Temmuz Ayının İlk Haftasının Google Arama Trendleri Belli Oldu

Google'da içgörü ekibinin EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) direktörü olan Lucy Sinclair ve Google Türkiye Ads Marketing Lead İlayda Tolay, müşteri çözümleri, analitik ve içgörü ekipleriyle birlikte analiz ettikleri tüketici davranışındaki değişiklikleri her hafta güncelleyerek paylaşıyor.

Google Trendler'i kullanarak EMEA bölgesinin arama ilgilerindeki değişimi 5 temel konu etrafında şekillendirerek bize sunuyorlar.

Belirsizliğin hakim olduğu dönemlerde tüketici ihtiyaçlarını anlamanıza yardımcı olacak arama analizleri - 22 Haziran 2020 sürümü

Düzenli olarak gerçekleştirilen bu Google Trendler analizleri birkaç ay önce, tüketici davranışlarında corona virüs salgını ve karantina kısıtlamalarına bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikleri saptamak için başlatılmıştı ancak bu yöntem, herhangi bir zamanda kullanıcıların zihnini meşgul eden başka konuları açıklığa kavuşturmak için de yararlı bir araç haline geldi.

Kullanıcılar ayrımcılık ve ırkçılığa karşı başlatılan harekete yardımcı olmak için bilgi edinmek, bu harekete bağışta bulunmak istiyor

EMEA'da Black Lives Matter hareketiyle ilgili aramalar son haftalarda artış gösterdi. Google Trendler, özellikle bilgi edinme, bağışta bulunma ve harekete geçme konularına ilgide artış olduğunu gösteriyor. Protestolara katılmak isteyen birçok kişinin zihnini meşgul eden başlıca konu COVID-19 riski olduğundan insanlar belirttiğimiz bu eylemleri güvenli şekilde gerçekleştirmek istiyor.

Dünya genelinde "güvenli şekilde nasıl protesto edilir" ("how to protest safely"), İspanya'da "Black Lives Matter nedir" ('black lives matter significado') ve "Juneteenth" ("juneteenth"), Fransa'da "Black Lives Matter çevirisi" ('traduction black lives matter'), Kenya'da "siyahi hayatlar" ('black lives'), Birleşik Krallık'ta "Black Lives Matter için bağış" ('black lives matter donate' ) ve "yardım etme yolları" ('ways to help'), Hollanda'da "ırkçılık karşıtlığı" ('anti racism') ve Almanya'da "ırkçılığa karşı" ('gegen rassismus') aramaları artıştaydı.

Tüketicilerin "yakındaki" ve "yakınımdaki" terimleriyle yaptıkları aramalar alışveriş davranışının değiştiğini gösteriyor

Bir önceki hafta, EMEA'da karantina kısıtlamalarının gevşetilmesiyle, "açık mekanlar" şeklindeki aramaların yerini "yakınımdaki açık mekanlar"a bıraktığı gözlemlenirken, bu trend, "yakındaki" veya "yakınımdaki" arama terimlerini kullanarak yerel olarak alışveriş yapmanın yollarını arayan tüketici sayısının giderek artması nedeniyle son birkaç haftadır hakimiyetini sürdürüyor.

Örneğin, Google Trendler, Güney Afrika'da "yakınımdaki" ("near me") postane, benzinci ve açık mekanlar, Birleşik Krallık'ta halı, kumaş, fayans vs. için "yakınımdaki mağazalar" ("shops near me"), İtalya'da "yakındaki" ("nelle vicinanzea") restoranlar, pizzacılar ve benzer yerler, Almanya'da "yakındaki (oto) bayileri" ('händler in der nähe'), Türkiye'de otomobiller için "fiyat listesi" ve Fransa'da "yakındaki" ("à proximité") restoranlar, kafeler, sinemalar vs. için arama ilgisinin arttığını gösteriyor.

Google Trendler, işle ilgili aramaların hâlâ artmakta olduğunu gösteriyor

Salgının ve karantina kısıtlamalarının uzun vadedeki etkileri çok sayıda insanın işine mal olduğundan bu trendin yakın zamanda ortadan kaybolması zor görünüyor. Ve son aylara ait aramalara ilişkin analiz, işle ilgili aramaların dünya genelinde kararlı şekilde artmaya devam ettiğini gösterdi. Üniversitede okuyan çok sayıda öğrenci tatil dönemlerinde çeşitli iş kollarında aktif rol aldığı için, kullanıcılar özellikle öz geçmişlerini güncellemeyle ve yazın çalışabilecekleri bir iş bulmayla ilgileniyor.

Google Trendler, Belçika'da "öğrenci öz geçmişi" ("CV étudiant"), Suudi Arabistan'da "öz geçmiş şablonu" ("نماذجسيرةذاتية"), İtalya'da öz geçmiş şablonu ("modello curriculum"), Fransa'da "yazlık iş" ("job été"), Birleşik Arap Emirlikleri'nde "eleman açığı" ("job vacancy"), Nijerya'da Lagos ,Nijerya ve diğerlerindeki "eleman açığı" ("job vacancy in") ve Suudi Arabistan'da "yabancı ülkelerde çalışanlara işler" ("expatriates jobs") aramalarında artış olduğunu gösterdi.

Türkiye'de ise, "personel alımı", "taşıt kredisi" ve "ötv indirimi" aramaları yükselişteydi.

Screen Shot 2020-07-08 at 11.15.07 AM.png

Tüketiciler ilham aradıkları için "fikirler" ve "kendin yap" aramaları artıyor

İlham almak ve yeni beceriler öğrenmek için Google Arama gibi online kaynaklara yönelen tüketici sayısı giderek artıyor ve özellikle "fikirler" ve "kendin yap" ifadelerini içeren aramaların dünya genelinde artışta olduğunu görebiliyoruz. "Kendin yap" kitaplıklarından, doğum günleri ve bu ay içinde birçok ülkede kutlanan Babalar Günü gibi özel günler için hediye ipuçlarına kadar, kullanıcılar hayatı renklendirmenin yaratıcı ve eğlenceli yollarını arıyor.

Son haftalarda, Birleşik Arap Emirlikleri'nde erkekler için hediyeler, yatak odası, süsleme vs. ile ilgili "fikirler" ("ideas for"), Türkiye'de "hediye fikirleri" , İtalya'da "kendin yap doğum günü" ("compleanno fai da te") kartları, süslemeler ve benzer konular, Fransa'da "kolay kendin yap" ("bricolage facile"), Birleşik Krallık'ta "yatak odası fikirleri" ("bedroom ideas") ve Güney Afrika'da açık havada ve kapalı mekânda "yiyecek fikirleri" ('food ideas') için Google Trendler'de arama ilgisinin arttığını gördük.

Seyahat, ev ve bahçe ve elektronik ürün kategorilerindeki aramalarda artış görüldü

Bu ay içinde daha önce Google Trendler bize, ağır darbe alan sektörlerdeki arama ilgisinin yeniden artmaya başladığını gösterdi ve bu, son haftalarda büyümeye devam eden bir trend oldu. Düzelmeye devam eden yalnızca seyahat sektörü değil. Ev ve bahçe ve elektronik ürün gibi kategoriler de arama ilgisi açısından EMEA genelinde kararlı bir artış gördü.

Bazı ülkelerde seyahat kısıtlamaları sürüyor ve tüketicilerin gerekmedikçe uzun mesafeli yolcuklara çıkmamaları salık veriliyor, ancak hevesli tatilciler kendilerine daha yakın en uygun seçenekleri aramaktan geri kalmıyor. İsveç'te "kiralık kır evi" ("hyra stuga"), Polonya'da "tatil için kır evleri" ("domki letniskowe"), Fransa'da "tatil için kiralık ev" ("location vacances"), İspanya'da "kırsal bölgede havuzlu evler" ("rurales con piscina"), Birleşik Krallık'ta "safari parkı" ("safari park"), İtalya'da "tatil primi" ("bonus vacanze") ve Türkiye'de ise "uçak bileti", "satılık daire", "kiralık daire" konularındaki arama ilgisi artıştaydı.

Türkiye'de aynı zamanda tatil seyahatlerinin de başlamasıyla "güneş kremi", "kamp sandalyesi", "yürüyüş ayakkabısı" aramaları yükselişteydi.

Screen Shot 2020-07-08 at 11.15.00 AM.png

Tüketiciler evlerini ve dış mekanlarını yenilemenin yollarını ararken, Fransa'da "ev sineması" ("home cinéma"), Almanya'da "soğutma özellikli yastıklar" ("kühlende kissen") ve "4K monitör" ("4k monitor"), İtalya''da "robot elektrikli süpürge" ("robot aspirapolvere"), Birleşik Krallık'ta "pc oyunları" ("pc gaming") ve "deri kanepe" ("leather sofa"), Türkiye'de "HD Smart LED TV" ve Mısır'da "ekran fiyatları" ("اسعارشاشات") için yapılan aramalar gittikçe artıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir