GoodWorks İletişim Ajans Başkanı Ergun Gümrah, "İletişimin dinamiklerine baktığımızda halen kullandığımız alanlara teknolojinin yeni olanaklar getirmesi, iletişim sektöründe büyümenin anahtarı olacaktır. " diyor. Gümrah ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.
Türkiye çok uzun yıllardır ekonomik istikrarsızlık ve belirsizliklerle boğuşuyor. Değişen tek şey son yıllarda bunun daha vahim hale gelmesi oldu. Bu durumun bize getirdiği reflekslerle neredeyse cambazlık yaparak işlerimizi sürdürüyoruz. Avrupa’da yüzde 5 enflasyonla ne yapacağını şaşıran iş dünyasına bakıp tebessüm ediyoruz ama bizim ülkemizde çok ciddi sorunlarla boğuşmaktan bir türlü kurtulamıyoruz. Şu ana kadar 60 bin iş yeri kapanmış maalesef.
Bütün bunların üzerine ülke büyük depremlerle sarsıldı. Müşterilerimiz iletişim yatırımlarını kesmek zorunda kaldılar. Yine de reklam gelirlerinin -dünya seviyesine göre çok aşağıda olmasına rağmen- artması sevindirici oldu.
Temel sorunlardan birisi şu ki; 2023 yılına girerken nasıl bir enflasyonla karşılaşacağımızı bilmiyorduk, 2024 yılına girerken de bilmiyoruz. Ortalıkta gezen rakamların inandırıcılığı kalmadı.
Böyle bir ortamda 2024 yılına girerken, iletişim dünyasının yenilikçi ve dinamik bir sektör olması tek tesellimiz. Eğer müşterilerimiz iletişim yatırımlarını arttırabilirlerse 2024 yılı daha iyi bir yıl olabilir.
Öte yandan iletişimin dinamiklerine baktığımızda halen kullandığımız alanlara teknolojinin yeni olanaklar getirmesi, iletişim sektöründe büyümenin anahtarı olacaktır. Bunları şöyle sıralamak mümkün.
- Kişiselleştirilmiş içerik: Müşterilerin ilgi alanlarına, davranışlarına ve tercihlerine göre özel olarak hazırlanan içerikler alanına yapay zekanın girmesi, müşteri sadakatini ve memnuniyeti artıracaktır. Kişiselleştirilmiş içerik oluşturmak için yapay zeka, veri analizi ve makine öğrenimi gibi teknolojilerden çok daha yoğun yararlanılacak. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi belki de ilk kez Big Data’nın ve bilginin daha anlamlı kullanımını sağlayacaktır. Bu bence bugüne kadar konuştuğumuz şeylerin ilk defa gerçek anlamda hayata geçmesi demek olacak.
- Sosyal medya etkileşimi: Sosyal medya platformları, markaların müşterileriyle doğrudan iletişim kurmasını, geri bildirim almasını ve ürünlerini tanıtmasını sağlayan önemli bir kanal. Sosyal medya etkileşimini artırmak için de yapay zekadan daha fazla yararlanırken, influencer’ların hayatımızdaki yeri daha da büyüyecek gibi görünüyor.
- Sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk: Artık hepimizin bildiği gibi müşteriler, çevreye ve topluma duyarlı, etik ve şeffaf markaları tercih ediyor. Markalar, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk konularında farkındalık yaratmak, projeler geliştirmek ve raporlamak için iletişim ve pazarlama stratejilerini gözden geçirmeli. Giderek daha önemli hale gelen bu alanda yeşil badana yapanların başları daha büyük derde girecek gibi görünüyor.