Tüm İlaçlarınızı Tek Hapta Toplayan 3D Yazıcı Geliyor!

Artık her şeyin daha “kişiselleştirilmiş” olanın makbul olduğu bir çağdayız. Buna izlediğimiz reklamlardan, kıyafet tasarımlarına, aldığımız maillerden öznesi olduğumuz alışveriş kampanyalarına kadar her şey dahil. Ama bahsedeceklerimiz tam olarak bunlar değil. Artık içtiğimiz ilaçlar da “kişiye özel”.

Hepimizin bildiği üzere herşeyin kişiselleştiği bu dönemde sağlık hizmetlerinin de teknolojinin nimetlerinden faydalaranak bireye daha çok odaklanması kaçınılmazdı. Öyle ki artık hastaların ihtiyaçlarına özel ilaç dozları üretebilecek bir 3D yazıcı var hayatımızda.

Eczacılara hastaların kullandıkları ilaçlardan, spesifik ihtiyaçlara yönelik “özel” dozlar hazırlayabilme imkanı vermeyi hedefleyen bu yazıcı, hastaya almayı hatırlaması gereken bir kaç ilacı ya da bir ilacın günlük bir kaç dozunu,  gereken dozlarda daha basit bir formda tek bir hap üzerinden almasını sağlayacak bir sistem geliştiriyor.

Küçük bir tost makinası büyüklüğündeki AutoCompounder 3D yazıcı Vitae Industries isimli bir şirket tarafndan geliştirilmiş. Bu yazıcı hem birden fazla ilacı tek hap üzerinde birleştirme hem de bir ilacın günlük dozlarını tek hapta yazdırabilme özelliğine sahip.

Piyasada standart dozlarda bulunan ilaçların bir çok kişi için uygun dozlarda olmadığını düşünen Vitae Industries böylelikle eczacıların herkesin bireysel ihtiyaçlarına göre ilaçları düzenleyerek, ilacın faydasının artırılabileceğine inanıyor.

Eczacı tarafından ilaç bilgisi ve uygun doz girildikten sonra AutoCompounder 3D yazıcı kullanılarak kişiye özel bir hapın hazırlanması yaklaşık 10 dakika sürüyor.  Makine, ilaçları yazdırdıktan sonra kendisini temizleme özelliğine de sahip olduğu için farklı ilaçlarla karışma olasılığı da kalmamış oluyor.

Piyasa fiyatı 5.000$ olarak belirlenen yazıcının şimdilerde şirket tarafından paylaşılan bir görseli bulunmuyor. 2018’de sınırlı sayıda eczanede pilot programların başlanması beklenen bu sistem halihazırda 2 milyon $ yatırımı aldı bile.

Ne dersiniz ülkemizde böyle bir hizmet fazlaca talep görür müydü?

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir