Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, meme kanserini teşhis edebilen elektronik sutyen geliştirdi

Giyilebilir kalp pilinin mucidi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ve ekibi, meme kanserini teşhis edebilen elektronik sutyen geliştirdi

Harvard Üniversitesi'nde genç akademi üyeliği kadrosuna seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren ve ekibi, bilim dünyasının son zamanlarda en dikkat çekici gelişmelerinden birine imza attılar. Yenilikçi çalışmaları ve icatlarıyla adından sıkça söz ettiren Dağdeviren, geliştirdiği elektronik sutyen ile kanser teşhisinde devrim niteliğinde bir adım attı.

Meme kanseri için erken teşhis şansı

Geliştirilen sutyen, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en büyük ikinci sorumlusu olan meme kanserini tespit edebiliyor ve erken teşhis konulmasını sağlıyor. Hastalığın çok daha erken evrelerde tespit edilmesi mümkün hale getiren sutyen, tedavi süreci ve şansı olumlu yönde etkileyecek. Bu, Canan Dağdeviren'in bilimsel dünyada yaptığı ilk çalışma değil. Dağdeviren, daha önce cilt kanserini tespit için geliştirdiği cihaz ve giyilebilir kalp pili projesiyle bilim dünyasında büyük takdir toplamıştı. Ayrıca, dünyaca ünlü Forbes dergisinin prestijli "30 yaş altı 30 bilim insanı" listesine girerek ülkemizi uluslararası alanda temsil etmişti.

dagdeviren-4

Kullanım için herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen elektronik sutyen, hastanelerdeki ultrason cihazına gerek kalmadan sahip olduğu ultrasonik alıcılar ile bireyin meme kanseri olup olmadığını tespit edebiliyor. Ayrıca, doktora gitmeye gerek kalmadan periyodik olarak tarama yapıp gözden kaçabilecek vakaların tespit edilmesini sağlıyor.

dagdeviren-2

Geliştirilen sutyen, ilk klinik çalışmasında 71 yaşındaki bir kadında meme kistlerini tespit etmeyi başardı. Gönüllü katılımcıdan  “cUSBr-Patch” olarak adlandırılan sutyeni giymesi istendi ve elektronik sutyenin 0,3 santimetre kadar küçük kistleri bile tespit edebildiği kaydedildi.

"Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum; yalnız değilsiniz"

Çalışmalarını MIT Medya Laboratuvarında sürdüren Canan Dağdeviren, proje için ilhamını 49 yaşında ileri evre meme kanseri teşhisi konulan teyzesi Fatma Çalışkanoğlu’ndan aldığını söyledi. Dağdeviren, teşhis konulmasından 6 ay sonra hayatını kaybeden teyzesini anarak, "Bu çalışmayı, Fatma Teyzem son 12 gününü yaşarken hasta yatağında birlikte hayal edip tasarlamıştık ve artık hayalin ötesine geçip milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek. Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum; yalnız değilsiniz" dedi.

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Canan Dagdeviren Mercan (@canandagdeviren)'in paylaştığı bir gönderi

Canan Dağdeviren, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "6 yıldır üzerinde çalıştığımız elektronik sutyen projesi tamamlandı ve geçtiğimiz cuma günü tüm dünyaya duyuruldu. Bu sutyen, herhangi bir operatöre gerek duyulmaksızın tüm memenin ultrason filmini birkaç saniye içinde çekiyor ve meme kanserini erken teşhis için kullanılıyor" dedi.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir