Türkiye pazarının "tutanamayanlar"ı

Onlar bir dönem büyük umutlarla Türkiye pazarına ya 2001 ekonomik krizinden önce ya da avantaja çevirmeye çalıştıkları kriz döneminden sonra girdiler. Ne kriz öncesi dönem ne de kriz sonrası dönem onlar için yararlı oldu. Kısacası onlar, "Türkiye pazarının tutanamayanlarıydı". Bir zamanlar alışveriş yaptığımız, önünden geçtiğimiz ve televizyon reklamlarından aklımızda kalan markaların birçoğunu bugün göremeyebilirsiniz. Yurtdışındaki başarılarının ülkemizde de devam edeceğini düşünen ve bu doğrultuda şubeler açmaya başlayan markaların bazıları beklediği ilgiyi görmediği için Türkiye macerasını sonlandırmak zorunda kaldı. Biz de yurtışında yakaladıkları başarıyı ülkemizde de yakalamak isteyen ancak başarısız olup Türkiye pazarından çekilmek zorunda kalan markaları derledik.

1. C&A

Alman-Hollanda ortak şirketi C&A, döneminde uygun fiyat politikasıyla sevilen markalar arasındaydı. C&A, Hollanda sınırı yakınlarında küçük bir Alman kasabasında Clemans ve August tarafından 1841 yılında kurulmuştu. 20’inci yüzyılda modayı erişilebilir kılmak hedefiyle perakende sektörünün önemli oyuncularından biri oldu. Merkezi Brüksel ve Düsseldorf’ta yer alan marka, Haziran 2016 tarihinde aldığı kararla Türkiye'deki faaliyetini durdurdu. Büyüme politikalarına Avrupa’da devam etme kararı alan C&A’nın mağazalarını Türkiye’de büyüme trendine giren perakende mağaza zincirlerinden DeFacto devraldı.

2. Tesco

Merkezi İngiltere'nin Cheshunt şehrinde bulunan Tesco, ülkenin en büyük süpermarketler zincirini oluşturan firmalar arasında yer alıyor. Böylelikle Türkiye’den çıkma kararı alarak mağazaları kapatan ya da devreden yabancı perakende zincirlerine Tesco da eklenmişti. Özellikle 2000'li yıllardan sonra akın akın Türkiye’ye gelen yabancı perakende zincirleri bir süre sonra Türkiye pazarından çekildi. Tesco'nun bu çekilme hamlesi Türkiye ile sınırlı kalmadı. Şirket bir süre sonra Malezya ve Tayland'dan çekilme kararı alarak büyümesine İngiltere'de devam edeceğini belirtti.

3. Electro World

Bir satın alma haberi ile Bimeks'in, İngiltere'nin elektronik alanında faaliyet gösteren Elektro World markasının ülkemizde şubelerini satın almasıyla şirletin Türkiye macerası sona erdi. Esas Holding'in Elektro World hisselerini İngiliz ortağı Dixons Retail'e satmasının ardından Bimeks 6 milyon TL'ye şirketi satın aldığını açıklamıştı. Electro World’ün o dönem Türkiye’de 18 franchise mağazası dahil olmak üzere 32 mağazası bulunuyordu.

4. Iglo

Avrupa'nın önde gelen dondurulmuş gıda markalarından birisi olan İglo, 2009 yılında girdiği fakat istediği satış rakamlarına ulaşamadığı Türkiye pazarından 2015 yılın itibariyle çıkma kararı almıştı. İglo'dan boşalan yeri ise yeniden Dardanel doldurdu. Daha önce dondurulmuş gıda sektöründen çekilme kararı alan Dardanel, İglo'nun Türkiye'den çıkma kararıyla birlikte yeniden dondurulmuş balık ürünleri işine girdi. Bu geri çekilme Dardanel'in pazare geri dönmesini sağladı.

5. Topshop

Dünyaca ünlü marka Topshop, 1890'da kurulan Ortadoğu'da en bilinen tekstil şirketlerinden birisi. Kuveytli Al Shaya grubuna ait markanın Türkiye’ye gelişi 2002 ekonomik krizinin hemen ardından oldu. Topshop, o dönem ülkede yaşanan ekonomik kriz sonrasında ekonomide başlayan canlanmayı değerlendirdi. Şirket, bu canlanmada istediği ciroya ulaşamadı. Bunun sonucunda Al Shaya, ekonomik krizin ardından ülkeye ilk giren markalardan olan Topshop’un Türkiye’den çıkmasına karar verdi. Kararın ardından ilk olarak beklenen ciroya ulaşamayan Topshop’un alışveriş merkezlerindeki yaklaşık 10 mağazası kapatıldı. Ardından Topshop’un açık kalan tek mağazası İstanbul Nişantaşı’ndaydı. Marka bir süre sonra Nişantaşı mağazasını da kapatarak Türkiye macerasını tamamen sonlandırmaya karar verdi.

6. Wendy's

Amerika'nın en sevilen fast-food zincirlerinden Wendy's'in Türkiye macerası 90'larda başladı. Marka, Türkiye'de faaliyet gösterdiği dönemde sattığı lezzetli hamburgerlerle adından söz ettirmişti. Bazı markalara fırsat olarak Türkiye maceralarına başlamalarına neden olan 2001 krizi, fırsatı Wendy's için tanımadı. Markayı en son hatırlayanlardan birisi de Wendy's in lezzetli hamburgerlerini özleyen Can Yılmaz oldu.

https://twitter.com/canyilmaz1/status/1150003280224890881

7. Darty

Bir dönem teknoloji mağazaları arasından Türkiye pazarına ilk giren zincir Darty olmuştu. O dönem Avrupa'nın üçüncü büyük elektronik perakende şirketi olan Darty, bu alanda arkasından Türkiye pazarına girecek teknoloji markalarına örnek olmuştu. Darty'nin ülkeye girişinin ardından markayı ABD’li Best Buy, Alman MediaMarkt, Saturn, İngiliz Electro World, ve Alman EP Center takip etti. 2007’de elektronik mağazalar sektöründen ilk EP Center çıktı. Ardından pazarı bırakan diğer bir yabancı oyuncu ise Best Buy oldu. Son olarak İngiliz Electro World’ü satın almak üzere DSG European Investments Ltd. ile anlaşma imzalayan Bimeks, Darty’nin de mağazalarını satın aldı. Darty, bu satın almanın ardından 2006 yılında lider olarak girdiği elektronik sektöründen 2013 yılında 28 mağazasının devralınmasıyla birlikte Türkiye'den tamamen çekildi.

8. Saturn

Alman teknoloji devi 2007 yılında Media-Saturn Holding olarak Türkiye pazarına girdi. Alman elektronik devi, Saturn markasını pazardan çekme kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre Türkiye'deki 5 Saturn mağazası devredildi. Devredilen mağazalar bugünlerde Media Markt olarak yoluna devam ediyor. Saturn'un ülkeden çekildiği dönemde teknoloji mağazaları için bir buhran dönemi olmuştu. Öyle ki 5 yıl içerisinde 3 büyük marka Türkiye'den çekilmek zorunda kalmıştı. Şirketten çekilme kararı ile ilgili yapılan açıklamada: "Dinamik organizasyon yapımızı devam ettirmek, şehrin içinde, kalbinde yer almak ve Türkiye'de marka gücü ve tanınırlığı yüksek olan Media Markt'a daha fazla odaklanmak amacı ile Saturn mağazalarımızı Media Markt olarak değiştirme kararı almış bulunuyoruz. Türkiye'de Media Markt'ın artan pazar payı ve marka bilinirliği göz önüne alındığında yılda bizi ziyaret eden 50 milyon müşterimize çoklu kanal stratejimizle de daha da yakın olacağız. Saturn mağazalarının Media Markt olarak değiştirilmesi sonucu herhangi bir mağaza kapanması ve işten çıkarma operasyonu yaşanmayacaktır. Müşterilerimize Saturn çatısı altında sunmuş olduğumuz tüm hizmetler ve geçmiş dönemde kazanılmış tüm haklar aynı şekilde Media Markt markası ile devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir