Online Siparişlerin Mağazadan İadesi, Şirketlere Nasıl Fayda Sağlıyor?

  • XPO Logistics'in yaptığı bir araştırmaya göre, online olarak satın alınan ürünlerin %10 ila %30 (sektöre göre oran değişiyor) arasındaki bir kısmı iade ediliyor.
  • UPS'in yaptığı bir araştırmaya göre, Amerikalıların yaklaşık olarak %60'ı, ürünleri postalamak yerine fiziksel bir mağazaya iade etmeyi tercih ediyor.
  • Business Insider'ın paylaştığı veriye göre, Amazon'un dünya çapındaki lojistik maliyetleri, 2009 ile 2018 yılları arasında 15 kat arttı. Aynı zaman aralığında, şirketin net satışları ise sadece 7 kat arttı.
  • İlgili Yazı: Amazon Geri Dönüştürülemeyen Yeni Ambalajları Nedeniyle Çevrecilerden Tepki Topladı

İnternetten alışveriş yapmanın en olumsuz yanı, satın aldığınız ürünü bizzat görme ve deneyimleme şansınızın olmayışıdır. Bu da özellike kıyafet gibi bizzat görmenizi ve denemenizi gerektiren ürünler satın aldığınızda, bir hayli can sıkıcı bir durum olabilir. Satın aldığınız ürün istediğiniz gibi çıkmadığında ise tek çıkar yol, ürünü iade etmektir. Dünyanın en büyük ulaşım ve lojistik hizmeti sağlayıcılarından biri olan XPO Logistics'in yaptığı bir araştırmaya göre, online olarak satın alınan ürünlerin %10 ila %30 (sektöre göre oran değişiyor) arasındaki bir kısmı iade ediliyor.

Ancak online olarak satın alınan ürünlerin iadesi, şirketler için yüksek bir lojistik maliyetine neden olabiliyor. Bu konuda bir örnek vermemiz gerekirse, AlixPartners isimli küresel danışmanlık firmasının belirttiğine göre, müşterilerin bir mağazaya yaptıkları iadelerin maliyeti paket başı maliyeti, 3 dolar iken posta aracılığıyla yapılan iadelerin maliyeti ise paket başına 6 doları bulabiliyor. İade edilecek ürün bir lojistik firması aracılığıyla gönderildiği takdirde ise iade başına maliyet 8 doları buluyor.

https://pazarlamasyon.com/abd-sarhos-alisverisi-pazarinin-hacmi-yillik-45-milyar-dolar/

İşte bu nedenden ötürü fiziksel mağazalara sahip olan pek çok marka, müşterilerinin online olarak satın aldıkları ürünleri fiziksel mağazalara giderek iade etmelerine imkan tanıyor. Ülkemizde de özellikle internet üzerinden satış yapan hazır giyim markaları, müşterilerine böyle bir imkan sunuyorlar.

Amazon Go Mağazaları, Artık Online Siparişlerin İadelerini Kabul Ediyor

Business Insider'ın yaptığı habere göre, e-ticaret devi Amazon da şu anda bazı Amazon Go mağazalarında, internet sitesi üzerinden satın alınan ürünlerin iadelerini kabul ediyor. Amazon müşterilerinin iade yapmak için Amazon uygulamasında iade etmek istedikleri ürünü ve iadeyi gerçekleştirecekleri Amazon Go mağazasını seçmeleri gerekiyor. Sonra müşteriye, uygulama üzerinden ya da e-posta yoluyla bir QR kod gönderiliyor. Daha sonra da Amazon Go çalışanı QR kodu tarıyor ve iade işlemi gerçekleştiriliyor.

Business Insider'a bu konuda açıklama yapan bir Amazon yetkilisi, "Şu anda San Francisco ve New York City'deki bazı Amazon Go mağazalarında teslim alma ve iade seçeneklerini test ediyoruz ve bu olanaklar hakkında müşteri geri bildirimleri alma konusunda heyecanlıyız." dedi. Şu anda Seattle, Chicago, San Francisco ve New York City şehirlerinde toplamda 15 Amazon Go mağazası bulunuyor ve bunların hepsi online siparişlerin iadelerini kabul etmiyor. Örneğin New York City'de yer alan üç Amazon Go mağazasından sadece birinde bu iadeler kabul ediliyor.

https://pazarlamasyon.com/amazondan-bukoli-benzeri-apartmanlara-ozel-teslimat-sistemi-hub/

Amazon Go mağazalarının yanı sıra, şu anda 19 Amazon Books lokasyonunda ve 3 Amazon 4-Star mağazasında, internet mağazasından satın alınan ürünlerin iadeleri kabul ediliyor. Bunların yanı sıra Amazon'dan satın alınan ürünlerin teslim alınabildiği kilitli dolap hizmeti Amazon Hub Lockers aracılığıyla ve Amerikan perakende mağaza zinciri Kohl's'un 1.150'den fazla mağazasında da Amazon iadeleri gerçekleştirilebiliyor.

Mağazadan İade, Amazon İçin Neden Önemli?

Lojistik firması UPS'in yaptığı bir araştırmaya göre, Amerikalıların yaklaşık olarak %60'ı, ürünleri postalamak yerine fiziksel bir mağazaya iade etmeyi tercih ediyor. Yani bu iade yöntemi, tüketicilerin çoğunun daha kolayına geliyor. Bununla paralel olarak Amazon Go lokasyonlarında iade yapan bazı kişiler, Twitter'da yaptıkları paylaşımlarda, QR kod aracılığıyla iade yapmanın kolaylığına dikkat çektiler.

Ancak Amazon'un, iadelerin fiziksel mağazalardan yapılmasına imkan tanımasının tek sebebi, müşteri memnuniyeti değil. Yazının başında da bahsetmiş olduğumuz gibi, online olarak satın alınan ürünlerin iadesi, genel olarak şirketler için ciddi bir lojistik maliyeti anlamına geliyor. Amazon için konuşacak olursak, bu maliyetin son yıllarda son derece yüksek bir oranda arttığını söyleyebiliriz. Business Insider'ın paylaştığı veriye göre, Amazon'un dünya çapındaki lojistik maliyetleri, 2009 ile 2018 yılları arasında tam 15 kat arttı. Buna karşılık aynı zaman aralığında, şirketin net satışları ise sadece 7 kat arttı.

Perakende analistleri, iadeleri yönetme maliyetinin hızla artması nedeniyle, şirketlerin, online sipariş iadelerinin lojistik şirketleri aracılığıyla değil, fiziksel mağazalarda gerçekleştirilmesi için her geçen gün daha fazla yatırım yaptıklarını ifade ediyorlar. HRC Retail Advisory adlı perakende danışmanlık firmasının CEO'su olan Antony Karabus, bu konu ile ilgili olarak daha önce Business Insider'a yaptığı açıklamada, "Perakendecilerin, ücretsiz iadelerin etrafına bazı bariyerler koymaları gerek. Ücretsiz iade ve ücretsiz kargonun onları öldürdüğünü fark etmeye başladılar." diyerek yakın zamanda bu konuda önemli değişikliklerin yaşanacağına işaret etmişti.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir