Reklam Hedefleme Simülasyonu: Programatik!

Sözlük anlamı olarak bakacak olursak programatik, veriyi analiz eden ve bu sayede medya satın alımını daha hızlı ve akıllı hale getiren bir yöntemdir.

Bu tanım birçoğuna korkutucu gelebilir. Gerçekliğine pek emin olamadığımız, şimdilik sadece şehir efsanesi olarak kalan “Telefonlarımız dinleniyor, takip ediliyoruz!” diye düşünen kitlenin sandığı gibi bir olay değil tabii bu durum. O zaman veriyi analiz etmekten kasıt ne, neden bu kadar önemli? Çünkü doğru içeriği, doğru kitleye, doğru zamanda ulaştırmayı sağlıyor. Bu sayede kullanıcı davranışı analiz etme ve kullanıcıları klasifiye etmek kolaylaşıyor. Bu da haliyle reklam verenler için önemli bir kazanım haline geliyor.

https://pazarlamasyon.com/100-milisaniyede-programatik-kampanya/

Bunların yanı sıra programatik reklamcılık, gerek önceden alınmış cookieler sayesinde gerekse başka yöntemlerle edinilen veriler sayesinde, reklam veren için KPI belirlemede, kreatif işler ya da gerçek zamanlı fiyat optimizasyonu yapmada reklam hedefleme simülasyonu gibi bir görev görüyor benim için. Tanım olarak bu konudaki düşüncemi karşılayan tek cümle bu oldu aynı zamanda.

Dünyada programatik satın alma olarak kullanılan; AppNexus, Yahoo, OpenX, Google Adx gibi platformlar kullanılırken Türkiye’de yaşı henüz genç olan programatik satın alma platformları ise Google Adx, AppNexus olarak öne çıkıyor. Siz yine de Türkiye’de yaşının daha genç olmasına bakmayın. Bu işin Türkiye’deki ilk imzası gayet başarılı olmuş çünkü.

Programatik reklamcılık bu kadar avantajlı olmasına rağmen Türkiye’de henüz 2017 senesinde Yapı Kredi’nin reklam veren olarak bu işe adım atmasıyla başladı. Oldukça ses getiren bu uygulamada hedef kitlesinde büyük bir oranda görünürlük ortalaması elde etti. Böylelikle programatik reklamcılık Türkiye’de de başarısını kanıtlamış oldu. Şimdilerde ise Türkiye'de programatik reklam yatırımları günden güne artıyor.

Üstelik sadece display mobil vb. reklamcılık değil, dijitalleşebilen her alana uyarlanabiliyor. Aynı zamanda programatik TV, programatik radyo, programatik sinema hatta programatik gazete reklamcılığı gibi sadece geleneksel reklamda sıkıştığını düşündüğümüz birçok alan da ülkemizde günden güne gelişiyor. Yani çoğu kişinin aklına radyo, TV, sinema, basılı yayın gibi iletişim araçlarının, geleneksel medya planlamanın dışına çıkamayacağı düşüncesi kazınmış olsa da, ben bu fikrin çok kısa bir sürede değişeceğine inanıyorum. Belki bu sayede kullanım oranları günden güne azalan bu mecralar da yeni bir ivme kazanır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir