Pazarlamacıların toplumu anlamalarını sağlayacak 4 kitap

Pazarlamacıların toplumun değişen ihtiyaçlarını, taleplerini ve beklentilerini anlamalarını sağlayacak 4 kitabı sizler için derledik.

Günümüzde pazarlama, sadece ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapmakla kalmayıp, aynı zamanda tüketicilerin ihtiyaçlarını ve davranışlarını anlamak için de kullanılan bir araç haline geldi. Bu nedenle, toplumu anlamak, pazarlamacılar için son derece önemli bir mesele. Toplumun değişen ihtiyaçları, talepleri ve beklentileri, pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde büyük rol oynamaktadır. İyi bir pazarlama stratejisi, tüketicilerin davranışlarını ve ihtiyaçlarını anlamakla başlar. Pazarlamacıların toplumun değişen ihtiyaçlarını, taleplerini ve beklentilerini anlamalarını sağlayacak 4 kitabı sizler için derledik.

1) Jean Baudrillard, Tüketim Toplumu

Çağımızın önemli filozoflarından Baudrillard bu kitabında, çarpık tüketim anlayışını ele alıyor. Baudrillard, gerçek ihtiyaçlar ile sahte ihtiyaçlar arasındaki ayrımın ortadan kalktığı tüketim toplumunda birey tüketim mallarını satın almanın ve bunları sergilemenin toplumsal bir ayrıcalık ve prestij getirdiğine vurgu yapıyor. 

tuketim-toplumu

Toplumsal farklılaşma mantığını öne çıkaran Baudrillard, ihtiyacın artık bir nesneye duyulan ihtiyaçtan çok, bir farklılaşma ihtiyacı olduğuna ve tüketmenin birey için bir zorunluğa dönüştüğüne değiniyor.

2) Guy Debord, Gösteri Toplumu 

Yaşamını medyatik uygarlığın ötesinde, herkesten uzakta ve gizlice tamamlamış olan Guy Debord, XX. Yüzyılın ikinci yarısının en önemli şahsiyetlerinden biri olarak gösteriliyor.

gosteri-toplumu

Guy Debord, kaleme aldığı Gösteri Toplumu adlı eserinde, karamsarlığının yanı sıra gerçekçi gözlemleri ile dikkatleri çekiyor. İnsanlığın ilk zamanlarından günümüze, turizme ve şehirciliğe, kültürel tüketim saçmalıklarına kadar toplumun içerisinde yer aldığı durumu "gösteri" kavramı ile açıklayan yazar, gösterinin temelinde insanlığın ve insana dair her şeyin metalaşmasının olduğunu vurguluyor.

3) Byung-Chul Han, Şeffaflık Toplumu

Byung-Chul Han'ın "Şeffaflık Toplumu" kitabı, sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkilerini, teşhirciliği ve beraberinde getirdiği pornografi algısı gibi birçok güncel ve sosyolojik meseleyi ele alıyor. 

seffaflik-toplumu

Byung-Chul Han kitabından şu ifadelere yer veriyor: "Şeffaflık neoliberal bir aygıttır. Enformasyona dönüştürmek amacıyla her şeyi içine girmeye zorlar. Günümüzün gayri maddi üretim ilişkileri koşullarında daha fazla enformasyon ve daha fazla iletişim, üretkenlik ve hızda artış demektir. Buna karşılık gizlilik, yabancılık ve ötekilik sınırsız iletişime engel oluşturur. Şeffaflık adına bunlardan kurtulmak gerekir."

4) Jean M. Twenge, Ben Nesli

Psikolog ve toplum yorumcu Dr. Jean M. Twenge, 1970, 1980 ve 1990'larda doğan 'Ben Nesli' mensubu gençlerin hoşgörülü, özgüvenli, açık fikirli ve hırslı fakat bir o kadar da sinik, depresif, yalnız ve kaygılı olduğunu, kışkırtıcı bir kitapla ortaya koyuyor.

ben-nesli

Dr. Twenge, bugüne kadar yapılmış en geniş çaplı nesiller arası araştırmada, 60 yıllık bir süreç içinde yaşamış 1.3 milyon kişiyi mercek altına yatırarak bugünün gençlerinin ayırıcı özelliklerini tespit etti. Bulduğu şok edici gerçekler arasında, cinsel davranışlarda dramatik farklılıklar ile gelecek günlerin bu nesil için nasıl olacağına dair tartışmalı öngörüler de var. Twenge'nin gerçek kişiler hakkında anlattığı esprili olduğu kadar şaşırtıcı hikayeler Ben Nesli'nin hayallerini, hayal kırıklıklarını ve mücadele etmesi gereken zorlukları ortaya koyuyor.

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi Instagram'da gör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pazarlamasyon (@pazarlamasyoncom)'in paylaştığı bir gönderi

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir