Elbette pazarlama amaçlı bilgilendirici ve yararlı bir içerik hazırlamak göründüğü kadar kolay değildir. İçerik pazarlamasında yeni başlayanların birçoğunda görülen belli başlı basit hatalar olabiliyor ve bu hatalar çoğu kez içeriğin başarısız olmasına sebep oluyor. Etkili içerik pazarlaması için dikkat etmemiz gerekenler stratejimizi üst düzeye taşıyabilir. İşte yapmak üzere olduğunuz veya yapıyor olduğunuz 7 maddede topladığım o hatalar:
Bir plana veya bir stratejiye sahip değilsiniz

İçerik pazarlaması bütünden ayrılmaması gereken bir şeydir ve bir pazarlama stratejisi, içerik pazarlaması dahil tüm pazarlama yollarını kapsar. İçeriğinizi internet sitenizde veya sosyal medya gönderilerinizde göstermelisiniz ve müşterilere size bakmaları, sizi izlemeleri, takip etmeleri veya okumaları için bir neden vermelisiniz. Eğer içerik pazarlamanızı ayrı olarak düşünürseniz, müşterileriniz markanız veya şirketinizle ilgili büyük resmi göremeyeceklerdir.
Başarı şansınızı yükseltmek için bir hedef belirlemelisiniz ve bu hedefinize ulaşmanız için gerekli detayları sunan bir içerik stratejisi oluşturmalısınız.
Bir hedef belirlemek için hangi noktalara odaklanmanız gerektiğine karar vermelisiniz. En baştan birçok şey birden elde etmeye çalışmak neyin işe yaradığı ve neyin yaramadığını analiz etmeyi zorlaştırır. Daha fazla sosyal paylaşım üzerinden marka bilinirliği mi sağlamak istiyorsunuz? Bilgilendirici e-kitaplar yayınlamak ya da ücretsiz deneme sürümleri mi dağıtmak istiyorsunuz? Ya da sadece internet sitenize etkileşim mi sağlamak istiyorsunuz? İlk olarak neyi gerçekleştirmek istediğinizi bulmak size yardımcı olacaktır. Daha sonra kolaylıkla bu hedeflere ulaşmak için gerekli stratejinizi geliştirebilirsiniz.
Hedef kitlenizi anlamıyorsunuz

Müşterilerinizin neye ihtiyacı olduğunu biliyor musunuz? Onların ilgisini nasıl çekeceğinizi biliyor musunuz? Hedef kitlenizi anlamak içerik pazarlamasının en önemli unsurudur. İçeriğinizi oluşturmadan önce, hedef kitlenizin kim olduğunu ve ne tür bilgilendirici içeriklerden hoşlandıklarını bilmeniz gerekiyor.
Kullanıcılar içeriğinizi okumaya karar verdiğinde, reklam kokan paragraflar okumak istemiyor; daha çok bilgi sahibi olmak için okuyorlar. Satış yapmanın yeri ve zamanı vardır. Müşterileriniz öncelikle size güvenebilmeli. Yani içeriğiniz size hizmet eden değil onlara hizmet eden bilgiler sunmalı.
Müşteriler aradıkları cevaplara sahip olan markalara güveneceklerdir. Çünkü bu markalar hedef kitlelerinin ilgi alanlarını içerik stratejilerinde barındırıyorlar.
Eğer içeriğiniz hedef kitleniz için faydalı olursa, bu durum zamanla sizi kendi endüstrinizde güvenilir bir marka ve faydalı bir şirket yapabilir.
Başlık ve alt başlıklara, manşetlere önem vermiyorsunuz
Kaliteli içerik internet sitenize güvenilirlik kazandırır ve böylece hedef kitleniz üzerinde iyi bir güven inşa etmiş olursunuz.
Başlık ve manşetlerle yaratıcı olabiliyorsanız, tık tuzağı başlıklar koyarak güvenilirliğinize zarar vermeyin. Bir okuyucu şöyle bir göz atmak için içeriğinize tıkladığında, başlıkta içeriğin ne olduğu söyleniyorsa verilen bilgiler de başlıkta söz verildiği gibi aynı olmalıdır. Okuyucular, markalar tarafından kendilerine sunulan içeriklerde eğlenceli ve ilginç başlıkların altında onunla alakası olmayan ya da beklentinin altında olan bir bilgiyle karşılaştıklarında o markaya olan güvenlerini kaybediyorlar.
Verilen başlıkların kalitesine dikkat edilmeli ve reklam kokan hareketlere başvurulmamalıdır. Son olarak, kalitesi yüksek ve etkili bir başlık belirlemede size kapsamlı destek sunabilen
CoSchedule'ı bir denemekte fayda var.
Paylaşmadan önce yazım hatalarını denetlemiyorsunuz

Dil bilgisi hataları yapmak sizi amatör gösterir. İçeriğinizi yayınlamadan önce her zaman yazım hatalarını denetlemelisiniz. İçeriğinizi (eğer İngilizce dilinde yazıyorsanız) ikinci bir defa kontrol etmenize yardımcı olabilecek birkaç ücretsiz araç var. Bunlardan en meşhur olan iki tanesi
Hemingway Editor ve
Grammarly. Zayıf bir anlatım ve hatalı bir gramer hedef kitlenin bizden ayrılıp başka bir kapıya gitmesi için yeterli olabilir.
SEO planı ve anahtar kelime araştırmasına önem vermiyorsunuz

Yazmaya başlamadan önce, hedef kitlenizi iyi tanıyın. Daha sonra hangi anahtar kelimelerin sizin şirketinizle veya ne yaptığınızla ilgili olduğunu belirleyin. Bunlara dikkat ederseniz ilgili bir aramada internet siteniz çok sayıda organik erişim elde edecektir.
Daha sonra, içeriğinizi bu anahtar kelimeleri kullanarak oluşturduğunuzdan emin olun. İşe yarar ve kaliteli bir içerik oluştururken başlığın anahtar kelimeleri içermesi, konu başlıkları ve gövde metni sağlam olması, her geçen gün organik arama derecenizi yükseltecektir.
Müşterilerinize yanıt vermiyorsunuz

Eğer sizinle iletişime geçmek isteyen müşterilerinize yanıt vermezseniz, onlara önem vermediğinizi düşüneceklerdir. İçerik pazarlamasının asıl amacı potansiyel müşterilerin ilgisini çekmektir. Bunun yolu da güvenlerini kazanmak ve size ulaşmak istemelerini sağlamak amacıyla işe yarar bilgiler sunmaktır. Müşteriler size ulaşmak istediğinde onları yanıtlamayı ihmal etmek, içerik pazarlaması yolunda yenilgiye uğradığınız anlamına gelir.
İçeriğinizi yayınlarken tanıtımını yapmıyorsunuz

Sadece iyi bir içerik oluşturmak ne yazık ki yeterli değil. İçeriğinizin faydalı olabileceği insanlara ulaşmasından emin olmalısınız. Eğer şimdi yola koyulduysanız ve içerikleriniz vasıtasıyla bir marka bilinirliği inşa etmeye ihtiyacınız varsa, farklı ödeme seçenekleriyle farklı tanıtım araçları mevcut. Mesela Facebook, Twitter veya LinkedIn'de olduğu gibi sosyal medya reklamları ya da Google AdWords gibi tıklama başına maliyeti olan reklam seçenekleri gibi.
Bir içeriğin sponsorlu tanıtımını yaptıktan sonra bir de onun performans ölçünü analiz etmeniz gerekiyor. İçeriğiniz en çok nerelerde görüldü? Bir içerik bir önceki içeriğe göre daha mı çok etkileşim ve konuşulma oranı kazandı? İçeriğinizin performansını analiz etmek hedef kitlenizin ne tür içeriklere daha çok ilgi gösterdiklerini ölçmenize ve bir sonraki stratejinizde ne yapmanız gerektiğine yardımcı olacaktır.
İlerlemeniz üzerinde çalışmayı sürdürmek, her ayrıntıyı düşünmek neyin işe yaradığı ve neyin yaramadığını görmenize yardımcı olurken içerik pazarlamanızı da en etkili şekilde güçlendirmenizi sağlar.