SAS Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Tayfun Topkoç: "SAS’ın stratejisi gençlere ve profesyonellere ilham vermek"

Türkiye’de çok sayıda sektörde gerçekleştirdiği çalışmalarla yapay zekâ ve analitik alanında değer yaratan SAS, bir iş ortağı olarak yapay zekâ ve veri odaklı analitikten yararlanarak karar verme süreçlerinin hızlandırması ve alınan verimin yükseltilmesini amaçlıyor.

Pandeminin en büyük öğretisi ne oldu? SAS’ın pandemi sonrası dönem için stratejileri neler olacak?

Pandemi dijital dönüşümü hızlandırırken veriye dayalı olarak alınan kararların şirketlerin, kurumların yapısının çevik ve dirençli olmalarında önemli bir rol oynadığını gözlemledik. İş liderleri, benzeri yaşanmamış bir dönemden geçtiğimiz süreçte, veri ve analitiği sağlam bir gelecek inşa etmek için ajandalarında üst sıralara taşıdı. Halihazırda veri odaklı dönüşümünü başarmış olanların ise en az kayıpları verdiklerini gördük. SAS olarak uzun yıllardır stratejimiz geleceğin meslek profilleri konusunda gençlerimize destek olmak ve bu alanda mevcut profesyonellere de ilham vermek. Burada biz aslında tek başına bir ticari hedeften değil, sektör lideri olarak bir vizyondan bahsediyoruz. 2019 yılında Türkiye Bilişim Vakfı ile hayata geçirdiğimiz Dijital Teknoloji Geliştiriciler projesini bu doğrultuda büyütmek ve etki alanını genişletmek, yeni mezunlarımızı geleceğe hazırlarken müşterilerimize hızlı dönüşüme adapte olmak için çalışanlarının yetkinliklerini de geliştirmeleri konusunda destek olmak adına doğru kaynakları sunmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Aynı zamanda yeni iş modelleri, sektörel tecrübeye sahip partnerlerin gücüyle veri odaklı dijital dönüşüm ekosistemini geliştirmek ve ileri analitik kullanımını daha geniş kitlelerin kullanımına açmak stratejilerimiz arasında. Böylece daha fazla şirket ve yöneticinin yapay zekâ ve veri odaklı analitikten yararlanarak karar verme süreçlerini hızlandırmasını ve alınan verimin yükseltilmesinde önemli bir iş ortağı olarak yer almayı amaçlıyoruz.

Pandeminin müşteri davranışlarını kalıcı olarak değiştireceği açıkça görülüyor. SAS’ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de katılımcıların sadece yüzde 15’i pandemi öncesi alışveriş alışkanlıklarına dönmek istiyor. Siz bunu nasıl okuyorsunuz?

Pandemiyle birlikte dijitale adaptasyon daha da hızlandı ve Türkiye’deki tüketicilerin çoğunluğu dijital kanallara geçti. Bu geçiş sonrası çok az sayıda tüketici eski alışkanlıklarına geri dönmeyi planlıyor. Şirketlerin de bu trendi yakından takip edip artık “hibrit pazarlama” yöntemleriyle online ve offline mecraları birleştiren kişiselleştirilmiş kampanyalar sunmaları gerekiyor. Ayrıca pandemiyle beraber müşteriyi gerçek zamanlı takip etmemiz ve nabzını tutmamız gerektiğini, buna göre anında kişiye özel kararlar ve öneriler sunmamız gerektiğini gördük. Ek olarak aynı gün içerisinde ve hızlı teslimat seçeneklerinin de önemli hale geldiğini gözlemliyoruz. Bu süreçlerde ileri analitik ve yapay zekâ teknolojileri optimum yaklaşımları sunmak, hiper kişiselleştirmeyi sağlamak adına kritik role sahip.

Pandemiyle birlikte hızlanan dijital dönüşüm yolculuğunda SAS’ın müşterilerine sunduğu yapay zekâ ve bulut teknolojilerindeki yenilikleri neler?

SAS’ın hem on-prem hem de buluta uyumlu analitik platform yapısı, Viya, pandemi döneminde hizmete girdi. Viya, şirketlerin güvenli bir biçimde hem mevcuttaki bulut ortamlarına hem de Turkcell Bulut gibi yerel ortamlara taşınması ve altyapı maliyetlerinde yüzde 20-30’a kadar tasarruf elde edebilmesi açısından çok önemli. Ek olarak SAS’ın son kullanıcı erişimlerine dokunduğu bir ConversationDesigner-Chatbot yazılım aracı hizmete girdi. Makine öğrenimi ve NLP modelleriyle desteklenen botları websitelerine, mesajlaşma platformlarına gömmek kolaylaştı. Bununla, analitik sonuçların devreye alınıp kullanılması ve fayda oluşturması çok kolaylaşıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir