Nokia İsmi Tarih Oluyor. Peki Nokia Nerede Hata Yaptı?

Microsoft'un, Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia’nın neredeyse tüm operasyon ve üretim birimlerini satın alarak kendi bünyesine katmasının ardından 1 yılı aşkın bir süre geçti. Microsoft'a 7.2 milyar dolara mal olan bu satın alımın, finansal anlamda dibe vuran Nokia için sonun başlangıcı olacağını tahmin etmek pek de zor değildi.

Geçtiğimiz aylarda nokia.com'u Microsoft.com'a yönlendiren yazılım devi Microsoft, dün de Nokia Fransa'nın Facebook sayfasından bir açıklama yaptı ve "Sayfamızın adını Nokia yerine "Microsoft Lumia" yapmak için Facebook'a başvurduk, bekliyoruz" açıklamasını yaptı. Bu açıklama Nokia'nın tamamen erimesi anlamına geliyor.

Peki ne oldu da Nokia gibi bir dev gözümüzün önünden kaybolup gitti?

b-374220-nokia_6600_arka_ve_ön_90’larda ve 2000’lerin başında Panasonic, Ericsson, Motorola, Arcatel gibi oyuncularla rekabet eden ve pazarı domine eden Nokia, akıllı telefon pazarının oluşmasıyla birlikte Apple, Samsung, HTC gibi yenilikçi markalarla rekabete girmeye başladı. Bu rekabetten, tecrübesini akıllı telefon pazarına yansıtarak çıkması beklenen Nokia’nın Symbian’da diretmesi ve rakiplerinin hamlelerine cevap verememesi  sonun başlangıcı oldu.

90'larda oyunun kuralını kendi belirleyen taraf olan Nokia, artık ‘takip eden‘ konumuna düşmüştü. 2011 yılında  kendi ülkesi Finlandiya’da bile akıllı telefon pazar payını %31‘e gerileten Nokia’nın en büyük hatası ise 2000'lerin başına dayanıyor.

Geleceğin dokunmatik ekranlı telefonlarda olduğu gerçeğini ısrarla kabullenmemesi ve tuş takımına sahip geleneksel telefonlar üretmeye devam etmesi sonucunda önce pazar liderliği kaybedildi, ardından gelen işten çıkarımlarla birlikte de Microsoft'a satılış süreci başladı. Şimdi ise son kalan miras olan Nokia ismi de tarihe karışmak üzere...

615_Nokia_Reuters

90'larda pazar lideri olan bir markanın yeniliklere karşı bu kadar tutucu davranması sayesinde, 2015'e gireceğimiz şu günlerde ismini bir daha duymayacağımız gerçeği aslında bizlere tüketici beklentilerini algılamadaki zayıflığın ve kendi bildiğini okumaktaki inatçılığın bir marka için nelere mal olabileceğini kanıtlamış oldu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir