Sanal influencer'lar yükselişte

PitchBook’un son raporuna göre, markalar ve perakendeciler, tüketici davranışlarını etkilemek için sanal influencer'lara yönelmeye başlıyor.

GenAI teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte, sanal influencer'ların maliyet, hız ve kalitesinin de artacağı öngörülüyor. Markaların ve girişimcilerin hâlâ insan influencer'lara yatırım yapmaya devam etmesine rağmen; Dior, Calvin Klein ve BMW gibi büyük markalar sanal influencer Lil Miquela'yı kullanıyor. Instagram’da yaklaşık 3 milyon takipçiye ulaşan Lil Miquela, Brud tarafından geliştirildi ve şirket, 2021 yılında Dapper Labs tarafından satın alınmadan önce 144,5 milyon dolar değerindeydi.

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BMW (@bmw)'in paylaştığı bir gönderi

Sanal influencer'lar, markalara insan influencer'lara göre önemli maliyet avantajları sunuyor. Çalışma saatleri, sendikalaşma gibi insan kaynaklı kısıtlamalar olmadan çalışan bu dijital avatarlar, markaların ürünlerini belirli hedef kitlelere özelleştirerek tanıtmasına olanak sağlıyor. Ancak bu durum, insan influencer'lar için iş kaybı ve ücret düşüşü riski de taşıyor. PitchBook raporunda sanal influencer'ların kozmetik gibi basit ürünlerde etkili oldukları, ancak spor malzemeleri veya mobilya gibi daha karmaşık ürünler için aynı başarıyı sağlayamayacakları belirtiliyor. Ayrıca bu avatarlar, telif hakkı sorunları, önyargı, deepfake ve tüketici manipülasyonu gibi risklerle de karşı karşıya.

Her ne kadar sanal influencer'lar popülerlik kazansa da, araştırmalar, tüketicilerin hâlâ insan influencer'ların tavsiyelerine değer verdiğini gösteriyor. PitchBook’un raporuna göre, Z kuşağının yüzde 60'ı influencer olmayı hedeflerken, tüketiciler influencer'lara duydukları güveni aile ve arkadaşlarına duydukları güvenle eşdeğer görüyor. Sprout Social tarafından yapılan bir araştırma ise katılımcıların yarısının influencer tavsiyelerine dayalı alışveriş yaptığını ortaya koyuyor. Ancak katılımcılar, markaların yapay zekâ influencer'ları kullanmasına karşı ikiye bölünmüş durumda...

Bazı markalar, sanal ve insan influencer'ları bir araya getirerek kampanyalarını güçlendiriyor. Örneğin, Coach’un "Find Your Courage" kampanyasında, ünlülerle birlikte sanal influencer'lar da yer aldı. Benzer şekilde, Kim Kardashian, kendisini klonlayarak ürünlerini test eden bir kampanya yürüttü.

Raporda ayrıca, 2021'de e-ticaret şirketlerine yönelik girişim sermayesi yatırımlarının zirveye ulaştığı, ancak 2024 itibarıyla bu rakamın ciddi şekilde düştüğü vurgulanıyor. Yine de, sanal influencer'ların maliyet avantajı ve pazarlama gücü, markalar için yeni bir fırsat alanı oluşturuyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir