Kategorileri satın alma oranları, giyim ve ev eşyaları kategorileri dışındaki kategorilerde hayat tarzına göre değişiklik gösteriyor. 18-24 ve 25-34 yaş aralıklarının yemek siparişi konusunda diğer yaş gruplarına göre daha yüksek oranda alışveriş yaptığını görüyoruz. İş hayatına giren 24 yaş üstü tüketicilerin seyahat/konaklama alışverişleri artarken, en yüksek kitap satın alma oranı 18-24, en yüksek hızlı tüketim ürünleri, medikal ve evcil hayvan ürünleri satın alma oranı 45+ yaş grubunda bulunuyor. Bununla beraber, kadınlar giyim ve kozmetik, erkekler ise elektronik ve oto aksesuarları kategorilerinde farklılaşıyorlar.
Getir’in kategori müşterilerinde penetrasyonu oldukça yüksek.
Hızlı tüketim ürünleri alanında e-ticaretten alışveriş gerçekleştirmiş tüketicilerde marka bilinirlik ve satın alma oranına baktığımızda, Türkiye’de %77.90 bilinirlik oranı ile Migros Sanal Market en yüksek bilinirliğe, %51.20 satın alma oranı ile en yüksek satın alma oranına sahip. Yalnızca İstanbul’a bakıldığında, Migros Sanal Market’in bilinirlik oranı %82 iken, Getir’in %66, satın alma oranında ise Migros Sanal Market kategori tüketicilerinin %56’sı tarafından tercih edilirken, Getir %36.67’si tarafından tercih ediliyor.
Pazar, Hepsiburada, N11 ve Gittigidiyor çevresinde konsolide olmuş durumda. Kategori bazlı en yüksek oranda bilinen ve satın alma oranına sahip markalara baktığımızda, kitap, müzik/video ve elektronik kategorileri dışında, Hepsiburada, N11 ve Gittigidiyor’un sektör oyuncuları ile kıyaslandığında oldukça yüksek penetrasyon oranlarına sahip olduğunu görüyoruz. Bu durum, çok kategoriye hitap eden bu oyuncuların stratejilerinin doğru olduğunu gösteriyor.
En iyi müşteri deneyimi Hepsiburada’da. Markaların NPS skorlarına baktığımızda, Hepsiburada'nın 36.92 ile birinci, Migros Sanal Market'in 34.38 ile ikinci, Trendyol'un 30.06 ile üçüncü ve N11'in 28.85 puan ile dördüncü sırada yer aldığını görüyoruz.
N11, markasını bilenlerin yarısını tekrarlı müşterilere dönüştürüyor. E-ticaret firmalarının ortalama dönüşüm oranlarına baktığımızda, marka bilinirliğinden tekrarlı müşteriye giden dönüşüm oranının %27.67 olduğunu görüyoruz. Genel dönüşüm oranlarına baktığımızda, N11'in %49.56 ile birinci sırada, Hepsiburada'nın %45.29 ile ikinci sırada, Gittigidiyor'un ise %40.50 ile üçüncü sırada olduğunu görüyoruz. Yani N11 markasını bilen tüketicilerin neredeyse yarısını aktif müşterisi yapabiliyor.
Sahibinden’in aktif müşterilerinin üçte biri, aktif olarak sadece Sahibinden’i tercih ediyor.
Marka üyelerinin münhasırlık oranlarına baktığımızda, Trendyol'un %10.13 ile birinci sırada, Sahibinden'in %9.09 ile ikinci sırada, Hepsiburada'nın %8.98 ile üçüncü, N11'in %8.89 ile dördüncü sırada olduğunu görüyoruz. Markaların aktif üyelerinin başka markalarda aktif müşteri olmalarına göre münhasırlık oranına baktığımızda birinci sırada %32.35 ile Sahibinden,