Markalar, Alışveriş Deneyimini Geliştirmek İçin Mobil Uygulamaları Nasıl Kullanıyorlar?

  • Amerikan perakende şirketi Kroger, müşteriler alışveriş listelerinde yer alan ürünleri işaretledikçe onları mağaza içerisinde akıllı telefonları aracılığıyla yönlendirmek için bulut tabanlı yazılımları ve mağazadaki sensörleri kullanan bir teknoloji geliştirdi.
  • Alman perakende şirketi Bonprix, fiziksel ile dijitali bir araya getirmek için akıllı telefon etrafında mağaza deneyimini yeniden tasarlayıp, mağaza içi alışverişi dijital hale getiren bir mobil uygulama geliştirdi.
  • Coolhobo isimli Çinli girişim şirketi, alışveriş deneyimine artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini dahil eden bir mobil uygulama geliştirdi.
  • Spor giyim markası Nike’ın müşterilerine mobil uygulaması aracılığıyla farklı deneyimler ve hizmetler sunduğu Nike by Melrose isimli bir konsept mağazası bulunuyor.
  • İlgili Yazı: Şirketlerin Müşteri Deneyimini Geliştirmek İçin Kullandığı 5 Yöntem

Günümüzün önde gelen pek çok perakende şirketi, mağaza girişinde ziyaretçileri karşılayan ve müşterilere yardımcı olmak için rehberlik ve tanıtımlar sağlayan ikonlar ve sanal avatarlar gibi, uygulama tabanlı mesajlaşma aracılığıyla alışveriş deneyimini kişiselleştirmek için artırılmış gerçeklik teknolojisinden istifade ediyor. PSFK de buradan yola çıkarak bağlantılı ve kişiselleştirilmiş dijital özellikler ve hizmetler ile satın alma yolunu iyileştiren dört büyük markayı sıraladı.

Kroger

Amerikan perakende şirketi Kroger, müşteriler alışveriş listelerinde yer alan ürünleri işaretledikçe onları mağaza içerisinde yönlendirmek için bulut tabanlı yazılımları ve mağazadaki sensörleri kullanan bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji, müşterilerin akıllı telefonlarıyla iletişim kuruyor ve müşterilerin alışveriş listelerindeki ürünleri vurgulamak için emojiye benzeyen kişiselleştirilmiş bir simge kullanarak benzer görünümlü onca ürün arasında aradıkları ürünü kolay bir şekilde bulmalarına yardımcı oluyor.

Müşteriler bir Kroger mağazasının reyonları arasında ilerledikçe dijital fiyat etiketleri, müşterilerin alışveriş listelerindeki bir ürünü işaret eden kişiselleştirilmiş bir simgeyle aydınlanıyor. Bu simge, müşteri tarafından seçiliyor ve müşteri profilinde saklanıyor. Müşteriler, ürünleri alışveriş sepetlerine yerleştirirken onları akıllı telefonları aracılığıyla tarayabiliyorlar ve bu işlemi yapmaları, alışverişleri bittiğinde ödeme kuyruğunu pas geçmelerine imkan tanıyor.

Bununla birlikte müşteriler, Kroger tarafından kendilerine sağlanan bir el cihazı kullanarak da ürünleri tarayabiliyorlar. Alışveriş yapan kişinin bir ürünü taraması tamamlandığında, uygulama, alışveriş listesinde yer alan bir sonraki ürünü nerede bulabileceğini müşteriye gösteriyor. Bu uygulama, aynı zamanda müşterilere indirim kuponları sağlıyor ve reklamlar gösteriyor. Hatta müşterilerin diyet kısıtlamalarına göre ürünler seçmelerine bile imkan tanıyor.

Bonprix

Alman perakende şirketi Bonprix, fiziksel ile dijitali bir araya getirmek için akıllı telefon etrafında mağaza deneyimini yeniden tasarlayıp, mağaza içi alışverişi dijital hale getiren bir mobil uygulama meydana getirerek hem çevrim içi hem de fiziksel ticaretin en iyisini müşterilerine sunmayı hedefliyor.

https://youtu.be/BWOCYJZ0BzQ

Mağazaya girdikten sonra uygulamaya giriş yapan müşteriler, beğendikleri bir kıyafet gördüklerinde, kendi bedenlerini seçerek bu kıyafetin onlar için uygun bir deneme kabinine yerleştirilmesini sağlayabiliyorlar. Herhangi bir müşteri deneme kabinine girdiğinde, aydınlatmayı isteğine göre ayarlayabiliyor ve yardım için bir moda danışmanıyla iletişim kurabiliyor. Müşteriler bir ürünü satın almak istediklerinde ise Paypal aracılığıyla uygulama üzerinden ödeme yapabiliyor ya da kendi kendine ödeme kiosk'unu kullanabiliyorlar.

Coolhobo

Coolhobo isimli Çinli girişim şirketi, alışveriş deneyimine artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini dahil eden bir mobil uygulama geliştirdi. PSFK'in belirttiğine göre, bu mobil alışveriş uygulaması, bir marketin koridorlarında gezinmek gibi fiziksel bir eylemi artırılmış gerçeklik teknolojisinin kolaylığıyla birleştirerek Y kuşağı ve Z kuşağından kullanıcılara pratik ve yaratıcı bir alışveriş deneyimi sunmayı amaçlıyor.

https://youtu.be/sbRgAqFHvOM

Müşteri mağazanın içine girdikten sonra, müşteriyi ürünün bulunduğu yere yönlendirmek için uygulama içerisinde bir Coolhobo sanal asistanı beliriyor. Alışveriş yapan kişiler, akıllı telefonlarının kameralarını herhangi bir ürüne doğru yönlendirdiklerinde, diğer müşterilerin değerlendirmelerinin yanı sıra, beslenme ve hazırlama bilgileri de dahil olmak üzere bir dizi ürün bilgisi elde edebiliyorlar.

Bu mobil uygulama, hizmetlerini "artırılmış ürün, artırılmış mağaza ve artırılmış yaşam tarzı" olarak üç farklı kategoriye ayırıyor. Artırılmış ürün; ürün bilgileri, ipuçları, pişirme önerileri, gerçek ürünlerin üzerini kaplayan sanal ürünleri ve hatta marka geçmişini içeriyor. Artırılmış mağaza; artırılmış gerçeklik tabanlı mağaza içi navigasyonu, sanal bir üç boyutlu alışveriş asistanı ve alışveriş yapan kullanıcının listesine dayalı en kısa alışveriş rotasını içeriyor. Artırılmış yaşam tarzı ise oyun, kuponlar, incelemeler ve puanlamaların yanı sıra, vegan ya da vejeteryan grupları gibi özel alışveriş topluluklarının dahil olduğu sürükleyici bir sanal ortam sunuyor.

Nike

Dev spor giyim markası Nike’ın müşterilerine farklı deneyimler sunduğu Nike by Melrose isimli bir konsept mağazası bulunuyorNike by Melrose, NikePlus üyelerine Nike uygulaması aracılığıyla alışveriş yapma, mağazada denemek ve satın almak için ürünleri ayırtma ve teslim alma imkanı sağlıyor. Aynı zamanda alışveriş yapan kişiler, uygulama aracılığıyla kendi kıyafet bedenlerinin mağazada olup olmadığını öğrenebiliyor ve müşteri bir ürünü ayırttıktan sonra, müşteriye ürünün teslim almaya hazır olduğunu belirten bir anlık bildirim gönderiliyor.

https://youtu.be/DgXX6Xb8YOw

Tüm bunların yanı sıra Nike By Melrose, mağaza stoklarını bilgilendirmek için online satın alımlardan elde edilen verileri kullanıyor ve direkt olarak yerel tüketicilerin hangi ürünleri satın aldıklarını ve onların alışveriş tercihlerini kendine temel alıyor.
Bu sayede alışveriş yapan kişiler, bir Nike By Melrose mağazasının yakınında yaşayan tüketiciler için belirli bir kategorideki en popüler spor ayakkabıları görmek amacıyla mağaza içerisinde bulunan ekranlara göz atabiliyorlar.

Aynı zamanda Nike By Melrose’da müşterilere sunulan ve akıllı telefonlar aracılığıyla açılabilen kilitli dolaplarda teslim alma ve dijital rezervasyon imkanı tanıyan "Curb Services" isimli hizmet sayesinde iade, değişim ya da satın alma işlemleri de son derece kolay bir hale geliyor. Bunun yanı sıra tüketiciler, Swoosh Text (müşteri ve mağaza arasındaki bir kısa mesajlaşma sistemi) isimli hizmeti kullanarak basit bir şekilde mağazaya mesaj atabiliyor, ürünleri teslim alabiliyor ya da iade edebiliyorlar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir