Philip Morris Türkiye: "Dijitalin getirdiği fırsatları en doğru şekilde kullanmaya odaklanıyoruz"

MarTech Awards’te, Geleneksel Satış Kanalı-Büyük Veri Tabanlı Gelişmiş Ticari Operasyon Modeli projesiyle ödül kazanan Philip Morris Türkiye’nin başarısını, Philip Morris Türkiye Satış Direktörü Barış Tandoğan ile konuştuk.

Pazarlama teknolojilerinin başarılı kullanımlarını ölçümleyen MarTech Awards’te, Geleneksel Satış Kanalı-Büyük Veri Tabanlı Gelişmiş Ticari Operasyon Modeli projesiyle ödül kazanan, Philip Morris Türkiye'nin başarısını; Philip Morris Türkiye Satış Direktörü Barış Tandoğan ile konuştuk.

Teknoloji sektöründe Türkiye’deki öncü markalardan biri olarak MarTech Awards’ün pazarlama teknolojileri kavramına ve Türkiye’deki pazarlama ekosistemine katkısını nasıl buluyorsunuz?
Dijitalleşme ve teknolojinin hayatın her alanına girdiği ve özellikle iş modellerinin ana unsuru haline geldiği günümüzde, pazarlama alanında kullanılan teknolojilerin bilinirliğini ve yaygınlığını artırması bakımından MarTech Awards’ün son derece kıymetli bir platform olduğunu düşünüyorum. 2018’den beri MarTech Awards’ü yakından takip ediyoruz. Birçok değerli projenin bu platformda yer alması ve teknolojinin pazarlama alanında kullanımının öneminin altını çizmesi açısından bu gibi platformların her yönüyle sektörleri ileri taşıdığını düşünüyorum.

Philip Morris Türkiye olarak, MarTech Awards’te B2B alanında, En İyi Teknoloji Kullanımı kategorisinde Geleneksel Satış Kanalı-Büyük Veri Tabanlı Gelişmiş Ticari Operasyon Modeli projenizle ödül kazandınız. Duygularınızı paylaşabilir misiniz?  

Her zaman daha ileriyi hedefleyen bir şirket olarak uzun süredir dijitalleşmeyi işimizin her aşamasına entegre ediyoruz. Burada en büyük ilerleme kaydettiğimiz alanlardan birinin geleneksel satış kanalı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 2016 senesinde B2B tarafında e-sipariş projesiyle başlattığımız dijital dönüşüm, Türkiye’de faaliyet gösteren 150 bine yakın bakkal esnafımızla, birçok yerli startup’la birlikte büyüdü. Geldiğimiz noktada tamamen veriden beslenen, baştan uca dijitalleşmiş bir ticari operasyon modeli kurduk. Altyapılarımızı diğer büyük FMCG firmalarıyla paylaşmaya başladık. Farklı işbirlikleri ile bakkal esnafımızın her türlü iş geliştirme ihtiyacını karşılayabilecek dijital bir dünya yarattık. Modelimiz Philip Morris International’ın faaliyet gösterdiği farklı pazarlarda da örnek alınıyor ve tabii bu durum bizi çok mutlu ediyor. Philip Morris Türkiye’nin yerli startuplar’la geliştirdiği bu projenin, Türkiye’nin pazarlama teknolojilerinin ödüllendirildiği bu platformda ödüle layık görülmesi ise son derece gurur verici. 

Projenizdeki teknolojiyi anlatabilir misiniz?
Yola çıkarken ilk adımımız ticari operasyonun süreç tasarımlarını ve haritalarını çıkarmak ve bunlar üzerine dizayn düşünce seansları yapmak oldu. Buradan çıkan sonuçlara göre geliştirmemiz gereken dijital ürünlerin ve entegrasyon ekosisteminin kanvası hazırlandı. Daha sonra her bir ürün geliştirme süreci için deneysel öğrenme metodlarını (MVP) kullanılarak geliştireceğimiz teknolojiler test edildi. En sonunda dijital ekosistem haritamız ve fazlandırılmış planlar ışığında çevik geliştirme sürecini başlattık. Tüm bu süreçlerde birçok startup’la sürdürülebilir işbirliklerimiz oldu. Projenin hayata geçtiği üç ana ekseni özetlemek gerekirse B2B e-sipariş dijital pazaryerini kurarak dijitalleştirdiğimiz satış operasyonu, içerik yönetimi ve yapay zeka tabanlı iş modelini hayata geçirdiğimiz dijital aktivasyon, ve çeşitli işbirlikleriyle kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşıdığımız multi-kategori platform yapısı başlıklarını sayabilirim.  

Philip Morris Türkiye’nin gelecek dönem yol haritasında neler var?
Yeniliğe ve değişime olan tutkumuz bizi her zaman dijitalleşme alanında daha fazlasını yapmaya teşvik ediyor. Önümüzdeki dönemde odağımız, dijitalleşme yatırımlarımızı artırarak bu alanda liderliğimizi pekiştirmek ve dijitalleşmenin getirdiği fırsatları en doğru şekilde kullanmak olacak. 2021 senesi ve pandemi süreci kendimizi birçok alanda test etme fırsatı sundu ve aslında bu süreçte birçok yeniliği de hayata geçirdik. Bunlardan biri, saha operasyonumuzu da kapsayan yeni çalışma modelimiz. 2021’in son çeyreğinden itibaren saha pozisyonlarında hibrit çalışma düzenine geçtik. Tabii ki dijital gücümüzün ve esnekliğimizin burada payı büyük. Önümüzdeki dönemde de işimizi geliştirebileceğimiz, kaynaklarımızı en etkin şekilde yöneteceğimiz yenilikçi fırsatları oluşturmaya ve değişime liderlik etmeye devam edeceğiz. 

Röportajımıza katkılarından dolayı Philip Morris Türkiye’ye teşekkür ederiz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir