Tüketici Hakkını Ararken Artık İki Kez Düşünecek

Türkiye’de tüketicinin bilinçlenmesine bağlı olarak hakem heyetlerine yapılan şikayetlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Şikayetvar.com'un verilerine göre Türkiye genelinde 976 hakem heyeti faaliyet gösteriyor. Yılda 650 bin şikayet alan Şikayetvar’dan sonra yılda 446 bin şikayetle hakem heyetleri ikinci sırada geliyor. Yapılan başvuruların büyük çoğunluğu da tüketicinin lehine sonuçlanarak, mağduriyetleri gideriyor.

Ancak Türkiye Barolar Birliği, hakem heyetlerine gelen şikayet sayısının artması üzerine yeni bir karar aldı. Hakem heyetlerinde verilecek avukatlık hizmetinden artık 250 lira ücret alınacak. Hakem heyetlerine başvuru sayısını önemli ölçüde düşürecek bu karar Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, artık hakem heyetlerinde verilecek avukatlık hizmetlerinde 250 lira ücret alınmasının önünü açıyor. Eğer başvuru yapan tüketici, heyetçe haksız bulunursa şikâyetçi olduğu kişi ya da kurumun avukatının vekâlet ücretini cebinden ödemek zorunda kalacak.

Resmi Gazete'de yer alan tam metin şu şekilde;

“İl ve ilçe tüketici hakem heyetleri nezdinde sunulacak hizmetlerde, hizmete konu işin değerinin yüzde 12’sinden aşağı olmamak üzere. Ancak hizmete konu işin değeri maktu ücretin altında ise hizmete konu işin değeri kadar avukatlık ücreti hükmedilir.” Buna göre değeri 250 lira ve üzerindeki mal ve hizmetlerde ilgili tüketici hakem heyetlerine başvuru yapan tüketici eğer haksız bulunursa şikâyetçi olduğu kurumun 250 lira avukatlık ücretini cebinden ödeyecek. 250 liranın altındaki başvurularda ise örneğin mal ve hizmetin değeri 150 lira ise eğer tüketici haksız bulunursa 150 lira avukatlık ücreti ödeyecek.

Ancak yapılan düzenleme sonrası başta Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü olmak üzere pek çok dernek ve kurum düzenlemenin tüketicilerin aleyhine önemli zararları olacağına dikkat çekiyorlar. Tüketicilerde zaten genel olarak yer eden yaşanılan probleme karşı hakkını aramama durumu, bu düzenleme ile artık bir risk alma sürecine döneceğinden pek çok tüketicinin hakem heyetlerine başvuru konusunda çekingen davranacağı belirtiliyor.

 2007 yılında toplamda 83 bin olan şikâyet sayısı 2012 yılında 5 kat artarak 446 bine ulaştı. 2013’ün ilk 8 ayında ise 363 bin başvuru gerçekleşmişti. Geçtiğimiz aylarda Meclis’te kabul edilen ve Mayıs ayında yürürlüğe girecek olan yeni tüketici kanununda da hakem heyetlerinin yapısının güçlendirilmesi, tüketici başvurularının daha kolaylaştırılması hedefleniyordu. Fakat bu son düzenleme tüketicilerin hakkını arama noktasında isteklerini azaltacak ve bu da ihlallerin artmasına sebep olabilir. Şu anda Genel Müdürlük yetkilileri Barolar Birliği’yle temasa geçmiş durumda ve Birliğin tüketicileri mağdur edecek kararını gözden geçirmesi isteniyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir