Nazi Almanyası'nın Suç Ortağı Olmuş Markalar

Nazi Almanyası'nı hepimiz dünya tarihine kara leke olarak geçmiş birçok uygulamasıyla hatırlıyoruz. Hitler'in arı ırk ideali, büyük Almanya ülküsü gibi düşünceler Nazilere masum insanları katlettirmiş, bu süreç Yahudi soykırımına dek uzanmıştır.

Peki Naziler bunları yaparken yalnız mıydı? Dünya ticaretine yön veren markalar bu süreçte nasıl bir tutum sergiledi?

Ticaret yapma ve para kazanma arzusuyla varlığını günümüzde hala sürdüren birçok marka o dönemde Nazilerle ticaretlerini kısıtlamamış aksine onlara sundukları teknolojik alt yapı ve maddi imkanlarla işlenen suçların bir nevi destekçisi oldular. Bu markaların hangileri olduğuna ve Nazilerle olan ilişkilerine şimdi biraz göz atalım.

BMW

Bugün otomobil piyasasında akla gelen ilk markalardan olan BMW aslında pek de masum temeller üzerine kurulmuş bir firma değil. BMW'nin kurucusu olan Günther Quandt Nazi Partisi üyelerinden. İkinci Dünya Savaşı döneminde fabrikalarında askeri teçzihat üreten BMW, fabrikalarında 50bin savaş tutuklusunu ve toplama kamplarında tutulan Yahudiler'i çalıştırmıştı.

FORD

Dönemin en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Ford Nazi rejiminin en büyük destekçilerinden bir tanesiydi. Ford Nazi rejimine destek için Almanya'da elde ettiği gelirleri rejime bırakıyordu. Firmanın kurucusu Henry Ford Hitler'in bir doğum gününde 50bin dolarlık bir bağış bile yapmıştı. Almanya Devlet Nişanı’na layık görülen ilk yabancı olan Henry Ford, 1945’te emekliye ayrıldıktan sonra 1947’de 83 yaşında vefat etti.

Fransa Demir Yolları

Fransız Demir Yolları başkanının 'Sonsuza Dek Tarihimizi Karalayacak Bir Leke' olarak bahsettiği yıllarda şirket 80bin Yahudi'nin Almanya'daki toplanma kamplarına taşınmasını sağlamıştı.

VOLKSWAGEN-PORSCHE

Hitler iktidara geldikten sonra halkın arabasını üretmek için Ferdinand Porsche ile bir görüşme gerçekleştirir. Hitler Porsche'dan bir böcek gibi akıcı ve kullanışlı bir araba üretmesini istedi. Porsche bu görüşmenin ardından Beetle modelini üreterek Nazilerin günlük hayatta sıklıkla kullanmasını sağladı.

HUGO BOSS

[caption id="attachment_70238" align="alignleft" width="225"] Hugo Boss'ın Bir Görüntüsü[/caption]

Hugo Ferdinand Boss sıradan bir terziydi. 33 yaşında kendi firmasını açtı. Kendi adını taşıyan ve 30 kişi çalıştıran bu küçük firmanın dünyaca ünlü bir moda devi haline geleceğini o günlerde kimse tahmin edemezdi.

1931 yılında büyük ekonomik krizin etkileri ağır bir şekilde hissedilirken firmanın kaderi, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin firmaya parti üniformalarını sipariş etmesiyle bir yol ayrımına girdi.

Firmanın kurucusu Hugo Ferdinand Boss aynı yıl Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne katıldı. Hugo Boss bu tarihte partinin paramiliter SS ve SA birlikleri ile Hitler Gençliği’nin üniformalarını dikmeye başladı. Firma 1938’den itibaren ordu üniformalarını da dikmeye başlayarak çok para kazandı. Sonrası, 2. dünya savaşının kaybedilmesi, çöküş ve yeniden doğuş.

COCA-COLA

1936 yılında Almanya yabancı markaların Almanya'ya ithalatının yasaklanmasının ardından Coca-Cola yetkilileri hemen harekete geçti. Rejimle anlaşma masasına oturan Coca-Cola yetkilileri, reklam çalışmalarında kola içen Nazi gençliğinin, gamalı haçın ve Führer'in kullanılması şartıyla ülkeye ihracat yapmaya devam etti. Bu durumdan birkaç yıl sonra ABD hükümeti şirketin Almanya'ya ihracat yapmasını durdurdu ama şirket bu durumun da bir açığını bularak Almanya pazarına Fanta ile giriş yapar. İşte bu durum, “Fantasie” kelimesinden gelen Fanta'nın doğmasına neden olur.

BAYER

Belki de tüm bu saydığımız markaların içinde, dönemin birinci derecede suçlusu olarak kabul edebileceğimiz marka Bayer. Bu durumun nedeni ise Nazilerin gaz odalarında kullandıkları Zyklon B gazının üreticisi IG Farben ile ortak çalışıyor olması. Aynı zamanda 'Ölüm Meleği' olarak bilinen Nazi doktor Josef Mengele'nin insanlık suçu sayılan deneylerine de IG Farben yardım ediyordu.

Bayer’in ayrıca aspirinin gerçek mucidi olan Yahudi biliminsanı Arthur Eichengrun’un yerine Ari ırktan gelen Felix Hoffmann’ın ismini öne çıkardığı konuşuluyor.

Kaynak: avlaremoz.com

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir