Üretken yapay zekâdaki en son gelişmeler, bir dizi yeni olasılık ve potansiyel kullanım senaryosunun önünü açtı. Yapay zekânın sosyal medya için resim düzenleme ve farklı amaçlar için metin oluşturma gibi bazı yararlı ve pratik kullanım örnekleri var. Ancak içerik üreten kullanıcılar için üretken yapay zekâ, sosyal medya deneyimini gerçekten geliştiriyor mu?
Yıllardır insanlar DM'lerini kirleten spam mesajlardan, devamlı karşılarına çıkan alakasız reklamlardan, yıl dönümü ve doğum günü güncellemelerinin yol açtığı yapay etkileşimden şikayetçi oldu. Bu tür gönderiler "sosyal" açıdan hiçbir deneyime değer katmayan samimiyetsiz içerikler olarak adlandırıldı. Bu sebepten Gen AI ile sosyal medya uygulamaları bunu engellemek için otomatik içerik oluşturmanın farklı biçimlerini deniyor.
Üretken yapay zekânın mevcut durumu her platformda farklı şekilde kullanılıyor.
Facebook
Facebook’ta yapay zekâyla gönderi oluşturma aracı, reklamlar için metni ve resim oluşturma özelliği mevcut. Ayrıca ünlülere dayalı yapay zekâ sohbet robotları ve Messenger’da yapay zekâ asistanı da bulunuyor.
Instagram
Bu platform yapay zekâ görüntü filtrelerine ve arka plan oluşturma araçlarına sahipken aynı zamanda DM’ler için konuşmaya dayalı bir yapay zekâ sohbet robotu üzerinde denemeler yapıyor.
LinkedIn
LinkedIn, Recruiter ve reklam seçenekleri içindeki diğer araçların yanı sıra bir yapay zekâ gönderi oluşturucuya makale özetlerine, profilinizi sizin için yazabilen üretken yapay zekâ araçlarına ve kişiye özel iş ilanı önerilerine sahip.
Snapchat
My AI sohbet robotunun yanı sıra Dreams görüntü oluşturma aracına ve üretken AI Snap’ler oluşturmak için AI Modu'na sahip.
TikTok
TikTok, yapay zekâ profil görüntülerine, efekt araçlarına ve şarkı oluşturma özelliğine sahipken aynı zamanda yapay zekâ destekli sohbete dayalı arama, metinden videoya dönüştürme ve entegre bir chatbot deneyimini de deniyor.
X
X’in sahibi Elon Musk, X’in Grok AI sohbet robotunun yakında sizin için uygulama içi güncellemeler oluşturabileceğini ve aynı zamanda araç aracılığıyla görsel oluşturmayı da araştırdıklarını söylüyor.
Şu an mevcut araçların çoğu, insan güncellemelerini simüle etmek ve gerçek dışı görüntüler ve tasvirler oluşturmak için tasarlandı. Gelgelelim bu uygulamalar sosyal medya kullanımında insanları aradan çıkartacak gibi görünmüyor. Sosyal medya, tanımı gereği, insanların diğer insanlarla etkileşime girmesini, kendi deneyimlerini paylaşmalarını ve böylece etraflarındaki dünyayla daha fazla bağlantı kurmalarını içeren “sosyal” bir medya. Çevremizdeki dünyayla daha fazla etkileşim halinde bulunduğumuz bir mecrada yapay zekâ insanların işlerini kolaylaştırırken tamamen yerini alması yakın bir tarihte mümkün görünmüyor.