Profesyonellerin Kaçınması Gereken 7 Sosyal Medya Hatası

İnternet üzerinde herhangi bir kişi hakkında arama yapın. Bugüne kadar kaydolunan forumlar, blog yorumları, sosyal medya hesapları ve dahasıyla karşılaşırsınız. İşin daha rahatsız edici boyutu ise insanların sosyal medya ağlarındaki herkese açık profillerini görüntülediğinizde kişisel görüşleri, zevkleri ve alışkanları hakkında anında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Mesleğini ileri düzeye taşıyarak başarılı bir kariyer inşa etmek isteyen bir profesyonel için internet birçok tuzakla doludur. Neredeyse herkes için istediği şeyi öğrenmenin çok kolay olduğu bir dünyada yaşıyoruz.

Bu nedenlerden ötürü, diğerlerinin yanı sıra, profesyonellerin kariyerlerini inşa ederken sosyal medyada kaçınılması gereken yaygın hataların farkında olmaları eskisinden daha önemlidir.

1. LinkedIn'de Yapılan Kişisel ve İş Dışı Paylaşımlar

LinkedIn'in profesyonel dünyasında bu tamamen uygunsuz ve profesyonellik dışıdır. Bu sosyal ağ, profesyonellerin diğer profesyonellere ulaşması için oluşturuldu. İlham verici sözler, son tatilinizden fotoğraflar ya da sevimli bir kedinin görüntüleri ciddi manada profesyonellik dışı ve neredeyse rahatsız edici.

LinkedIn'de profesyonel olmayan herhangi bir şeyin paylaşılması, diğer profesyonellerin zihninde göz ardı edilemez bir olumsuz etki oluşturur. Başkalarının yaptığınız işi anlamalarına yardımcı olacak, alakalı paylaşımlar yayınlamak ve aynı alanda çalışmalar yaptığınız, meslektaşı olduğunuz kişilerle bilgi alışverişi yapmak tamamen uygundur.

2. Yazım Yanlışları ve Hatalı Kullanımlar

Paylaşımı yapılan sosyal medya içeriklerinin hatalı yazımları ve dilbilgisi yanlışları, içeriğin niteliğine bakılmaksızın paylaşan kişi hakkında insanların kafasında olumsuz düşünceler oluşmasına sebep olabilir. Bu da hedef kitlenize, muhtemelen çok güvenilir bir kaynak olmadığınızı gösterir. Yanlış yazıma ve dil bilgisi hatalarına alışmak, insanların gözündeki ciddiyetinizi bitirebilir.

Paylaşımlarınızı her zaman iki defa kontrol edin ve hiçbir zaman kendi kendinize "Ben büyük harfle yazmam.", "Ben bağlaçları bitişik yazarım." ve "Ben bu kelimeyi böyle yazmayı seviyorum." gibi dil kuralları üretmeyin. İnsanlarla paylaştığınız metinler, onlara olan saygınızı da gösterir.

3. Belirsiz veya Amaçsız Mesajlar

Bir profesyonel olarak, takipçileriniz söylediklerinizin arkasında bir amaç bekler. Herhangi bir şey paylaşmadan önce şu soruları yanıtlayın:

  • Bu gönderinin amacı nedir?
  • Hedef kitlemle alakalı mı?
  • Bu paylaştığım içerik beni yetersiz (ya da aptal) gösteriyor mu?

İster bilgilendirici, ister yararlı veya harekete geçirici olsun, her mesajınız bir amaca yöneliktir. İnsanların kafasındaki profesyonellik imajını sarsmamak çok önemlidir.

4. Sosyal Medya Hesabını Hem Kişisel Hem de Profesyonel Amaçla Kullanmak

Maalesef sosyal medya, hesaplarını hem işle ilgili hem de kişisel amaçlarla kullanan profesyonellerle doludur. Birçok kişi, kişisel görüşlerinin kendisini takip eden ve dikkate alan insanlara ne kadar olumsuz bir etkisinin olduğunu bilmiyor.

Sosyal ağlar kolaylıkla "kişisel" veya "profesyonel" olarak ayrılabilir. Herkesin faydalanabileceği birçok özelliğe sahip olan bu ağların, kişiselliği ve profesyonelliği birbirinden ayırma becerileri de vardır ve kullanılmalıdır. Örneğin; bir gayrimenkul profesyonelinin, kendi pazarıyla etkileşime girmek için sosyal medyayı kullanması uygundur. Fakat bu ağlarda siyaset veya din hakkında yaptığı bir veya iki paylaşım kariyerini mahvedebilir.

5. Sadece Kendi İnternet Sitesinden İçerik Paylaşmak

Sosyal medya, insanların sosyalleşmesine fayda sağlamak için var. Sadece internet sitenizdeki şeyleri paylaşmak, sizi takip eden insanlara sadece kendinizi kaynak olarak gösterdiğinizi düşündürür. Son zamanlarda, Google'ın SEO güncellemeleri yalnızca kendilerini referans veren internet sitelerini cezalandırıyor. Bunun nedeni, yalnızca kendi görüşleriyle yine kendine hizmet eden bir zihniyeti engellemek. Kitlenize ne kadar çok değer verirseniz, o kadar değerli olursunuz. Değerin nereden geldiği ise önemli değildir.

6. Gizli Bilgiler Paylaşmak

Sosyal medya, gizli profiller bile olsa, bazı açıklar ve özel durumlar göz önünde bulundurulduğunda aslında herkese açıktır. Bunun yanında, paylaşılan her şey kalıcıdır ve kayıt altında tutulmaktadır.

Bir profesyonel şunun farkında olmalıdır ki; rakipler, sosyal medya üzerinden diğerlerini izleyebilirler. Mesela benim tanıdığım bazı kişiler, "Acaba rakipler ve beraber çalışma potansiyeli gösteren hedefler, sosyal medya üzerinden ne paylaşıyor?" diye uyarıcılar ekliyorlar ve böylece kimin ne paylaştığından haberleri oluyor. İlerleyen zamanlarda başınızın ağrımasını istemiyorsanız bu maddeye önem verin.

7. Düşman Edinmek

Birçok kez yaptığımız yorumlar, paylaştığımız gönderiler, beğendiğimiz videolar, bir şeyi veya birilerini korumak için giriştiğimiz tartışmalar ve bunun gibi birçok faaliyetimiz; karşımıza başkalarını almamıza neden olur. Fakat karşımıza aldığımız kişiler veya farkında olmadan akıllarında kötü şekilde yer ettiğimiz insanlar, hayatımızın ileriki aşamalarında bizler için engel oluşturabilir.

Fikirlerimizi belirtmekte ve medeni tartışmalar yapmakta elbette özgürüz. Fakat bunu, bu seviyede tutmak, yani seviyeyi düşürmemek önemlidir. Uzun vadede maddi veya manevi olarak zarar görme ihtimalimizin yüksek olduğu bu durumlara karşı dikkatli olmak, bizi tam anlamıyla bir profesyonel yapar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir