Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi'nin Ardından Akılda Kalanlar

Pazarlamayla ilgilenenler için Zirve mevsimi en canlı dönemini yaşıyor... Geçtiğimiz ay gerçekleşen Brand Week'in ardından, dün başlayan ve iki gün sürecek olan 'Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi', sektörden önemli isimlerle pazarlamaseverleri Lütfi Kırdar'da buluşturdu.

MCT Danışmanlık'ın 2011 yılından bu yana organize ettiği etkinlik, bu sene yalınlık temasıyla ön plana çıkıyor. "Basit düşün ses getir" sloganıyla duyurulan zirvenin ilk gününde, yalınlığın dşünüldüğü kadar kolay olmadığı ve pazarlama iletişiminde yalınlığın, basit düşünmenin ve sadeliğin ne kadar etkili ve başarılı olduğu birçok farklı açıdan vurgulandı.

Zirvenin ilk gününde öne çıkan konuşmacılar ve önemli notlar aşağıdaki şekilde;

Stratejist Tanyer Sönmezer ve Peter Economides'ın açılış konuşmasıyla başlayan zirvede, öncelikli konu marka ve marka değerinin dinamikleriydi. Marka değerinin, ürün ya da hizmetin özüyle birlikte zenginleştirilen birçok süreç ve uygulamaya bağlı olduğu vurgulandı. Economides'ın konuşmasında, dünya devlerinden alışık olduğumuz örneklerle; pazarlama iletişimi ve ürünün farklılaştırma noktalarının önemi vurgulandı.

fotoğraf 1 (2)

Zirvenin dikkat çekici isimlerinden biri de, Business Strategy Review tarafından geçtiğimiz günlerde "Dünyanın en iyi ticari zekalarından biri" olarak tanımlanan Peter Fisk'di. Fisk, tekonolojinin tarihte hiç olmadığı kadar hızlı bir dönüşüm içinde olduğunu vurgulayarak, bu dönüşümün iş geliştirmek ve yeni sektörler yaratmak için eşsiz fırsatlar sunduğunu hatırlattı. Sade ve basit olanın her zaman en iyisi olduğuna değinen Fisk, katılımcılara sadeleştirmeyi denemekten korkmamaları gerektiğini tavsiye ederek sadeleştirmenin düşünüldüğünden daha zor ve emek isteyen bir süreç olduğunun altını çizdi.

Pazarlama Strateji Uzmanı D.Meerman Scott, Gerçek Zamanlı Pazarlama başlıklı konuşmasında; değişen iş dünyasında kilit başarı faktörünün, boşlukları hızlı şekilde doldurmak ve tüketici ihtiyaçlarına anlık olarak cevap vermek olduğunu belirtti. İletişimin yeni doğasının pazarlama kampanyalarında daha çok kullanılması gerektiği ise, Scott'un sektöre yönelik önemli eleştirilerinden biriydi.

Tanyer Sönmezer'in konuşması ise; basit, büyük ve başarılı stratejiler üzerine kuruluydu. Sönmezer; son derece basit parçalarla büyük hayaler satan Lego'dan yola çıkarak birçok örnekle, sadeliğin akıllıca kullanıldığı takdirde ne kadar etkili bir yöntem olduğunu anlattı.

Faruk Malhan ise, tasarımda sadeliğini konu ettiği konuşmasında yaratıcılığın yokluktan çıktığını belirterek, üründen öte ürünün kullanıcılarda yarattığı deneyimin önemine vurgu yaptı. Sorunların köküne inilmedikçe yaratıcılık sürecinin başlamadığına dikkat çeken Malhan, yaratıcılığın yokluk zamanlarında ortaya çıktığını belirtti.

Apple ürünlerinin başındaki "i" takısını bulan; iPad, iMac, iPhone gibi çoğu ürünün isim babası ve marka tarihinde önemli isimlerden biri olan Kan Segell, zirvenin dikkat çeken isimlerinden bir diğeriydi. Steve Jobs'la birlikte çalıştığı dönemden ilginç anılar paylaşan Segell, sadece ürünlerin değil, firmalardaki tüm süreçlerinde sadeleştirilmesi gerektiğini belirterek, Apple'ın başarısında sadeliğin önemine dikkat çekti. Basit olmanın basit olmadığını dile getiren Segell, ürün özelliklerinden çok tüketiciye sunulacak faydanın ön planda tutulmasının, pazarlama iletişiminde önemli olduğunu hatırlattı.

2009 yılında United Airlines'la yaşadığı müşteri sorunu sonucu YouTube'a yüklediği videosuyla ünlenen şarkıcı, yazar ve sosyal medya inovatörü Dave Carroll da bol müzikli performansıyla izleyenleri şaşırttı ve eğlendirdi. Sosyal medyanın sadece yazılı basının alternatifi olarak görülmemesi gerektiğini hatırlatan Carroll, dijital dönüşümün iletişimin doğasında yaptığı değişikliği dünyadan örneklerle açıkladı.

Avea'dan Baran Yurdagül ise, pazarlamada mobil stratejilerin öneminden bahsetti. Yurdagül, dünyadaki mobil cihaz sahiplik oranının dramatik bir şekilde arttığından hareketle mobilin deneyim oluşturmadaki gücünü anlattı ve mobil sektörün dünyadaki belli başlı sektörler arasındaki önemini ve etkisini ortaya koydu.

Hürriyet'ten Birim Gönülşen Özyürekli ise son günlerin dikkat çeken kampanyası "Hürriyet Benim"in yaratım sürecini detaylarıyla anlattı. Kampanyanın bir felsefesi ve değerleri olduğunda ne kadar başarılı ve insana dair olduğunun altını çizen Özyürekli, Türkiye'nin kültürel çeşitlilik ve zenginliğinin, projenin temeli olduğuna vurgu yaptı.

22399176

Müşteri Çağında Pazarlama 2. gün:

"Basitleştiremediğiniz her şey başınıza dert açar"

 

"Basit düşün ses getir" sloganıyla düzenlenen Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi, ikinci gününde daha yoğun bir program ve paralel oturumlarla devam etti...

Peter Economides'ın açılış konuşmasıyla başlayan ikinci gün; AMD Telecom'dan Dimitris Rokos, TBWA'dan Cem Topçuoğlu ve C-Section'dan Emiş Orhun'un paneliyle devam etti. Dijital dönüşümün medya kullanımındaki etkileri ve yeni medya düzeninin konuşulduğu panelde, anlık geribildirimler sayesinde dijital kampanyaların tamamen tüketici odaklı olduğu vurgulandı. Strateji belirlemekten uygulamaya kadar tüm süreçlerde kullanıcıların belirleyici olmasının, pazarlama tarihinde tüketicinin en iyi tanındığı ve gözlemlendiği ortamı oluşturduğu belirtildi.

Sena Pillot de Chenecey'in bireyselliğin yükselişiyle ilgili konuşmasının teması ise, tüketiciyi anlamanın başarılı kampanyalar için olmazsa olmaz olduğuydu. Chenecey; bireyselliğin ve tüketici beklentilerinin daha önce olmadığı kadar yükseldiği yeni pazarlama çağındaki diğer başarı faktörünün ise tüketiciyi karmaşa ile yormak yerine basit kurgularla çekmek olduğunu vurguladı.

Zirvedesin ilginç sunumlardan biri ise, Socar'dan Mutluay Doğan'ınkiydi. Matematik yoluyla basitliği anlatan Doğan, doğada yer alan kusursuz sadeliğin ardındaki karmaşık kurgu ve işleyişi matematik yoluyla anlatarak, zirvenin teması olan basitliğe oldukça farklı açıdan yaklaştı.

Zirvenin en ilgi çeken anları ise, Fatih Altaylı ile Teke Tek'te yaşandı. Altaylı'nın bu sefer konuk sandalyesinde olduğu ve Tanyer Sönmezer'in sorularını yanıtladığı oturum, Altaylı'nın 20 yıllık başarılı Teke Tek öyküsünü anlatmasıyla başladı. Türkiye'deki eğitim sisteminin yetersizliğine değinen Altaylı, sadece ekonomik büyüme ile vaadedilen gelişimin yetersiz olduğunu hatırlattı. Liderlik ve yönetim konusunda basitliğin önemini "Basitleştiremediğiniz her şey başınıza dert açar" diyerek ortaya koyan Altaylı'nın kişisel yaşantısından renkli anılarla oturum sona erdi.

Öğleden sonra ise zirve oldukça renkliydi. Peter Fisk'in Marka İnovasyonu workshopunda; markada yenilikle ilgili önemli ipuçları vardı. Özellikle markaların belirli kavramları sahiplenerek insanlara dokunması gerektiğiyle ilgili dünyadan sunduğu örnekler oldukça ilgi çekiciydi. 

Pazarlama Danışmanı Ahmet Akın'ın sunumu ise diğerlerinden biraz farklıydı. Çoğunluğun konuştuğu "Sosyal medyanın gücü" yerine geleneksel medya araçlarının yeni iletişim çağındaki durumundan ve yeni gereksinimlerinden bahseden Akın, dijital iletişimin önemine vurgu yapılırken geleneksel medya araçlarının ihmal edilmemesi ve yeni çağa uygun şekilde kullanılmasının önemini vurguladı.

Zirvenin ikinci gününün dikkat çeken ve oldukça kalabalık geçen bir oturumu da, Ebru Çapa moderatörlüğünde gerçekleşen Digital Marketing'de Başarı Hikayeleriydi. Turkcell'den Sertan Eratay, Beymen'den Esra Uşaklı, KREA'dan Aycan Farik ve Markafoni'den Hakkı Arıkan, firmalarının dijitaldeki başarı hikayelerini paylaştılar. Ortak nokta, erken davranarak dijital dönüşüme en erken uyum sağlamaya başlayanın çok yol aldığıydı.

Iki gün süren Pazarlama Zirvesi, sadeliğin ne kadar etkili bir strateji olduğunu birçok farklı yaklaşımla ortaya koydu. Özellikle konuşmacıların farklı sektörlerden geliyor olmaları ve farklı konuların ana temaya ilişkilendirilmiş olması, zirvenin içeriğini son derece zenginleştirmişti... Zirvelerin bu şekilde temalı olmasının içeriğe katkısını da bir kez daha görmüş olduk.

Başka bir pazarlama etkinliğinde görüşmek üzere, hoşçakalın...
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir