Konkordato Nedir?

Konkordato, borçlunun alacaklılarıyla yaptığı ve ticaret mahkemesinin onayıyla geçerlilik kazandığı bir anlaşmadır. Konkordato borçlunun elinde olmayan sebeplerden ötürü borçların tümünü ödeyemeyen iyi niyetli borçlular için kabul edilmiş bir borç anlaşmasıdır.

Konkordato, borçlunun alacaklılarla ödeme düzeninin üçte ikisiyle anlaşarak borçlarının en az yarısını ödemesi ve kalanını da ödeme planına bağlamasıdır. İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle borçlu şirketler hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilir. Konkordato talebi üzerine mahkeme istenilen belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit ettiğinde geçici mühlet kararı vererek, borçlunun mal varlığının muhafazası için gerekli gördüğü bütün tedbirleri alacak.

Konkordato dosyasını inceleyen icra kurulu borçlu şirketin gerekli şartları taşıdığı kanısına varılırsa; borçluya iki aylık bir konkordato süresi verilir. Ödeme konusunda güçlüğe düşen ve iki ay içerisinde ödeme yapabilecek olan borçlular bu süreç içerisinde alacaklılara borçlarının %50'sini ödemesi gerekir. Borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar.

Konkordato müessesi 2004 yılı İ.İ.K 'nun 285-309. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler ise dört ana başlık altında maddelere ayrılmıştır;

1-Adlı Konkordato

2- İflastan Sonra Konkordato

3- Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato

4- Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması

Konkordato Süreci Nasıl İşler:

-Borçlunun konkordato süresi verilmesi için gerekli gereken şartları taşımadığı sonucuna varılır ise yapılan konkordato başvurusu iptal edilir.

-Borçlunun gerekli şartları taşıdığı kanısına varılır ise, borçluya konkordato süreci tayin edilir ve komiser atanır.

-Konkordato projesini inceleyen Tekik Mercii, borçlunun teklifinin gerekli şartları taşıdığı kanısına varılırsa borçluya iki aylık bir süre tanınır.

-Süre,kararın verildiği tarihten itibaren işler ve takip ikinci ayın aynı tarihinde biter.

-Konkordato komiseri bu süre içerisinde, rapor ve konkordato dosyasını hazırlayarak mahkemeye verilmek üzerine icra dairesine teslim eder. Dosya üzerine Ticaret Mahkemesi, konkordatonun tasdik edilip edilmeyeceği hakkında inceleme yapmaya başlar.

Kimler Konkordato Talebinde Bulunabilir;

-Borçların ödeme tarihi geldiği halde ödeme yapmayan veya ödeme tehlikesi altında olan borçlular konkordato talebinde bulunabilirler.

-Ayrıca iflas talebinde bulunabilecek alacaklılardan biriside, gerekçeli bir dilekçe ile borçlular yerine konkordato talebinde bulunabilecekler.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir