MTA, deprem sonrası yenilenmiş diri fay haritasını yayımladı

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), ülkemizde meydana gelen deprem felaketi sonrası yenilenmiş diri fay haritasını yayımladı.

Ülkemizde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem felaketlerinin ardından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş diri fay hattı haritası yayımladı. Türkiye Diri Fay Haritası'na göre, Türkiye'de 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. Deprem sonrası yenilenmiş diri fay haritasına buradan ulaşabilirisiniz.

Yayımlanan haritaya göre, Türkiye'de doğrudan diri fay üzerinde yer alan 45 il alanı üzerinde 110 ilçe bulunuyor. Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat’ın yanı sıra 110 ilçe fay üzerinde yer alıyor.

Diri fay hattı nedir?

Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara diri fay veya aktif fay denir. Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere fay adı verilir.

Türkiye deprem haritası

turkiye-deprem-haritasi

Türkiye'de, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Haritada kırmızı renkli alanlar birinci derece deprem bölgelerini temsil ederken pembe renkli alanlar ikinci derece riskli bölgeleri simgeliyor. Haritadaki sarı alanlar ise en az riskli olan üçüncü dereceden deprem bölgelerini gösteriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir