Rand Fishkin: Backlink'ler Daha Önce Hiç Olmadığı Kadar Zor Bir Durumda

Bu hafta Cumartesi Kahvesi’nde SEO denince dünyada ilk akla gelen MOZ'un  Kurucusu Rand Fishkin (@randfish) ile birlikteyiz. Kendisi ile SEO ve MOZ üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştridik.

Haydar Özkömürcü - SEO son 10 yıldır yükselen bir trende sahip. Size göre, SEO için en önemli nokta nedir?

Rand Fishkin -Klasik yani geleneksel SEO faktörlerinin –ulaşılabilir sayfalar, akıllı anahtar kelime hedefleme, yüksek kalite, değerli içerikler ve linkler – başarı için hala kritik olduğunu düşünüyorum. Ancak, son birkaç yıldır, geleneksel SEO faktörlerinin yanı sıra click-through rate, etkileşim (engagement) ve görev tamamlamaların (task completion) gibi yeni gelişmelerin de başarıda ve başarıyı ölçümlemede payı büyük. Bu yeniliklerle birlikte ortaya çıkan bir durum daha söz konusu ki, kullanıcılarınıza sunduğunuz istisnai bir kullanıcı deneyiminin – hızlı açılan ve kullanıcı dostu olan sayfalar – insanlar tarafından güvenilen ve geri tuşuna hiç basma ihtiyacı hissetmedikleri bir marka yaratma noktasındaki inanılmaz önemi. Aslında, çok fonksiyonlu olabilme yetisi SEO için en önemli şey. SEO’da yalnızca tek bir özellikten söz etmemiz mümkün değil.

moz -Bazıları link oluşturma stratejisinin SEO için işe yaramadığını savunuyor. Sizce SEO stratejisinde backlink’in yeri nedir? Backlink stratejisinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Backlink stratejisinin hala işe yaradığını gösteren birçok örnek göstermek mümkün, ancak yine de kullanıcı deneyimi ve olumlu marka çağrışımı gibi diğer SEO elementleriyle harmanlanarak sunulması gerektiğini düşünüyorum. Backlinkler, daha önce hiç olmadığı kadar zor bir durumda. Çünkü karşılarında daha çok ve daha rekabetçi arama motoru sonuçları duruyor. Gelecekte, linkler sıralama algoritmasındaki önemli yerini korumaya devam edecek, fakat tek başlarına siteleri en üst sıralamalarda tutabilecek kadar güçlü kalabileceklerini zannetmiyorum.

-MOZ’un Google Algoritması’nı algılama konusundaki taktikleri nelerdir? Yazılım konusundaki yatırımlarınızdan bahseder misiniz? 

MOZ bir yazılım firması, yani asıl görevimiz bu! Arama motorlarından verileri çekip harmanlıyor ve hazırladığımız indexler ile Page Authority ve Domain Authority gibi Google’ın sayfa sıralama elementlerini analiz edecek ve elbette yorumlayacak yazılımlar geliştiriyoruz. Bu tarz yazılım geliştirme işimizin yanı sıra, MOZ olarak her iki yılda bir büyük veriyi (Big Data) işliyoruz ve SEO’ların Google sıralama elementlerinin nasıl çalıştığını, aralarındaki korelasyonu nasıl sağladığını ve olumlu ya da olumsuz nasıl bir sıralama sisteminin geliştirdiğini açıklayan çalışmaları yayımlıyoruz: https://moz.com/search-ranking-factors

- AMP (Accelerated Mobile Pages) projesi Google, Facebook ve Apple tarafından kullanılmaya başlandı. AMP kullanmayan sitelerin geleceği ve ileride yaşayacakları potansiyel kayıplar hakkında ne düşünüyorsunuz?

AMP’nin ilk başlarda büyük çaplı şirketler tarafından kullanılması mantıklı geliyor bana. Sonrasında, programın daha geniş kitlelere yayılmasıyla birlikte sosyal ağların ve arama motorlarının bakış açısını ve yararını görebileceğiz. Bir şeyler söylemem gerekirse, Google, Facebook ve Apple’ın sahip olduğu bu yeni son kullanıcı deneyimine ve tüm içeriklerinin modaya uydurulmasına konusuna biraz da olsa karşı çıkışların olacağını düşünüyorum.

images-ASO’nun SEO’yu geçebileceğini düşünüyor musunuz?

Tabi ki mümkün, ancak bunu görmemize daha çok zaman var. App Store’larda görece daha az arama ve arayan söz konusu. Ortalama uygulama indirme sayısı hala 6’yı aşmamız durumda. Buna karşılık her ay yüzlerce aramayı mobil yerine internet üzerinden yapıyoruz.

-MOZ’u MOZ yapan neydi? Size göre MOZ’u bu kadar hızlı büyüten ne oldu?

Bir kısayol olduğunu düşünmüyorum! Gayet sakin adımlarla olduğumuz noktaya geldiğimizi düşünüyorum. 2004 yılından kurulduğumuzdan beri 12 yıldır sürekli insanların yararına olacak içerikler ve satın almak isteyecekleri yazılımlar üreterek, kendimizden emin adımlarla ve olması gerektiği hızda – ne hızlı ne yavaş – şu anda bulunduğumuz noktadayız diyebilirim.

-MOZ olarak hangi pazarlama aracını kullanıyorsunuz?

Tabi ki birçok aracı kullanıyoruz. Google Analytics, Omniture, Mixpanel, Optimizely, Adroll, Sprout Social, TrueSocialMetrics, Buzzsumo, ScreamingFrog, SEMRush ve tabi ki MOZ’un kendi sahip olduğu Open Site Explorer, MOZ Analytics, Fresh Web Explorer, MOZbar ve Followerwonk.

-Backlink paketi satışları halen oldukça popüler. Herhangi bir kategorizasyon olmadan yeni açılmış bloglarla ve güvenilirliği yüksek siteleri karıştırıp binlerce backlinki kısa sürede satan bir çok seo uzmanı mevcut. Bu noktada markalar bu uzmanlarla çalışmalı mı?

Markalara ve şirketlere önerim, bu tarz paketleri satın almamaları olacak. Google’ın – en azından İngilizce kullanılan ülkelerde – bu tarz kullanımlara karşı yaptırımları caydırıcı. Bunun yerine uzun vadeli bir yatırım ve ceza riski olmayan kazanımlar daha sağlıklı bir yol olur. Ancak yine de bu tarz bir satınalımla sayfanızı geliştirmeyi düşünüyorsanız naçizane önerim bu işlerde deneyimli bir uzmanla çalışmanız ve Google’a yakalanma ihtimalinize karşı yedek bir site açmanız olacaktır.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir