Karşınızda, mizah anlayışı olan ve gülmeyi öğrenen yapay zekâ: "Erica"

Araştırmacılar, mizah anlayışı olan ve doğru şekilde gülmeyi öğrenen yapay zekâ geliştirdi.

Ortamda yaptığınız bir şakadan sonra derin bir sessizlikle karşılaştığınız oldu mu? Bunun oldukça can sıkıcı bir durum olduğunu hepimiz biliriz. Kyoto Üniversitesi’nden bilim insanları, gelecekte sahip olacağınız robotunuzla böylesi can sıkıcı bir durum yaşamanızı önleyecek ‘Erica’ adlı bir Android robot geliştirdi. Yapay zekâya, doğru anda ve doğru şekilde gülmeyi öğretmek amacıyla geliştirilen Erica, insanların kahkahalarını inceleyip hangi düzeyde gülmesi gerektiğine karar verebiliyor. Öğrenebilen yapay zekâya sahip olan robot, günlük hayatta insanların esprilerindeki ve kahkahalarındaki ince nüansları derinlemesine araştırıyor. 

Duyguları, hisleri ve mizah anlayışı olan bir varlık

Araştırmanın baş yazarı Dr. Koji Inoue, bir yapay zekâ ile daha güçlü bağlar kurmamızın en önemli yolunun empatiden geçtiğine dikkat çekerek 'gülmenin' yapay zekâ ve insan arasında kurulan samimi iletişim için önemini vurguluyor. Böylece, yapay zekâ ile yaptığınız sohbetlerde, karşınızda duyguları, hisleri ve mizah anlayışı olan bir varlık olduğunu hissedebileceksiniz. 

Paylaşılan Kahkaha Modeli

Araştırmacılar, yapay zekânın insanların şakalarına empatik bir şekilde gülme tepkisi verebilmeleri için Paylaşılan Kahkaha Modeli'ni geliştirdiler. Robotun uygun şekilde tepki verebilmesi için geliştirilen bu model, Erica'nın karşısındaki kişinin gülüp gülmediğini anlamasını, karşısındakiyle aynı tepkiyi verip vermemesi gerektiğini ve hangi kahkaha türüyle gülmesinin daha uygun olacağını içeriyor. 

erica-1

Geliştirilen Paylaşılan Kahkaha Modeli'nin işlevsel bir şekilde kullanılabilmesi adına Erica, 80'den fazla üniversite öğrencisiyle örnek diyalog kurdu. Kurulan diyaloglar 130’dan fazla kişi tarafından empati, doğallık, insanilik ve anlayış kategorilerinde değerlendirildi. Yapılan görüşmelerin sonunda, insanların gülme tepkileri üzerine de birtakım sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre, kıkırdama ve sinirli kıkırdama arasındaki ince ayrım, kişinin yaşamı deneyimlerken içselleştirdiği bir şey olduğundan, her bir kahkaha türünü tanımlamanın ve kataloglamanın zorlu olduğu ortaya çıktı.

Çalışmadan sorumlu Dr. Koji Inoue, yapay zekânın insani duygular göstermesi hakkında "Bunun hiç de kolay bir sorun olduğunu düşünmüyoruz ve en nihayetinde bir robotla bir arkadaşımızla yaptığımız gibi rahat bir sohbet yapabilmemiz 10 ila 20 yıldan fazla sürebilir” ifadelerini kullandı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir