Bugünlerde birçok sosyal medya platformunda (Facebook, Instagram, LinkedIn…), şirketimizin profil sayfalarını kolaylıkla oluşturabiliyoruz. Fakat kendi web sitemizdeki profesyonel bir şirket profilini düzenlemek söz konusu olduğunda, açıkçası bu işi tamamlarken biraz zorluk çekiyoruz.
Bu yazımızda ziyaretçilerinizi merakta tutan bir şirket profili tasarlayabilmeniz için sizlere ilham verip yardımcı olabilecek 8 şirket profilinden bahsedeceğiz.
1- Zappos
İnsanlar hikayelerle daha iyi bağlantı kurarlar. En şaşırtıcı hikayeye sahip olmayabilirsiniz, Zappos video içerik yapımcılarının günde 50 fazla video içerik oluşturması gibi. Fakat insanların şirket profilinizdeki bilgileri gerçekten hatırlamasını istiyorsanız, bu yaklaşım size fikir verebilir.
Paylaşmadan geçmeyelim, Zappos'un Başarı hikayesinin anlatıldığı Mutluluk Dağıtmak’ı henüz okuma fırsatı bulamadıysanız, okumanızı tavsiye ederiz.
2- Google
Birçok şirket profilinden farklı olarak Google, Google' ı Google yapan misyonu bir paragrafla vurgular.
Gerçekten Google bile, bu kadar kısa tutabiliyorsa bunu neden siz yapmayasınız? İsteyen herkes yapabilir.
Sayfanın biraz aşağısında verilen bağlantı linkiyle Garajdan Googleplex'e başlıklı tarihimiz kısmında ziyaretçi dilerse 1998’den günümüze ayrıntılı olarak Google geçmişini inceleyebilir.
3 - Philips
Dikkat çekici bir görsel, yüzlerce kelimenin yerini doldurabilir. Geleneksel kurumsal tarzı tercih etmeyen Philips, şirket profili sayfası boyunca büyük ve canlı fotoğraflar kullanır.
Philips’te övebileceğimiz bir diğer güzel özellik ise, bu sayfanın statik değil dinamik olmasıdır. Yılda birkaç kez güncellenir.
Blurb ise minimalist tasarımdan yana tercihini kullanmış ve beyaz alan kullanmaktan çekinmemiş gçrdüğünüz gibi.
Biraz ilerledikçe alakalı içeriğe link verdiği için ziyaretçiyi web sitesinde tutmayıda sağlayabildiğini de söyleyebiliyoruz.
5- Heineken
Tercihinizi videodan yana da kullanabilirsiniz. Heineken’de bunu oldukça güzel yapan şirketlerden. Hakkındaki önemli bilgileri bir araya getirmiş ve ilgi çekici kısa bir animasyon video eşliğinde ziyaretçileriyle buluşturmuş.
6- Atos
Güveni vurguladığı bir giriş yapıp, bunu destekleyen bir bakış açısıyla ilgili raporları yayınladığı linkleri paylaşmış.
Yıllık rapor ve kurumsal sorumluluk raporu paylaşılan raporlar arasında bulunuyor. Dolayısıyla, şeffaflığı ön plana almayı gayet güzel başarmış. Başarılı bir dijital dönüşümde müşterilerine efektif bir şekilde rehberlik edeceklerine dair güvenimiz artıyor. Bir de raporların 2018 yılı versiyonunu görebilsek şahane olur.
7- Starbucks
Evet, yukarıdaki ekran görüntüsü, bize açıkça Starbucks’ın bu sayfaya görsel olarak bir yatırım yapmadığını söylüyor. Fakat içeriği okuduğumuzda paylaşılanların yeterince yaratıcı olmadığını söyleyemeyiz. Dikkat çeken unsurlar arasında Starbucks kültürü ve isminin ilham kaynağı bulunuyor.
8- Nike
Nike’ın sayfasını incelediğimizde hemen gözümüze çarpan 2 ana unsur oluyor. Biri insan, diğeri de zinde kalmak. Sayfada bizi karşılayan video içerikte farklı yaşlardaki ve farklı milletteki kişilerin spor yaparken çekilmiş videolarını görüyoruz.
Ürünlerinden çok az bahsedip, daha çok savunduğu değerleri hakkında bilgi vermek de güzel bir yaklaşım.
Bir şirket profil sayfası ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında ziyaretçilere bilgi vermeyi amaçlar. Ancak, siz şirket profilinizi oluştururken yalnızca ne sattığınız üründen veya sunduğunuz hizmetten bahsederseniz kalabalık arasında farkedilme potansiyelinizi kendi ellerinizle geri tepmiş olursunuz.
Ziyaretçilerinize hikayenizden bahsedin, neden sattığınızı ya da bu hizmeti neden sunduğunuzu anlatın. Şirketin nasıl başladığı, vizyonu, misyonu ve değerleri hakkında aynı kalıptan çıkmış bir şirket profili gibi olmasın sizinkisi.
Yaratıcı olalım derken, hazırlayacağınız şirket profilini potansiyel alıcı ve paydaşlarınızı ürünleriniz, hizmetleriniz ve mevcut durumunuz hakkında bilgilendirmeyi es geçin de demiyoruz. Aksine bunu layıkıyla yapın, yalnız bunu yaparken uzun uzun kimsenin okumayacağı, yaratıcılıktan uzak yazılı belgeler ile yapmamayı tercih edin. Sadece anlatım diline odaklanılmamalı, tasarım, yazı tipi, içerikte kullanılan renk ve akışa da odaklanmalıyız.
Çünkü rakiplerimiz arasından sıyrılıp farklılaşmamız, doğru hikayeyle yola çıkıp sarsılmaz bir imaj oluşturmak lazım. Hikayemizi kurgularken odaklanmamız gereksense rakiplerimizden nasıl sıyrılabileceğimiz olmalı. Bunun için de onları yakından tanımalıyız.
Özetle, ürün veya hizmetinizin ziyaretçinin hayatını nasıl olumlu yönde etkileyeceğini umduğunuza dair kapsayıcı bir genel bakış açısı yansıtın. Bu sizin için her şey!
Kaynaklar: Hubspot, iMPACT.