Dünyanın kaynakları hızla tükeniyor. Bilim insanları tüketimin bu hızla devam etmesi durumda, 2050 yılında dünyadaki tüm kaynakların tükenebileceğine işaret ediyor. Bugün “sürdürülebilirlik” kavramı çerçevesinde tartışılan küresel ısınmayı gündeme ilk getiren Birleşmiş Milletler, 2030 yılına kadar gezegeni korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamayı hedefliyor. İklim koruma konusunda şu andaki politikaların değiştirilmemesi durumunda 28 yıl sonra, yani 2050 yılında dünya nüfusunun yarısından fazlasının “çok yüksek su riski” olan bölgelerde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalabileceğine dikkat çekiliyor.
Peki sürdürülebilirliğe yaklaşımımız ve ortak değer yaratmak için stratejiler neler olmalı? Son zamanlarda en çok telaffuz edilen sürdürülebilirlik kavramıyla ilgili, Arçelik Kalite, Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı ile görüştük.
Sürdürülebilirlik çok boyutlu olarak ele alınmalı
Fatih Özkadı, "Sürdürülebilirlik; çevre, sosyal, ekonomik ve yönetişimsel olmak üzere bütünsel bir bakış açısıyla ele alınması gereken geniş bir kavramı ifade ediyor. Günümüzde iklim krizinin geldiği boyutlar nedeniyle diğer konulara göre daha fazla ön plana çıktığını görüyoruz. Arçelik olarak sürdürülebilirliği sadece iklim krizi ve diğer çevre konuları ekseninde değil kapsayıcılık, toplumsal cinsiyet eşitliği, sağlık ve eğitim gibi konuları da içine alacak şekilde çok boyutlu olarak ele alıyoruz.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak adına küresel ölçekte projeler hayata geçiriyoruz. Beko Kadın Bayi projemizle bayi ekosistemimize daha fazla kadın girişimci kazandırmayı hedefliyoruz. 500 Kadın Teknisyen projesiyle iş gücü dönüşümünü gerçekleştirirken mesleğin cinsiyeti yoktur mesajını veriyoruz. Kız Code ve Sen Mühendissin Bizimlesin projeleriyle kadınların mühendislik alanında çalışmasını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. 2026’ya kadar küresel operasyonlarımızda STEM alanında çalışan kadın oranını yüzde 16’dan yüzde 35’e yükseltmeyi taahhüt ediyoruz. Beko bayi ekosistemindeki kadın girişimci oranını ise 2026 yılına kadar yüzde 4,8’den yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyoruz.
Çocuk obezitesine karşı Beko markamızla dünya çapında Eat Like a Pro-Şampiyonlar Gibi Beslen projemizi hayata geçirdik. Arçelik olarak, 2021 Refinitiv Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Endeksi'nde 17. sırada yer aldık. Dünyada 100 şirketin listelendiği endekste Türkiye’den ve sektörümüzden yer alan tek şirket olduk. Markaların ancak fayda odaklı bir stratejiyle samimi ve şeffaflıkla çalıştıkları zaman ortak değer yaratmak konusunda başarılı olabileceğine inanıyorum."