İngiltere "12345" gibi basit şifreleri yasaklayan ilk ülke oldu

Güçsüz şifrelerin pekçok siber sorun yarattığının farkında olan İngiltere bu alanda adım atan ilk dünya ülkesi oldu. Yeni çıkan yasayla İngiltere'de kulanıcılar artık zayıf parolalar kullanamayacak.

Zayıf şifreler sayısız aksilik ve karışıklığa sebep olabiliyor. Dijital çağda bu sorunla ilgili bilgilendirmeler sıkça yapılırken daha önce kısıtlama gibi bir önlem alınmamıştı. Birleşik Krallık ise cesur bir adım attı. Ülke, zayıf şifrelerin önünü kesti ve bunu küresel çapta yapan ilk ülke oldu.

29 Nisan 2024 itibarıyla Birleşik Krallık, günlük akıllı telefondan oyun konsoluna ve hatta akıllı buzdolabına kadar internete bağlı tüm cihazların klişe şifreleri kullanmasını engelleyecek yasayı yürürlüğe koydu. Bu yasa kapsamında "12345" başta olmak üzere kolay elegeçirilebilir şifreler artık kullanılamayacak.

Cihazların ortak parolalarla başlatıldığı durumlarda, kullanıcıların artık kurulum sırasında bunları değiştirmesi gerekiyor.  Bu değişiklik, başta yetersiz güvenlik önlemleri nedeniyle 300.000'den fazla cihazın tehlikeye atıldığı 2016 Mirai saldırısı olmak üzere geçmiş siber güvenlik ihlallerine doğrudan bir çözüm sunuyor. Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yüzde 99'unun en az bir akıllı cihaza ve hane başına ortalama dokuz bağlantılı cihaza sahip olduğu göz önüne alındığında, bu hamle, Birleşik Krallık'ın siber suçlara karşı direncini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım.

Birleşik Krallık'ın siber güvenlik alanındaki tek önlemi bu değil

Ülke, şifrelerin ötesinde çevrimiçi güvenliğin diğer alanlarında da önemli ilerlemeler kaydediyor. 26 Ekim 2023'te Kraliyet Onayı alan Çevrimiçi Güvenlik Yasası, başta çocuklar olmak üzere çevrimiçi kullanıcıların güvenliğini sağlamak için tasarlanmış kapsamlı bir yasa. Bu yasayla çevrimiçi hizmet sağlayıcılara, yasa dışı içerik de dahil olmak üzere sitelerindeki zararlı içeriği yönetme de dahil olmak üzere pekçok yükümlülükler yükleniyor. Yine benzer bir şekilde  Birleşik Krallık hükümeti, tipik olarak suçluların sosyal medya veya flört uygulamaları aracılığıyla insanlara istenmeyen cinsel görüntüler göndermesini içeren bir uygulama olan siber flaşlamayı da suç olarak kabul etti. Geçtiğimiz ay İngiltere ve Galler'de bu yeni yasa kapsamında bir kişi iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Birleşik Krallık müstehcen deepfake görüntülerin yayınlanmasıyla başladığı siber güvenlik önlemlerinde fazlasıyla ileri gitti. İnternet çağının en başıdan itibren sorun teşkil eden zayıf parolaların önü ilk defa keskin bir yöntemle kesilmiş oldu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir