Müşteri deneyiminde dijitalleşmenin etkileri artarak devam edecek

Dünya, hızla değişen bir çağa tanıklık ediyor. Next Level olarak nitelendirebileceğimiz bu yeni aşamada, teknolojik ilerleme ile birlikte gelen sorumlulukları da göz önünde bulundurmamız gerektiği aşikâr. LC Waikiki Müşteri İçgörüleri ve Pazarlama İletişimi Genel Müdür Yardımcısı Sinem Yılmaz’a, kendi perspektifinden Next Level’ı ve gelecek hedeflerini sorduk.

Dünya, hızla değişen bir çağa tanıklık ediyor. Değişimlere ayak uydurmak hatta öncülük etmek artık yeni dünyanın bir sorumluluğu. Teknolojik ilerlemelerin yanı sıra kültürel ve sosyal dinamiklerdeki değişimler, insanlığın geleceğini şekillendirirken, aynı zamanda bireyler ve toplumlar için yeni sorumluluklara ve fırsatlara kapı açıyor.  Next Level olarak nitelendirebileceğimiz bu yeni aşamada, teknolojik ilerleme ile birlikte gelen sorumlulukları da göz önünde bulundurmamız gerektiği aşikâr.

Son birkaç yıla damgasını vuran yapay zekâ, merkeziyetsizlik ve çok merkezlilik kavramları, toplumlar arasındaki ilişkileri, teknoloji kullanımını ve ekonomiyi kökten değiştiriyor. Ancak, bu değişimlerle birlikte yeni etik ve sosyal sorumluluklar da ortaya çıkıyor. Örneğin, yapay zekâ ve otomasyon teknolojileri iş dünyasında devrim yaratıyor ancak aynı zamanda iş gücündeki değişimler ve işsizlik endişeleri de artıyor. Öte yandan sadece teknolojik ilerlemeyle değil aynı zamanda etik ve sosyal sorumluluklarımızı da göz önünde bulundurmak önemli hale geliyor.

İşte tüm bu nedenlerle; 2015 yılından bu yana konu ve konuklarıyla iş dünyasının kapılarını inovatif zihinlerle aralayan Meetup İstanbul, “Next Level” temasıyla dijital devrim yaşatan trend ve teknolojilerden hareketle; NextHuman, NextAI, NextStartUp, NextFuture ve NextBrand alt başlıkları ile Next Level çatısı altında kendi alanında uzman isimlerle geleceğe projeksiyon tutmaya hazırlanıyor. 

Bu bağlamda; LC Waikiki Müşteri İçgörüleri ve Pazarlama İletişimi Genel Müdür Yardımcısı Sinem Yılmaz'a, kendi perspektifinden Next Level’ı ve gelecek hedeflerini sorduk.

Müşteri deneyiminde dijitalleşmenin etkileri artarak devam edecek

Önümüzdeki dönemde moda perakende sektöründeki en büyük değişimi, dijitalleşmenin ve yapay zekânın getireceğini düşünüyorum. Bugün bile etkilerini oldukça fazla hissettiğimiz gelişmeler, ilerleyen günlerde ürün tasarımlarından iş yapış şekillerine kadar tüm sektörü oldukça fazla etkileyecek. Çok kısa diyebileceğimiz bir sürede hem fiziksel hem de online kanallarda dijital asistanların, sanal robotların hayatımıza girdiğini görüyoruz. Artık fotoğraf çekimleri, reklam filmleri bile fiziksel bir set-up olmadan yapay zekâ yardımıyla ile yapılabiliyor ve düzenlenebiliyor. Bununla birlikte müşteri deneyimi açısından da dijitalleşmenin etkileri artarak devam edecek. Örneğin; ilerleyen dönemde müşteriler ürünleri fiziksel olarak denemesine gerek kalmadan dijital ortamlarda kendi üzerinde görüp satın alabilecekler. Gamification dediğimiz oyunlaştırma uygulamaları da müşteriler tarafından her geçen gün daha fazla ilgi görmeye başlıyor. Ayrıca online alışverişte pazaryerlerinin alışveriş deneyimini kolaylaştırmasından dolayı, pazaryerlerine olan ilginin artacağını ve markalarda bir dönüşüm yaratacağını düşünüyorum. Tabii tüm bu teknolojik gelişmelerinin yanında; sürdürülebilirlik, kurumsal sosyal sorumluluk, dezavantajlı bireyler ve fırsat eşitliği gibi ‘zamansız’ konular ilerleyen dönemde de gündemde olmaya devam edecek. Bu başlıkların artık, kurumsal vatandaş kimliğiyle hareket eden markaların tercihi değil bir görevi olduğunu söyleyebilirim.

Gelecek dönemdeki hedeflerimizden en önemlisi, müşteri beklentilerini daha hızlı şekilde karşılamak ve müşterilerimize hem fiziksel mağazalarımızda hem de web sitemizde satış ve satış sonrası süreçlerde en iyi müşteri deneyimini sunmak olacak. Burada da dijitalleşme ve kişiselleştirme gibi önemli odak alanlarımız bulunuyor. Bununla birlikte müşterilerimizin aradıkları tüm ürünleri tek adreste bulabilmeleri için web sitemizi bir pazaryeri haline getirmeye yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Diğer yandan sadece satış kanallarımızda değil tüm iş süreçlerimizin de dijitalleşmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Örneğin; tamamen iç kaynaklarla hazırladığımız, mağazalarımızın tüm görsel düzenleme ve planlamasını 3 boyutlu olarak gerçekleştirebildiğimiz, ürün tasarımından koleksiyon oluşumuna, mağaza kapasite planlarından görsel sergilemesine kadar birçok farklı ekibin yararlanacağı, Türkiye’de bir ilk olan VDP (Virtual Design & Planning) projemizi geçtiğimiz günlerde hayata geçirdik. Tüm bunlara ek olarak Türkiye’nin en çok kadın yöneticiye sahip şirketi ve en çok kadın çalışan sayısına sahip şirketlerinden biri olarak fırsat eşitliği konusu her zaman gündemimizde olmaya devam edecek. Her yıl net karımızın yüzde 15’ini sosyal sorumluluk projelerine ve sosyal yardımlara ayırmaya devam edeceğiz. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir