Steve Jobs'ın Apple'ı:Düşük Beklenti-Yüksek Satış

Teknoloji dünyasında yaşanan akıllı telefon rekabeti artan bir şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz ay Samsung, Galaxy S4’ü tanıtarak tekrar adından söz ettirmeyi başardı. Ancak ürünün yarattığı heyecan Samsung’un hisselerine pek de yansımadı. Apple hisseleri değer kazanırken Samsung değer kaybetti. Peki, ama neden?

Samsung Galaxy S4 lansmanını gerçekleştirdikten sonra geçen 1 haftalık sürede Samsung hisseleri %5 oranında değer kaybederken Apple hisseleri 20 dolar civarlarında değer kazandı.

Tanıdık Senaryolar

Mark Zuckerberg

Facebook Graph Search’ü tanıtmadan önce yapılacak konferans için ‘Come and see what we are building (Gel ve gör biz ne yapıyoruz)’  başlığı ile gizemli bir slogan kullanması, bir heyecan furyası yaratarak Facebook hisselerinin 32 dolara kadar çıkmasına vesile olmuştu. Ancak gizem açıklandıktan sonra Facebook’un Grap Search’ü de bekleneni karşılamadı ve Facebook hisselerinde  değer kaybı yaşandı.

Aynı senaryoların, eski adıyla RIM’in Blackberry 10 ve Nokia’ın Windows akıllı telefonu ile yaşadığını da görüyoruz.

Steve Jobs ve Apple

steve-jobs-ipad-iphone-macbook

Diğer teknoloji firmaları için geçerli olan senaryoların Apple’ın iPhone 5'i için de söylemek mümkün. iPhone 5'in beklentileri karşılamaması, bir zamanlar dünyanın en değerli şirketi konumunda bulunan Apple’ın şu an ki hisse değerlerinin 420 – 450 dolar arasında değişmesinin nedenlerinden bir tanesi.

Peki, problem nedir? Son zamanlarda neden birçok ünlü teknoloji firması yeni ürünlerinin lansmanında o kadar smart değiller? Sorunun cevabını Steve Jobs’ın pazarlama stratejisinde bulabilirsiniz: düşük beklenti ve yüksek satış.

iPad’in tanıtımını hatırlayanlarınız vardır.  Herkes bir iPhone ve labtop’ı varken neden bir iPad’e ihtiyacım olsun ki diye düşünüyordu. Uzmanlara göre, 2010’da tanıtılan ürünün en iyi ihtimalle 7 milyon adet satılması öngörülmüştü. Ancak Apple 2010 yılını 15 milyon adet iPad satarak kapattı ve beklentileri aşmış oldu.

Peki, Apple Bunu Nasıl Yaptı?

Apple bu başarısını Steve Jobs’ın harika ve ileri görüşlü pazarlama stratejisine borçlu. Jobs, Apple ürünlerinde düşük beklenti ve yüksek satış stratejisini kullanarak bunun birçok avantajının olduğunu da keşfetti. Steve Jobs’ın aslında Apple kurumsal kimliğini oluşturduğu bu pazarlama stratejisinin ana başlıkları şöyle;

  1. Beklentileri düşük tut ve böylece beklentilerin üzerinde bir ürün çıkar.
  2. Rakiplerine hiçbir tüyo verme.
  3. Hissedarları hayal kırıklığına uğratma ve hissedarlar arasında memnuniyet yarat.
  4. Ürünler ile ilgili yaşanabilecek herhangi bir soruna karşı  bütün imkânları seferber et, çözüm yolları ara.
  5. Müşterilerin tepkilerini dikkate alarak bir sonraki ürün gelişimi için kullan.
  6. Ürün beklentileri aştığında, onunla ilgili tanıtımı ve promosyonları daha da arttır.
  7. Apple müşterilerini ve ürünlerini eleştirenlere karşı sükûnetini koru.

Tim Cook ve Apple

Steve Jobs beklentileri yönetmede çok iyi bir iş çıkardı. Jobs ve oluşturduğu takım, yıllar geçtikçe bu stratejinin satışları ve hisse senedi fiyatlarını arttırmada önemli bir method olduğunu öğrendi. Ancak Jobs’tan sonra Apple CEO’luğuna gelen Tim Cook liderliğinde oluşturulan yeni rejimde bu yeteneği kaybettiğini görüyoruz. iPhone 5’in beklenen heyecanı yaratmaması, yeni buluş ürünlerinin yokluğu, Jobs’ta olduğu gibi güçlü ve etkileyici ürün tanıtımlarının yapılmaması bu tezi kanıtlar nitelikte.

Çözüm Önerisi

Steve jobs ,word-of- mouth, ağızdan ağıza ya da kulaktan kulağa olarak tabir edebileceğimiz günümüzde daha çok sosyal ağlar üzeriden gerçekleştirilen pazarlama stratejisinin pozitif avantantajlarını almasını çok iyi bildi. Jobs’ın Apple için oluşturduğu düşük beklenti - yüksek satış stratejisi sayesinde neden diğer teknoloji firmalarından farklı ve bir adım önde olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Kişisel görüşüm, Apple eski günlerine geri dönmek istiyorsa, bu stratejiyi tekrar hayata geçirmeli.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir