Okul Alışverişi Dönemi Yaklaşıyor, Velilerin Tercihi Alışverişi Ailece Yapmak

Markaların tüketici araştırması ihtiyaçlarını gerçek tüketiciler ile gerçekleştirmelerini sağlayan Twentify, 500.000’i aşkın tüketici tarafından kullanılan Bounty tüketici platformu üzerinden, 2018-2019 Eğitim-öğretim yılı başlamadan evvel ailelerin okul alışverişi planlarını öğrenmek adına bir araştırma gerçekleştirdi. Twentify, “Okul Alışverişi Araştırması: Çarşıdan Sınıfa” adını verdiği araştırmada 421 adet farklı veliye mobil anketler ile ulaşarak, bu yıl okul alışverişi için harcamayı öngördükleri bütçeyi, kategori ve mağaza tercihlerini, ve satın alma kararındaki etki faktörlerini sorguladı.

Coğrafi olarak Türkiye’yi temsil eden bir tüketici kitlesi ile gerçekleştirilen araştırmaya, %47.7’si erkek, %52.3’ü kadın, önümüzdeki dönem okula gidecek en az 1 çocuğu bulunan 421 ebeveyn katıldı.

Türkiye’de ailelerin %59.2’si okul alışverişini ailece yapmayı tercih ediyor.

Türkiye’de okul alışverişini hanelerin %59.2’si ailece yaparken, bu oran sosyo ekonomik statü ile paralel bir şekilde azalıyor. A segmentinde alışveriş %66.3 oranında ailece yapılırken, C2 segmentinde bu oran %53.7’ye düşüyor. Aynı şekilde gelir seviyesi düştükçe okul alışverişinde aile faktörü azalırken, annenin sorumluluğu artıyor. A segmentinde annenin alışveriş yaptığı aileler %18.6 iken, C2 segmentinde bu oran %33.3’e çıkıyor.

Okul alışverişlerinde en etkili kişi anne.

Satın alınan ürünlerle ilgili anne, baba, çocuk ve okul idaresinin etki oranını karşılaştırdığımızda, okul alışverişinde en etkili figürün anne olduğu ortaya çıkıyor. Tüm segmentlerde en etkili görülen figür anne olurken, 2. baba, 3. çocuk ve 4. sırada ise okul idaresi geliyor. Yani annenin ikna olmadığı bir ürünün satın alınma oranı düşük şeklinde düşünebiliriz.

Alışveriş için ayrılan bütçe bir çocuk için 250-500 TL arası iken, babaların yaptığı alışverişte harcama payı daha yüksek.

Tüketicilerin %42’si önümüzdeki sezonda 1 çocuk için yapacakları okul alışverişi bütçesinin 250-500 TL bandında olacağını öngörüyor. Yalnızca %7.4’lük bir kesim 1000 TL üzerinde bir bütçe öngördüğünü söylüyor. Alışverişin kimin tarafından yapıldığına göre bütçe dağılımını incelediğimizde ise alışverişi babanın yaptığı ailelerdeki harcama, diğerlerine göre daha yüksek bir paya sahip. Annenin alışveriş yaptığı ailelerde ise bu pay en düşük. Yani babaların tek başına alışveriş yaptığı ailelerin harcama potansiyeli daha yüksek.

Ailelerin %68.2’si bu yıl okul alışverişine daha çok para harcayacağını düşünüyor.

Tüm sosyo ekonomik statülerde aileler bu yıl okul alışverişine daha çok para harcayacağını düşünüyor. Daha çok harcayacağını düşünenlerde bu öngörünün sebebini sorguladığımızda ise, %77.4’ü fiyatların bu yıl daha yüksek olmasından dolayı böyle düşündüğünü söylüyor. Özellikle %90.5 olan A segmenti, %71.1 olan C1 segmentine göre anlamlı seviyede yüksek.

Tüketicilerin %41.1’i satın almayı yalnızca mağazadan yapacağını söylerken, gelir seviyesi düştükçe bu oran artıyor.

Satın alma esnasında gelir seviyesi düştükçe internet kanalının kullanımı düşüyor. A segmentinin %27.6’sı ürünleri yalnızca mağazadan satın alacağını söylerken, C2 segmentinde bu oran %55.6’ya çıkıyor. TR geneline baktığımızda ise %42.5’in internet kanalını birincil kanal olarak değil, mağazayı destekleyici şekilde kullandığını görüyoruz.

Yalnızca mağazadan alışveriş yapacağını söyleyen ailelerde ağırlıklı tercih sebebi %42.5 ile çocukların mağazaya gidip alışveriş yapmayı sevmesi olarak görülüyor. Bunun ikincil sebebi ise %36.5 ile ürün kalitesinden emin olamama.

Kırtasiye alışverişinde indirimli marketlerin tercih oranı oldukça yüksek.

Önümüzdeki okul döneminde kırtasiye alışverişi yapacağını söyleyen tüketicilere alışverişi öncelikli olarak hangi mağazalardan yapmayı düşündüğünü sorduğumuzda Migros %42.1 tercih oranı ile ilk sırada yer alıyor. Migros’un ardından ise %40.6 ile BİM ve %37.6 ile A101 geliyor. İndirimli marketler toplamda baktığımızda kırtasiye kategorisinde süpermarketleri geçmiş durumda.

Raporun tam hali, Twentify websitesinden indirilebilir.

Twentify’ın gerçekleştirdiği Okul Alışverişi Araştırması’nın çıktılar, analizler ve içgörüler içeren 37 sayfalık raporu, Twentify’ın websitesinden ücretsiz şekilde indirilebiliyor. Rapor indirme adresi: http://www.twentify.com/tr/raporlar/okul-alisverisi-arastirmasi-raporu

Twentify Hakkında

Twentify, Dünya çapında yarım milyon tüketiciye saatler içinde ulaşarak, büyüme odaklı içgörüler elde edebileceğiniz bir tüketici araştırması şirketidir. 2014 yılında kurulan Twentify, İstanbul, Toronto ve New York ofisleri ile Türkiye, Kanada ve ABD’de hizmet vermektedir. Twentify’ın geliştirdiği Bounty mobil uygulaması, 500,000 tekil kullanıcı tarafından kullanılmakta, Bounty uygulaması kullanıcıları firmaların araştırma projelerine katılarak ek gelir kazanmaktadırlar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir