony: Puzzle Party” isimli bir oyuna dönüştürerek kopyaladığı iddiası. Görüşmeler sonunda taraflar 2017 yılında karşılıklı anlaşmaya varıyor ve Hasbro kendi oyununu yayından kaldırıyor.

Gelelim Peak Games'in Farmville başta olmak dünyanın en büyük oyunlarını geliştiren mobil oyun devi Zynga ile olan ilk yakınlaşmasına... Peak, kart ve okey oyunları geliştiren bölümünü 2017 yılı sonunda Zynga’ya 100 milyon dolarlık nakit karşılığında satıyor. Bu satışla Peak, dünya genelinde mobil uygulamalardan en çok gelir elde eden firmaların sıralandığı App Annie 2017 Top-52 listesine 37. sıradan giriyor. Peak Games'in bu başarısı, listeye girebilen tek Türk şirketi olmasıyla da dikkat çekiyor.

2020 yılına gelindiğinde ise Zynga ve Peak bu yakınlaşmayı stratejik bir birlikteliğe dönüştürmek istiyor ve Zynga, Peak'i 1.8 Milyar dolar karşılığında satın alıyor.

Şu an dünya mobil oyunu pazarında çok önemli bir yere sahip olan Peak Games’in kurucusu Sidar Şahin ve Peak'in tüm çalışanları, başarının sırrını bu işe gönül vermiş doğru insanlarla beraber olmak olduğuna inanıyor.

Bizler Türkiye'nin ilk unicornu olabilmiş bu harika girişimin hikayesini çok beğendik. Siz ne düşünüyorsunuz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir