Mutluluk Denince İlk Olarak Akla Gelen Eti'nin Hikayesi

Birçoğumuzun Cicibebe, Burçak, Etimek, Balık Kraker gibi ürünlerinden bildiğimiz Eti'nin, Firuz Kanatlı'nın girişimiyle Anadolu'da başlayan hikayesine bir göz atalım.

https://pazarlamasyon.com/vefanin-yalnizca-bir-semt-adi-olmamasinin-hikayesi-vefa-bozacisi/

Eti'nin kurucusu ve onursal başkanı Firuz Kanatlı, 1932'de Eskişehirde dünyaya geldi. Ailesi burada Gümülcineli Un fabrikası adında bir fabrika işletiyordu. Firuz Kanatlı ilköğretimden sonra Galatasaray Lisesi'ni kazanarak İstanbul'a geldi. Yükseköğrenimi için Cenevre'de işletme okuduktan sonra ailesinin fabrikasına döndü ve çalışmaya başladı. Daha sonra fabrikanın ismi Kanatlı Un Fabrikası olarak değiştirildi. Burada çok kalmayan Firuz Kanatlı, kendi işini kurmak için fabrikadan ayrıldı.

Askerliğini İstanbul Terkos'ta kantin sorumlusu olarak yaptı. Askerlerin bisküviye olan talebini gözlemledikten sonra bisküvi işine girmeye bu dönemde karar verdi. Babasından ve Sınai Kalkınma Bankası'ndan aldığı destekle Eskişehir'de ilk üretim tesisini kurdu. Marka ismi olarak Anadolu'nun en eski uygarlıklarından birinin (Hitit) adını seçen Kanatlı, logo olarak da Hitit güneşini seçti.

1962 yılında Eti bisküvi fabrikası, 20 çalışanıyla günde 3 ton üretim yapıyordu. Bu yıl, Petit Beurre, Marie, Kremalı, Sable, Bademli isimli ürünler 4-5 kg'lık kutularda piyasaya sunuldu. 1963'te üretim kapasitesini artırmak için ikinci bir tesis kuruldu. Türk mühendislerle çalışan Firuz Kanatlı, fabrikalarında modern üretim tekniklerine ve otomasyona geçişi hızlandırdı. 1972 yılında markanın ticari unvanı ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu. 1974'te ise ilk bisküvi ihracatını Kıbrıs'a gerçekleştirdi.

https://pazarlamasyon.com/eminonudeki-kucuk-bir-atolyede-baslayan-seruven-ulkerin-kurulus-hikayesi/

1970'li yıllarda Ülker, reklam kampanyalarıyla piyasadaki yerini pekiştirmiş, rekabette oldukça öndeydi. Eti de reklam stratejilerini geliştirdi ve besteci ve söz yazarı Oktay Tem ile birlikte çalışarak "Bir bilmecem var çocuklar!" reklam müziğini hazırladı. "Bisküvi denince akla, her an onun adı gelir," sloganı akıllarda yer etti ve Eti'nin marka bilinirliği bu dönemde oldukça arttı.

1976'da ilk bebe bisküvisi Cicibebe, 1978'de ilk hazır kızarmış ekmek Etimek ve ilk lifli bisküvi Eti Burçak piyasaya sürüldü. Bu ürünler Ülker ile rekabetinde Eti'ye büyük getiriler sağladı. Aynı yıl Eti’nin makine tasarım, imalat, montaj ve kapsamlı servis faaliyetlerini bir çatı altında toplamak amacıyla Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde ETİ Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. 1980 yılına gelindiğinde ise Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu ve kek üretimine başlandı.

1983 yılında Alimentacion Europe ve Golden Mercury International ödüllerini, 1988 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen birincilik ödülünü kazanan Eti, 1992 yılında bisküvi sektöründe ISO 9002 belgesi alan ilk marka oldu. Bugüne kadar ürün yelpazesini genişletmeye devam eden Eti, ulusal ve uluslararası birçok başarıya imza attı.

Modern üretim teknikleriyle birçok ilki gerçekleştiren ve Eti'yi sektörde vazgeçilmez bir aktör haline getiren Firuz Kanatlı 2017 yılında aramızdan ayrıldı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir