Nike'ın Ucuz İş Gücüyle İlgili Karşılaştığı Suçlamalar

Hemen hemen herkesin haberdar olduğu ya da ürünlerini kullandığı birçok küresel marka, maliyetleri kısabilmek adına ucuz iş gücü kullanıyor ve insani olmayan çalışma koşulları sunuyor. Emek sömürüsünün en yoğun görüldüğü az gelişmiş ülkelerde çocukların da dahil olduğu işçiler, cüzi rakamlar karşılığında uzun saatler boyunca çalıştırılıyor. H&M, Zara ve Nike bu küresel markalardan bazıları. Daha önce H&M ve Zara'daki çalışma koşullarına değinmiştik. Bugün ise Nike cephesinden bu konuyu ele alacağız.

https://pazarlamasyon.com/hm-zara-markali-kiyafetlerin-ardindaki-trajik-hikayeler/

Nike 1970'lerden bu yana adil olmayan çalışma koşulları ve ürünlerin çalışma şartları kötü fabrikalarda üretildiği ile ilgili suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Birçok insan hakları aktivistine göre, Kore ve Tayvan'da ücretler yükseldikçe ve çalışma uygulamaları geliştikçe Nike, hesap sahiplerini Çin, Vietnam ve Endonezya gibi yerleri değerlendirmeye teşvik etmişti.

Press for Change'den Jeff Ballinger, Nike'ın özellikle Endonezya'daki uygulamalarına karşı ilk ve önde gelen seslerden biri. Ballinger, Nike’ın Asya’daki sözleşmeli fabrikalarındaki işçilerin cesur mücadelesini desteklemek için birkaç düzine sivil toplum kuruluşu kazanmanın hayati olduğunu ortaya koyan Harper’s’ın ezber bozan bir yazısında, dikkatleri işçilerin Nike fabrikalarından elde ettiği gelire çekti: Saatte 14 sent.

https://pazarlamasyon.com/nike-saglik-calisanlarina-55-milyon-dolar-degerinde-urun-bagislayacak/

Nihayetinde 12 Mayıs 1998'de, Nike Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Phil Knight, çalışma uygulamalarına değindi. Knight, "Nike'ın, yalnızca karı maksimize etmek için insan hakları standartlarını düşürdüğü söyleniyor. Ve Nike ürünleri köle ücreti, zorla fazla mesai ve keyfi suistimal ile eş anlamlı hale geldi. Bir köşe yazarı, 'Nike yalnızca sporla ilgili yanlış olan her şeyi değil, dünyada yanlış olan her şeyi de temsil ediyor,' dedi." açıklamasında bulundu.

Aynı konuşmada Knight, Nike'ın asgari işçi yaşını yükselteceğini, gözetimi artıracağını ve tüm fabrikalarında ABD OSHA temiz hava standartlarını uygulayacağını açıkladı. 2005 yılında Nike, yurt dışındaki fabrikaları konusunda tamamen şeffaf olan ilk marka oldu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir