Sosyal Medyada Ücretli Taziye ve Samimiyet

Geçtiğimiz günlerde Turkcell tarafından Neşet Ertaş'ın ölümünden sonra insanların cep telefonuna yollanan: ' 3 gün boyunca sizi arayanları Neşet Ertaş'ın unutulmaz eseri Neredesin Sen ile karşılamak için Neşet yazıp bu mesajı cevaplandırabilirsiniz. (1 TL) ' mesajı kısa bir süre içinde sosyal medyayı çalkaladı. Bunun ardından Turkcell'in Twitter hesabından özür geldi. Bir mecrada yapılan hatanın özrünü başka bir mecradan vermek ne derece yeterliydi? Neyseki kısa bir süre içinde gönderilen SMS özrü de kullanıcılara ulaştı ve kriz daha fazla büyümeden kapandı.

Turkcell'in yaptığının aynısını geçen yıl Amy Winehouse'ın ölümünde Microsoft da yapmıştı ve sosyal medyada inanılmaz tepkiler almıştı. Bir süre sonra Microsoft da özür diledi ancak iş işten geçmişti bir kere.

Bu arada geçtiğimiz Kütahya depreminde 'Her like için 50 kuruş yardım yapacağız' sloganı ile bir anda eleştirilerin odak noktasına giren Onur Air'ın Neşet Ertaş'ın ölümünden sonra attığı twit de gözlerden kaçmadı ve tepki aldı: 'Türk Halk Müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu Neşet Ertaş Tedavi Gördüğü Hastanede Hayatını Kaybetti......' yazan Onur Air'ın sayesinde Markalar taziye mesajı vermeli mi? veya Markalar verdikleri taziye mesajlarında ne derece samimi? gibi sorular sorulmaya başlandı. Onur Air bu twiti ticari bir kazanç elde etmek amaçlı yapmadı ama insanların aklına 'Onur Air şimdiye kadar Neşet Ertaş'ın yaşamında ne yaptı?' sorusu gelmiyor değil.

İnsanları ve toplumları üzen konular hakkında markalar tarafından samimi olmayan mesajlar verilmesi, sosyal medya ile birlikte yoğun dikkat gerektiren bir durum haline geldi. İnsanların markadan beklediği en önemli şey olan 'samimiyet' faktörünün sosyal medya ile daha ince bir sınıra ulaştığı aşikar. Hal böyle olunca bu tür riskli durumlarda sıcağı sıcağına mesajlar vermek yerine gözlemledikten sonra içerik üretmek daha akıllıca duruyor.

Bu tür durumlarda yapılabilecek en iyi şey ise markanın, durumdan herhangi bir kazancı olmadığını dolaylı yolla anlatmak veya mesajın içerisine saklamak gibi duruyor. Toplumun canını acıtan konularda işin içine ticaret girdiği andan itibaren kaybeden marka oluyor ve olmayada devam edecek.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir