Odak noktamız insanlara dokunabilmek

FM iletişim Danışmanlığı Kurucu Ortakları Meltem Turgan ve Fülay Yaşa Keskin ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.

FM iletişim Danışmanlığı Kurucu Ortakları Meltem Turgan ve Fülay Yaşa Keskin: "Bugüne kadar sürdürülebilirlik kelimesini çok duyduk, çok kullandık. Bundan sonra daha da fazla duyacağız. Kavramın kendisi ve kapsamı konusunda genel bir kafa karışıklığı hakim. Burada biz iletişimcilere düşen önemli bir görev var. Bunu bir trend olarak değil, bir yaşam ve iş yapış biçimi olarak ele almak gerekiyor." FM iletişim Danışmanlığı Kurucu Ortakları Meltem Turgan ve Fülay Yaşa Keskin ile 2023 yılını, 2024 yılına dair öngörülerini ve gelecek planlarını konuştuk.

Odak noktamız insanlara dokunabilmek

Meltem Turgan: Henüz 2023’ün başında yaşadığımız deprem felaketi hepimizi derinden etkiledi. Hemen ardından gelen ekonomik kriz ve seçim, halen devam eden Rusya-Ukrayna’nın yanı sıra İsrail-Filistin Savaşı tüm dengeleri, planları darmadağın etti. 

Yılın ilk yarısı biz ve iletişim hizmeti verdiğimiz markalarımız için ağırlıklı olarak tüm imkanlarımızla “iyiliği çoğaltmaya” odaklandığımız bir dönem oldu. Depremin etkilediği bölgede faaliyet gösteren markalarımız adına hem iç hem de dış paydaşlara yönelik yoğun destek faaliyetleri yürüttük. Tüm imkanlarımızla bölgedeydik ve birçok sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdik. Dikkat ettiğimiz en önemli şey, yapılan çalışmaların iletişimini yapmak değil, insanlara dokunabilmek oldu. İletişimde kullandığımız kelimelerden seçtiğimiz fotoğraflara kadar oldukça hassas ve özenli bir süreç yönettik. Yaşadığımız çok ağır bir felaketti ve senenin büyük bir bölümünde yaralarımızı sarmaya yönelik iletişim faaliyetlerimiz devam etti. Seçim gündemi, ekonomik kriz ve yaz tatili derken oldukça uzun süren bir durağanlık yaşadık. 2023 yılı için planlanan çoğu proje, neredeyse son 2-3 ay için içine sığdırılmaya çalışıldı. Lansmanlar ya da yeni projelere start vermek için sürekli doğru zamanı kollamaya çalıştığımız, farklı iletişim senaryosuna hazırlıklı olduğumuz kriz iletişiminde kaslarımızı güçlendirdiğimiz bir yıldı. 

Fülay Yaşa Keskin: Raporlama hizmetlerimizde ise, ‘Sürdürülebilirlik Raporları’ büyüyen işkolumuz oldu. 2023 yılında ilk kez sürdürülebilirlik raporu yapan Türkiye’nin önde gelen kurumlarıyla çalıştık ve çok büyük projelere imza attık. Sürdürülebilirlik iletişimi konusundaki uzmanlığımızı daha da derinleştirdik ve farklı platformlarda bu alandaki deneyimlerimizi paylaşma imkânı bulduk. Ve bu yıl da raporlarımızla ulusal ve uluslararası çok sayıda ödül aldık. 

2023 yılının bizim açımızdan en önemli gündemlerinden biri 10. yılımız olmasıydı. Türkiye’nin son 10 yılının nasıl geçtiğini hatırlarsak, geride bıraktığımız 10 yılın bizim için de kolay olmadığını söyleyebiliriz. Ama tüm zorluklara rağmen FM İletişim’i kurarken hayal ettiğimiz birçok şeyi başardık. Geliştirdiğimiz kendimize özgü ve butik çalışma tarzından hiç vazgeçmedik, uzmanlığımızı derinleştirdik ve bunları yaparken kuruluş prensiplerimizden taviz vermedik. 

2024 yılının da 2023’te yaşadığımız benzer nedenlerle kolay geçmeyeceği bir gerçek. Yeni yıla savaşlarla ve tüm dünyayı saran ekonomik belirsizliklerle giriyoruz. Ve bu kez de yerel seçimler olacak. Öngördüğümüz ve öngöremediğimiz ulusal ve uluslararası birçok gelişme biz iletişimcileri etkiliyor. Tüm bunların yanı sıra baş döndüren bir hızda ilerleyen teknoloji ve bilginin hızlı dolaşımı anlık olarak gündemi takip etmeyi zorunlu kılıyor. Bu da hızlı karar alma ve uygulama kabiliyetini yani geçtiğimiz yıllarda tecrübe ettiğimiz üzere ‘çevik’ davranmanın kritik önem taşıdığını gösteriyor. Radarlarımız güçlendi, daha çok değişeni kontrol etmeye ve çok daha farklı bakış açılarıyla düşünme kabiliyetine eriştik. İletişim yaparken birçok dinamiği gözden geçirip ortak bileşenleri, faydaları bulmaya özen gösteriyoruz. Bu anlamda 2024, 2023’ün bir üst versiyonu olacak gibi görünüyor.  

Meltem Turgan: Bugüne kadar sürdürülebilirlik kelimesini çok duyduk, çok kullandık. Bundan sonra daha da fazla duyacağız. Kavramın kendisi ve kapsamı konusunda genel bir kafa karışıklığı hakim. Burada biz iletişimcilere düşen önemli bir görev var. Bunu bir trend olarak değil, bir yaşam ve iş yapış biçimi olarak ele almak gerekiyor. Sürdürülebilirlik sadece çevre duyarlılığı değil, sadece sosyal sorumluluk değil. Genellikle yeşil, geri dönüşüm, yenilenebilir gibi kavramlarla eşleştiriliyor. Etik, kapsayıcılık, güven, şeffaflık, toplum, eşitlik gibi kelimelerle ilişkilendirme oranı çok düşük. Çevresel olmayan yönleri hakkında daha fazla farkındalık yaratma ihtiyacı var. Sürdürülebilirlik okuryazarlığını artırabilirsek itibarını da iade edebileceğimizi düşünüyorum. FM İletişim olarak bu konuda dönüştüren ve sorumluluk üstlenen tarafta olmaya devam edecek, bu yöndeki çabalarımızı genişleteceğiz. 

Diğer yandan birçok sektörde olduğu gibi dijitalleşme ve akabinde yapay zekânın dönüştürücü etkisi bizim sektörümüzde de oldukça fazla. Bu konuların gerek iş yapış şeklimizde gerekse projelerimizde alacağı rol üzerinde daha fazla kafa yoracağımız hatta somutlaştıracağımız bir yıl olacak. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir