Rekabetin Kızıştığı Türkiye E-ticaret Sektöründe Tüketici Davranışları ve Marka Performansı

Twentify’ın Eylül ayında yayınladığı 162 sayfalık kapsamlı Türkiye’de E-ticaret raporu, Türkiye e-ticaret sektörünün oyuncuları arasında konsolidasyon gerçekleştiğini ve pazardaki oyuncuların performansları arasındaki farkları ortaya koyuyor.

Markaların tüketici araştırması ihtiyaçlarını gerçek tüketiciler ile gerçekleştirmelerini sağlayan Twentify, 500.000’i aşkın tüketici tarafından kullanılan Bounty tüketici platformu üzerinden, Türkiye’deki e-ticaret alışverişçilerinin satın alma davranışlarını, kategori bazlı markaların performanslarını, e-ticaret markalarının müşteri memnuniyetlerini ve dönüşüm oranlarını anlamak adına bir araştırma gerçekleştirdi. Twentify, Türkiye’de E-ticaret adını verdiği araştırmada 2085 adet farklı tüketiciye mobil anketler ile ulaşarak, abone oldukları servisleri belirtmelerini, bu alandaki deneyimlerini paylaşmalarını istedi.

Coğrafi olarak Türkiye’yi temsil eden bir tüketici kitlesi ile gerçekleştirilen araştırmaya, %50.84’ü erkek, %49.16’sı kadın 2085 kişi katıldı. Araştırmada Giyim, Hızlı Tüketim Ürünleri, Kitap, Müzik/Video, Kozmetik/Kişisel Bakım, Elektronik, Anne Bebek Oyuncak, Evcil Hayvan Ürünleri kategorilerinde tüketici davranışları ve tercih edilen markalar araştırıldı. Bununla beraber, Migros Sanal Market, Gittigidiyor, N11, ePttAVM, Hepsiburada, Aliexpress, Özdilekteyim, Boyner, Markafoni, Morhipo, Trendyol, Lidyana, Sahibinden markalarında özel olarak bilinirlik, dönüşüm oranı, müşteri memnuniyeti ve müşteri münhasırlığı araştırıldı.

En yüksek satın alma oranı giyim kategorisinde.

Türkiye’deki e-ticaret müşterilerinin son 6 ayda ürün satın aldıkları kategorilere bakıldığında, en yüksek satın alma oranının %59.02 ile giyim kategorisinde olduğu görülüyor. Giyim kategorisini %46.85 ile elektronik ve %42.28 ile yemek siparişi kategorileri takip ediyor. Bu durum, e-ticarette servis hizmetlerinin, yüksek ücretli spesifik ürünlerin ya da düşük maliyetli ürünlerin daha yüksek oranda satın alındığını gösteriyor.

Kategorileri satın alma oranları, giyim ve ev eşyaları kategorileri dışındaki kategorilerde hayat tarzına göre değişiklik gösteriyor. 18-24 ve 25-34 yaş aralıklarının yemek siparişi konusunda diğer yaş gruplarına göre daha yüksek oranda alışveriş yaptığını görüyoruz. İş hayatına giren 24 yaş üstü tüketicilerin seyahat/konaklama alışverişleri artarken, en yüksek kitap satın alma oranı 18-24, en yüksek hızlı tüketim ürünleri, medikal ve evcil hayvan ürünleri satın alma oranı 45+ yaş grubunda bulunuyor. Bununla beraber, kadınlar giyim ve kozmetik, erkekler ise elektronik ve oto aksesuarları kategorilerinde farklılaşıyorlar.

Getir’in kategori müşterilerinde penetrasyonu oldukça yüksek.

Hızlı tüketim ürünleri alanında e-ticaretten alışveriş gerçekleştirmiş tüketicilerde marka bilinirlik ve satın alma oranına baktığımızda, Türkiye’de %77.90 bilinirlik oranı ile Migros Sanal Market en yüksek bilinirliğe, %51.20 satın alma oranı ile en yüksek satın alma oranına sahip. Yalnızca İstanbul’a bakıldığında, Migros Sanal Market’in bilinirlik oranı %82 iken, Getir’in %66, satın alma oranında ise Migros Sanal Market kategori tüketicilerinin %56’sı tarafından tercih edilirken, Getir %36.67’si tarafından tercih ediliyor.

Pazar, Hepsiburada, N11 ve Gittigidiyor çevresinde konsolide olmuş durumda. Kategori bazlı en yüksek oranda bilinen ve satın alma oranına sahip markalara baktığımızda, kitap, müzik/video ve elektronik kategorileri dışında, Hepsiburada, N11 ve Gittigidiyor’un sektör oyuncuları ile kıyaslandığında oldukça yüksek penetrasyon oranlarına sahip olduğunu görüyoruz. Bu durum, çok kategoriye hitap eden bu oyuncuların stratejilerinin doğru olduğunu gösteriyor.

En iyi müşteri deneyimi Hepsiburada’da. Markaların NPS skorlarına baktığımızda, Hepsiburada'nın 36.92 ile birinci, Migros Sanal Market'in 34.38 ile ikinci, Trendyol'un 30.06 ile üçüncü ve N11'in 28.85 puan ile dördüncü sırada yer aldığını görüyoruz.

N11, markasını bilenlerin yarısını tekrarlı müşterilere dönüştürüyor. E-ticaret firmalarının ortalama dönüşüm oranlarına baktığımızda, marka bilinirliğinden tekrarlı müşteriye giden dönüşüm oranının %27.67 olduğunu görüyoruz. Genel dönüşüm oranlarına baktığımızda, N11'in %49.56 ile birinci sırada, Hepsiburada'nın %45.29 ile ikinci sırada, Gittigidiyor'un ise %40.50 ile üçüncü sırada olduğunu görüyoruz. Yani N11 markasını bilen tüketicilerin neredeyse yarısını aktif müşterisi yapabiliyor.

Sahibinden’in aktif müşterilerinin üçte biri, aktif olarak sadece Sahibinden’i tercih ediyor.

Marka üyelerinin münhasırlık oranlarına baktığımızda, Trendyol'un %10.13 ile birinci sırada, Sahibinden'in %9.09 ile ikinci sırada, Hepsiburada'nın %8.98 ile üçüncü, N11'in %8.89 ile dördüncü sırada olduğunu görüyoruz. Markaların aktif üyelerinin başka markalarda aktif müşteri olmalarına göre münhasırlık oranına baktığımızda birinci sırada %32.35 ile Sahibinden,

ikinci sırada %31.71 ile N11, üçüncü sırada %30.65 ile Trendyol ve dördüncü sırada %29.89 ile Aliexpress geliyor.

Raporun tam hali, Twentify websitesinden indirilebilir.

Twentify’ın gerçekleştirdiği Türkiye’de E-ticaret araştırmasının çıktılar, analizler ve içgörüler içeren 162 sayfalık raporu, Twentify’ın websitesinden ücretsiz şekilde indirilebiliyor. Rapor indirme adresi: http://www.twentify.com/tr/raporlar/turkiyede-e-ticaret-cevrimici-alisveriste-tuketici-davrani slari-arastirmasi-ve-marka-karsilastirmasi

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir