Türk fintech şirketleri rekabet ortamında nasıl öne geçebilir?

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından yayımlanan Türkiye Fintek Rehberi çalışmasına göre, Türkiye’de 637 aktif finansal teknoloji şirketi olduğu biliniyor. B9Creative, rekabet ortamında fintech şirketlerine marka konumlaması, iletişim stratejileri ve yaratıcı tasarım yoluyla destek oluyor.

Türkiye'de son yılların en hızlı büyüyen sektörlerinden biri de finansal teknoloji oldu. Elektronik para ve ödeme kuruluşlarına yönelik düzenlemelerde yaşanan gelişmeler, e-ticaretin büyümesiyle ortaya çıkan online ödeme yapma ve online ödeme alma çözümleri ihtiyacı, kripto para ekosisteminin Türkiye’de yoğun bir biçimde benimsenmesi gibi faktörler, fintech sektörünün genişlemesinde önemli rol oynadı. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından yayımlanan Türkiye Fintek Rehberi çalışmasında, ülkemizde 637 aktif fintech şirketi olduğu görüldü. 

Finansal teknoloji sektöründeki büyüme, başka sektörlerde de yeni atılımları beraberinde getirdi. B9Creative, fintech marketing dikeyinde hizmet vermeye başlayarak Türkiye’nin ilk fintech marketing ajansı oldu. Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan B9Creative CEO'su Ahmet Elbistanlı "Ödemeler, merkeziyetsiz finans, bankacılık teknolojileri, kurumsal finans, sigortacılık gibi farklı kırılımlarda faaliyet gösteren finansal teknoloji şirketleri, doğru marka konumlamasıyla rakiplerinden ayrışabilir" dedi. 

Ödemeler ve merkeziyetsiz finans öne çıkıyor
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin çalışmasında dikeylerine göre fintekler içinde ödemeler dikeyi, 255 şirketle başı çekti. Merkeziyetsiz finans alanında faaliyet gösteren ve kripto para borsaları, Web3 platformları, NFT pazarları gibi iş modellerini kapsayan şirketlerin sayısının ise 92 olduğu kaydedildi. 

Özellikle ödemeler ve merkeziyetsiz finans alanlarındaki şirketlerin iş modellerinin benzerlikler taşıdığını, bu durumun söylem ve fintech pazarlama materyallerini de tekdüzeleştirdiğini savunan B9Creative CEO'su Ahmet Elbistanlı, "Çok hızlı büyüyen bir sektörden söz ettiğimizde bu şirketlerin ölçeklenmesi ve kullanıcı tabanı elde etmesi güçleşiyor. Birbirlerine yakın değerler sunan hizmetleri herkesin yaptığı gibi pazarlamak rekabette ayrışmayı engelliyor. B9Creative olarak bu noktada devreye giriyor ve hizmet verdiğimiz müşterilerimizin işlerinin kritik alanlarına odaklanmalarını sağlıyoruz. Fintech pazarlamasına ilişkin derin bilgi birikimimizi yıllık fintech iletişim stratejileri ve fintech’ler için yaratıcı tasarım yollarıyla buluşturarak farklılaşmayı mümkün kılıyoruz" diye konuştu. 

B2B ve B2C iş modellerinde farklı yaklaşımlar benimsenmeli
Son kullanıcıya hitap eden para transferi, elektronik para ve ödeme kuruluşlarının veya kripto para borsalarının yanı sıra fintech sektöründe doğrudan bankacılık altyapıları, kart şemaları, servis bankacılığı gibi çözümler sunan B2B şirketler de yer alıyor. Ayrıca varlık yönetimi, sigortacılık, KOBİ finansmanı gibi şirketlerin de fintech pazarlama iletişimlerinde hedef kitlelerine ulaştırmaları gereken mesajlar değişiyor. B2B ve B2C iş modellerinde, sektör ve hedef kitle bazında farklı yaklaşımlar benimsenmesi gerektiğine dikkat çeken Ahmet Elbistanlı, "Fintech pazarlama stratejilerinin yolun başındayken doğru biçimde oluşturulması, potansiyel vaat eden fintech şirketlerini yatırımcılarla daha hızlı buluşturmaya dahi yardımcı oluyor. Doğru hedef kitlelere doğru mesajlarla ulaşan şirketler, sadık kullanıcı tabanlarını da ilk yıllarda elde edebiliyor. Özgün olmayan fintech pazarlaması stratejisi uygulayan bir şirketin, fintech alanında marka bilinirliği oluşturması çok daha uzun zaman alıyor" ifadelerini kullanıyor. 

Fintech dijital pazarlama hizmetleri sunuyoruz
B9Creative’in bugüne dek hizmet verdiği fintech müşterileri içinde elektronik bankacılık çözümleri geliştiren B2B şirket SoftRobotics, sanal POS ve dijital cüzdan gibi bireysel ve ticari ürünler sunan Vepara, küçük ve orta ölçekli işletmeler için ödeme çözümleri sağlayıcısı olarak konumlanan ve aynı zamanda yenilikçi bireysel dijital cüzdan ürünleriyle tanınan Sipay gibi farklı dikeylerden şirketler yer alıyor. 

B9Creative, fintech marka konumlama, fintech marka stratejisi gibi stratejik hizmetlerini fintech kurumsal kimlik tasarımı, UI&UX tasarımı, video prodüksiyon ve fintech performans pazarlama çözümleriyle destekliyor. Fintech SEO, topluluk yönetimi ve fintech inbound pazarlama gibi alanlarda özgün çalışmaları olan ajansın fintech app tasarımı ve fintech web sitesi tasarımı hizmetleri de bulunuyor. B9Creative, fintech şirketlerinin, kripto para borsalarının influencer pazarlama ve halkla ilişkiler süreçlerini de tek kanaldan yönetebiliyor.

Ahmet Elbistanlı, değerlendirmelerini "Müşterilerimizin en iyi yatırım dönüşünü en hızlı şekilde alabilmeleri için geliştirdiğimiz stratejilerle yüksek trafik, POS cihazı satış potansiyeli ve dijital cüzdan kullanıcısı kazanımı vaat ediyoruz" ifadeleriyle sonlandırdı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir