Reklamları unutulmaz kılmanın yolları

VCCP, reklamların hatırlanmasını kolay kılan ve akılda kalıcılığını arttıran unsurları açıklayan bir rapor yayınladı.

VCCP akılda kalan reklamların neden akılda kaldığını araştıran ve yeni oluşturulacak olan reklamların hatırlanmasını kolaylaştıracak yöntemler sunan "Hafıza Kodunu Kırmak" adlı bir rapor yayınladı. 

VCCP'nin kurucu ortağı ve başkanı Charles Vallance, yeni araştırmasında “İnsan beyni hatırlamak için değil, unutmak için tasarlanmıştır. En büyük markalar bunu anlamıyor.” sonucuna varıyor. "Hafıza Kodunu Kırmak" adlı rapora göre, çevrimiçi reklamların sadece yüzde 16'sı hatırlanıyor, reklamların üçte biri ise hiç görülmüyor. Raporun esas amacı ise markaların fark edilebilirliğini ve hatırlanabilirliğini artırmak için çözümler sunmak. 

Vallance, pazarlamacıların hafızayı daha iyi anlamaları ve hatırlama becerilerini geliştirmeleri için bir çağrıda bulunarak, "İkili olduğu için hafıza tehlikelerle doludur." diye devam ediyor. Raporda, bazı şeylerin ömür boyu hatırlanmasına karşın, insan hafızasının bir depolama sistemi olmadığı vurgulanıyor. İnsan hafızasının aslında temel hayatta kalma becerileri ve kendisi için önemli olmayan şeyleri silmeye oldukça yatkın olduğu görülüyor. 

Devamlı tekrarlanan mesajlar akılda kalmıyor

Makaledeki temel odak noktalarından biri, markaların pazarlama iletişimlerinde yenilik yapmaları gerektiğini, ancak temel fikirlerinden çok uzaklaşmamaları gerektiğini vurgulamak oluyor. Uzun süreli bir kampanyada bir reklamın veya marka varlıklarının aşinalığı ve tekrarı, markaların tüketim anında bağlantı kurması için başarılı bir araç olsa da aynı şeyleri devamlı tekrarlamak insanların zamanla mesajı görmezden gelmesine yol açabiliyor.

Raporda şu an eskisi kadar kullanılmasa da kafiyeli söylemlerin ve ritmik dille oluşturulan reklamların daha akılda kalıcı olduğu görülüyor. Bunlarla birlikte reklam müzikleri ve maniler de reklamların hatırlanma seviyesini arttırıyor.

Hafıza Kodunu Kırmak raporuna ek olarak bu alanda yapılan bir başka araştırma olan Clutch reklam anketinden elde edilen veriler, reklamlarda eğitici ögeler olmasının önemine değiniyor. Anketteki katılımcıların yüzde elli biri, bir reklamı bilgilendirici olmadığı için beğenmediklerini söylüyor.

Eğitici reklamların yanında sosyal sorumluluk mesajları içeren reklamlar yer alıyor. Raporun 2019 verilerine göre sosyal sorumluluğa değer veren tüketicilerin yüzde 46'sı reklamlarda buna dikkat ediyor.

Reklamları hatırlanır kılmanın zıttı olarak akılda kalıcılığı etkilemeyen faktörler de ankette yer ediniyor. Anket sonucuna göre reklamda algılanan bütçe ve reklamın başrolündeki ünlü reklamların akılda kalıcılığını etkilemiyor.

Hafıza Kodunu Kırmak raporundan kıssadan hisse

  • Mizah içeren reklamlar genellikle en akılda kalıcı olanlar oluyor.
  • Reklamın öne çıkan ilginç bir hikayesinin olması reklamı daha akılda kalıcı kıllıyor.
  • Reklam müzikleri veya kafiyeli slogan içeren reklamların hatırlanması daha kolay oluyor. 

Raporda, yaratıcı reklamcılığın duygusal araçlar olarak mizah, sürpriz ve karakter kullanımının, tüketicilerin ilgisini çektiğinden ve reklamların sıkıcı olma ihtimalini azalttığından da bahsediliyor. VCCP, "Hafıza Kodunu Kırmak" raporuyla, markaların tüketicilerin hafızasında yer edebilmesi için geleneksel stratejilerden daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir